Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tak sa vracia veľká mamička
Zdielať na

Tak sa vracia veľká mamička

Kim Clijstersová (Bel.) - Caroline Wozniacka (9-Dán.) 7:5, 6:3

Clijstersová absolvovala vo Flushing Meadows iba tretí turnaj po vyše dvojročnej materskej prestávke a na US Open štartovala len vďaka voľnej karte od organizátorov. V New Yorku však predviedla úchvatné predstavenie a nadviazala na titul z roku 2005, keď na turnaji štartovala naposledy. Clijstersová sa stala treťou hráčkou v histórii, ktorá triumfovala na podujatiach veľkej štvorky ako mamička, v minulosti sa podobný kúsok podaril iba Austrálčankám Evonne Goolagongovej Cawleyovej a Margarete Courtovej.

Belgičanka na tohtoročnom US Open zaknihovala hneď niekoľko unikátnych zápisov. Stala sa prvou nenasadenou šampiónkou od zavedenia profesionálnej éry a prvou tenistkou, ktorá na jednom turnaji na ceste za titulom vyradila obe sestry Williamsové Venus i Serenu. Clijstersová 14. mája 2007 po ohlásení konca aktívnej kariéry vypadla z počítačového poradia, v novom vydaní rebríčka WTA sa vráti do najlepšej svetovej dvadsiatky, podľa neoficiálnych informácii by mala figurovať na 19. mieste. Podobný skok sa v minulosti podaril iba Andree Jaegerovej. Mama malej Jady za druhý triumf na US Open zinkasuje prémiu 1,6 milióna dolárov, do rebríčka jej pribudne 2000 bodov. Wozniacka, ktorá sa stala prvou dánskou grandslamovou finalistkou v histórii, bude v rebríčku najvyššie v kariére - na šiestej priečke.

Clijstersovej vo finále chvíľu trvalo, kým sa dostala do správneho rytmu a kým našla zbraň na húževnatú Wozniacku. Prvý set získala vo svoj prospech až v koncovke, no v druhom dejstve už na zaplnenom centrálnom dvorci Arthura Asha dominovala. Po rýchlom brejku si vybudovala náskok 5:2 a v deviatom geme premenila pri vlastnom servise hneď prvý mečbal. Po víťaznom forhende sa jej podlomili kolená a po lícach jej začali stekať slzy šťastia. Clijstersovej prvé kroky smerovali do lóže, kde sa objala so svojím manželom Brianom, dcérkou, priateľmi a blízkymi. Clijstersová predviedla aj vo finále atraktívny útočný tenis s množstvom víťazných úderov. Po premenenom mečbale svietilo na jej strane v štatistikách 36 winnerov, zatiaľčo Wozniacka ich zahrala iba desať.

Belgičanka pri preberaní víťaznej Trofeje šampiónov žiarila šťastím. "Som nesmierne šťastná, že sa mi na US Open podarilo obhájiť titul z roku 2005. Pred pár mesiacmi sa mi o takomto rozprávkovom návrate ani len nesnívalo. Bola som vďačná organizátorom, že mi udelili voľnú kartu. Bol to iba môj tretí turnaj od návratu do súťažného kolotoča. Nemala som veľké oči, chcela som sa iba opäť dostať do správneho tenisového rytmu, išla som od zápasu k zápasu. Bolo to bláznivé dobrodružstvo, ktoré sa skončilo tým najkrajším spôsobom - ziskom druhého grandslamového titulu. Veľkú zásluhu na mojom triumfe majú fanúšikovia, ktorí mi pripravili vrelé privítanie a veľmi mi pomohli aj vo chvíľach, keď sa mi nedarilo. Teraz sa teším na to, že v najbližších týždňoch budem môcť byť stále s mojou dcérkou Jadou, je čas vrátiť sa späť k prioritám a rutinným záležitostiam. Byť mamičkou je tá najkrajšia vec na svete," povedala Clijstersová. Wozniacka zložila svojej súperke kompliment. "Myslím si, že trofej je naozaj v správnych rukách. Som veľmi rada, že Kim je späť a že sa jej podaril takýto skvelý comeback. Napriek prehre nemôžem byť sklamaná, pretože v New Yorku som prežila nádherné dva týždne," povedala rodáčka z Odense, ktorá sa v príhovore poďakovala svojím fanúšikom aj v polštine.

ženy - dvojhra - finále:
Kim Clijstersová (Bel.) - Caroline Wozniacka (9-Dán.) 7:5, 6:3