Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Po päťsetovej dráme získal Del Potro prvý grandslamový titul
Zdielať na

Po päťsetovej dráme získal Del Potro prvý grandslamový titul

Argentínčan ukončil Federerovu 40-zápasovú víťaznú šnúru vo Flushing Meadows

Federer mal pritom finálový zápas veľmi dobre rozohratý. Po zisku prvého setu viedol v druhom dejstve 5:4 a 30:0 pri svojom podaní, no Del Potro po triumfe v tajbrejku vystupňoval svoj výkon a neumožnil Federerovi tešiť sa z rekordného 16. grandslamového titulu, prvého v roli dvojnásobného otca. Po šiestich prehrách získal Del Potro prvýkrát skalp svetovej jednotky. Federerova bilancia na grandslamoch je napriek pondelňajšej prehre unikátna, 16 finálových účasti z posledných 17 turnajov najvyššieho rangu je skvelou vizitkou. O titul v mužskom singli nebojoval iba na Australian Open v roku 2008, kde ho v semifinále zastavil neskorší šampión Srb Novak Djokovič. Del Potro za triumf na US Open zinkasuje prémiu 1,6 milióna dolárov a ďalších 250.000 ako bonus za tretie miesto v celkovom hodnotení americkej série, do rebríčka ATP Entry pre nasadzovanie mu pribudne 2000 bodov, Federer napriek neúspešnej obhajobe titulu zostane naďalej jeho lídrom. Onedlho 21-ročný Del Potro sa stal prvým argentínskym víťazom US Open od roku 1977, keď cennú trofej zdvihol nad hlavu Guillermo Vilas a druhým juhoamerickým šampiónom. Päťsetové finále na US Open videli diváci naposledy pred desiatimi rokmi, keď Američan Andre Agassi zdolal svojho krajana Todda Martina.

Federer bol v úvodnom sete duelu s Del Potrom na zaplnenom centrálnom dvorci Arthura Asha aktívnejším hráčom. Švajčiar výborne podával i returnoval, mal navrch aj pri dlhších výmenach od základnej čiary. Del Potro síce v druhom geme odvrátil sériu brejkbalov, no napokon kapituloval po skvelom Federerovom krížnom obhodení a Švajčiar si vybudoval náskok 3:0. V ôsmom geme za stavu 5:2 a 40:0 nevyužil tri setbaly, no v deviatej hre premenil po priamom bode z podania v poradí štvrtú možnosť. Federer hneď na začiatku druhého dejstva prelomil súperovo podanie a za stavu 5:4 servoval na víťazstvo v sete. Argentínčan však vďaka kvalitným returnom vyrovnal na 5:5 a vynútil si tajbrejk. V skrátenej hre Argentínčan odskočil Švajčiarovi na 6:3 a hoci Federer pri vlastnom podaní odvrátil dva mečbaly, proti Del Potrovmu víťaznému forhendovému krosu bol bezmocný.

V treťom sete sa argentínsky tenista po brejku v Tildenovom geme ujal vedenia 4:3, no veľkú šancu nevyužil. Federer bleskovo odpovedal rebrejkom, získal tri gemy v rade a tým aj celý set, keď za stavu 5:4 a 30:30 profitoval z dvoch dvojchýb Del Potra. Argentínčan na začiatku štvrtého dejstva nebol vo svojej koži, čo bolo vodou na mlyn Federera. Švajčiar mal za stavu 2:1 k dispozícii brejkbal, no Del Potro ho odvrátil skvelým forhendom, čo ho pokropilo živou vodou. V piatom geme vďaka sérii agresívnych úderov tesne k základnej čiare čistou hrou zobral Federerovi servis a išiel do vedenia 3:2. Del Potro brejk síce tentokrát potvrdil, no Federer šnúrou troch gemov otočil na 5:4 a rozhodovalo sa v tajbrejku. V skrátenej hre mal opäť navrch Argentínčan, po minibrejku si vybudoval náskok 3:0 a vynútil si piaty set. Del Potro sa postupne rozohral k skvelému výkonu, na začiatku rozhodujúceho dejstva sa po rýchlom brejku ujal vedenia 3:0 a zápas dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:2 premenil pri podaní Federera v poradí tretí mečbal, keď loptička z rakety Federera skončila v aute.

Del Potro po životnom úspechu žiaril šťastím. "Splnil sa mi veľký sen. Podarilo sa mi vyhrať US Open, ktorý je mojím najobľúbenejším grandslamovým turnajom a vo finále zdolať Rogera Federera. Roger aj v dnešnom dueli potvrdil, že je to naozajstný šampión, bojoval do poslednej loptičky. Byť druhým argentínskym víťazom US Open v histórii po legendárnom Guillermovi Vilasovi je obrovská pocta, je to veľký deň pre celý juhoamerický tenis. Nedokážem slovami opísať svoje pocity, som nesmierne šťastný," povedal so slzami v očiach Del Potro, ktorý si okrem víťaznej trofeje prevzal aj kľúčiky od luxusného automobilu Lexus. Federer napriek prehre pôsobil pri príhovore uvoľnene a na jeho tvári nechýbal úsmev. "Blahoželám Juanovi Martinovi del Potrovi k titulu, odohral neuveriteľný turnaj a zvíťazil zaslúžene. Ja napriek prehre nemôžem byť smutný, 40 víťazných duelov v rade a päť titulov je skvelá bilancia. Ďakujem fanúšikom za obrovskú podporu a priazeň, ktorej sa mi dostalo."

muži - dvojhra - finále:

Juan Martin del Potro (6-Arg.) - Roger Federer (1-Švajč.) 3:6, 7:6 (5), 4:6, 7:6 (4), 6:2