Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Hantuchová i Cibulková skončili svoju púť vo štvrťfinále
Zdielať na

Hantuchová i Cibulková skončili svoju púť vo štvrťfinále

Zdroj: TASR

Brisbane/Auckland

Hantuchová prehrala vo štvrťfinále podujatia v austrálskom Brisbane (dotácia 220.000 dolárov) ako nasadená štvorka s Nemkou bosnianskeho pôvodu Andreou Petkovičovou za 73 minút v dvoch setoch 4:6 a 2:6, keď doplatila na nízku percentuálnu úspešnosť druhého podania i príliš veľký počet nevynútených chýb.
      Cibulková podľahla vo štvrťfinále v novozélandskom Aucklande (rovnaká dotácia ako v Brisbane) najvyššie nasadenej Talianke Flavii Pennettovej za 62 minút hladko v dvoch setoch 1:6 a 2:6. Zverenka českého trénera Jaroslava Bulanta ani v treťom vzájomnom zápase na tvrdom povrchu nenašla účinnú protizbraň na disponovanú svetovú dvanástku a vo vzájomnej bilancii prehráva 1:3. Hantuchová i Cibulková si z úvodných turnajov sezóny odnášajú šek na 5340 dolárov, do rebríčka WTA im pribudne 70 bodov.

Hantuchovej vyšiel začiatok zápasu s Petkovičovou a po brejku v piatom geme sa ujala vedenia 3:2. Nemka však hneď vzápätí odpovedala rebrejkom, za stavu 5:4 po druhý raz prelomila podanie Hantuchovej a prvý set získala vo svoj prospech. V druhom dejstve si Petkovičová po brejku vo štvrtom geme vybudovala náskok 4:1 a vďaka kvalitnému servisu už dotiahla zápas do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila pri podaní Hantuchovej hneď prvý mečbal. V semifinále sa stretne s víťazkou duelu medzi dvojnásobnou víťazkou US Open Belgičankou Kim Clijstersovou a Češkou Lucii Šafářovou.
      Hantuchová po prehre s Petkovičovou priznala, že 20-ročná Nemka ju svojim výkonom prekvapila. "Hrala veľmi agresívne, odvážne a veľmi dobre. Musím priznať, že ma trochu zaskočila. Vôbec som ju nepoznala a nevedela som, čo môžem od nej čakať. Dlhšie mi trvalo, kým som si zvykla na jej hru i na vonkajší dvorec, ktorý bol omnoho rýchlejší ako center, čo mi moc nevyhovovalo. Petkovičová do toho riadne pálila a po mojom druhom podaní mi často zabíjala returny. Čakala som, že ju to prejde a predsa len začne robiť chyby, no nestalo sa tak," povedala pre TASR Hantuchová, ktorá napriek štvrťfinálovej prehre vyslovila s celkovým účinkovaním v Brisbane spokojnosť. "Na prvý turnaj v roku to nebolo zlé, i keď z dnešného výkonu určite nemôžem byť nadšená. Podujatie v Brisbane som brala skôr ako takú rozohrávku. Najviac ma pochopiteľne potešilo víťazstvo nad Ágnes Szávayovou, s ktorou som mala negatívnu bilanciu 0:2. Dúfam, že o týždeň v Sydney to bude ešte lepšie, hoci sa tam zíde oveľa silnejšia konkurencia. Oba turnaje beriem ako dobrú prípravu na Australian Open v Melbourne," dodala Hantuchová.                  
      Cibulkovej nevyšiel úvod stretnutia s Pennettovou, keď dvakrát stratila vlastné podanie a Talianka si vybudovala náskok 4:0. Cibulková robila príliš veľa nevynútených chýb, pri jednotlivých úderoch jej chýbal lepší tajming, čo bolo vodou na mlyn Pennettovej, ktorá bola trpezlivejšia a agresívnejšia. Tréner Bulant Cibulkovú nabádal, aby s Taliankou nešla do krosových výmen a snažila sa hrať viac po čiarach a aj keď v tomto smere nastalo mierne zlepšenie, Pennetová už prvý set z rúk nepustila. Na začiatku druhého dejstva si v dobrej pohode hrajúca talianska jednotka po rýchlom brejku vybudovala náskok 4:1 a vďaka kvalitnému servisu už zápas s prehľadom dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenila pri podaní Cibulkovej v poradí druhý mečbal, keď loptička z rakety Slovenky skončila v sieti.
      Pennettová po skončení zápasu žiarila spokojnosťou. "Hrala som neskutočne dobrý tenis, so svojím výkonom som veľmi spokojná. Dominika je veľmi dobrá hráčka, veľká bojovníčka, čo potvrdila aj v stredajšom zápase s Aravane Rezaiovou, dnes som však eliminovala jej zbrane. V úvode sezóny sa cítim vo veľmi dobrej forme, dúfam, že mi to vydrží čo najdlhšie," povedala Pennettová pre akreditované médiá. Cibulková napriek hladkej prehre dosiahla v Aucklande najlepší výsledok na okruhu WTA od júla 2009, keď bola vo štvrťfinále na antuke vo švédskom Bastade. Po augustovom turnaji v Toronte dva mesiace pauzovala pre únavovú zlomeninu rebra a vynechala aj záverečné grandslamové podujatie sezóny US Open. Do súťažného kolotoča sa vrátila v októbri v Moskve, no na turnaji o Kremeľský pohár skončila hneď v 1. kole na rakete Španielky Marie Jose Martinezovej Sanchezovej.

      Brisbane:
      dvojhra - štvrťfinále:
      Andrea Petkovičová (Nem.) - Daniela HANTUCHOVÁ (4-SR) 6:4, 6:2
      
      Auckland:
      dvojhra - štvrťfinále:
      Flavia Pennettová (1-Tal.) - Dominika CIBULKOVÁ (SR) 6:1, 6:2
           

Súvisiace články