Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V semifinále dvojhry šláger Serena Williamsová - Clijstersová, Murray sa lúči
Zdielať na

V semifinále dvojhry šláger Serena Williamsová - Clijstersová, Murray sa lúči

Nadal bezpečne do štvrťfinále

Murrayho pred začiatkom turnaja považovali mnohí odborníci za tajného favorita tohtoročného US Open, no rodák z Dunblane rovnako ako v januári na Australian Open v Melbourne nezvládol osemfinálový zápas a vo Flushing Meadows nedetronizuje päťnásobného obhajcu titulu Švajčiara Rogera Federera. Murray, ktorý mal počas duelu s Čiličom problémy s ľavým zapästím, označil prehru s Chorvátom za najhoršiu v kariére. "Dnes mi nevychádzalo vôbec nič. Zápas som nezvládol mentálne, nefungoval mi forhend ani bekhend, čo disponovaný súper využil. Na tohtoročom US Open som mal tie najvyššie ambície, prehra v osemfinále je obrovským sklamaním," povedal Murray pre akreditované médiá.

Pre Čiliča, ktorý počas celého duelu s Murraym ani raz nestratil vlastné podanie, je účasť medzi elitnou osmičkou na US Open životným úspechom na podujatiach veľkej štvorky. V boji o semifinále nastúpi rodák z Bosny a Hercegoviny proti šiestemu nasadenému Argentíčanovi Juanovi Martinovi del Potrovi. "Som veľmi šťastný, že sa mi konečne podarilo prelomiť štvrťfinálovú kliatbu. Víťazstvo nad Murraym je najcennejším skalpom v mojej doterajšej kariére," povedal Čilič, ktorého inšpiroval wimbledonský triumf jeho slávneho krajana Gorana Ivaniševiča z roku 2001. "Goran mi veľmi pomohol, bez neho by som nebol tam, kde som teraz. Pozdvihol tenis v Chorvátsku na úplne iný level, pre mladých hráčov bol hrdinom a pritiahol veľkých sponzorov," povedal 20-ročný Čilič, ktorému v Chorvátsku prischla prezývka "Baby Goran".

V utorok sa v New Yorku rozhodlo o tom, že v atraktívnom úvodnom semifinále ženskej dvojhry na US Open sa stretnú obhajkyňa titulu Američanka Serena Williamsová a belgická mamička Kim Clijstersová. Mladšia zo sestier Williamsových si vo štvrťfinále ako nasadená dvojka poradila s desiatkou turnaja Taliankou Flaviou Pennettovou v dvoch setoch 6:4 a 6:3. Clijstersová po návrate na grandslamovú scénu pokračuje v spanilej jazde, vo štvrťfinále na centrálnom dvorci Arthua Asha zdolala osemnástu nasadenú Číňanku Na Li hladko v dvoch setoch 6:2 a 6:4. Šampiónka US Open z roku 2005 slávila jubilejný 100. grandslamový triumf. "Je fantastické, že sa mi na US Open podarilo postúpiť už do semifinále. Teší ma aj to, že som opäť podala veľmi dobrý výkon. Tenis je pre mňa veľkou zábavou a po návrate do súťažného kolotoča si to na kurte naozaj užívam. Na semifinále proti Serene Williamsovej sa veľmi teším, je to fantastická hráčka a skvelý človek. Ak chcem proti nej uspieť, budem musieť podať dvestopercentný výkon," povedala Clijstersová.

Serena Williamsová to s Pennettovou nemala jednoduché. Historicky prvá Talianka v Top ten kládla najmä v prvom sete tuhý odpor a bojovala o každú loptičku. "Flavia je výborná hráčka, nevzdáva sa za žiadneho stavu. Myslím, že diváci videli veľmi kvalitné stretnutie s množstvom pekných výmen," povedala Američanka, ktorá na margo semifinálového šlágru s Clijstersovou uviedla. "Bude to úplne iný zápas ako dnes. Kim nemá absolútne čo stratiť a vtedy dokážu hráčky predvádzať ten najlepší tenis. Po návrate na kurty sa dostala do semifinále, čo je pre ňu skvelý výsledok, určite to nebude jednoduchý zápas," dodala Serena Williamsová, ktorá má s Belgičankou aktívnu bilanciu 7:1.

muži - dvojhra - osemfinále:

Marin Čilič (16-Chor.) - Andy Murray (2-V. Brit.) 7:5, 6:2, 6:2
Juan Martin del Potro (6-Arg.) - Juan Carlos Ferrero (24-Šp.) 6:3, 6:3, 6:3
Fernando Gonzalez (11-Chile) - Jo-Wilfried Tsonga (7-Fr.) 3:6, 6:3, 7:6 (3), 6:4
Rafael Nadal (3-Šp.) - Gael Monfils (13-Fr.) 6:7 (3), 6:3, 6:1, 6:3

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Kim Clijstersová (Bel.) - Na Li (18-Čína) 6:2, 6:4
Serena Williamsová (2-USA) - Flavia Pennettová (10-Tal.) 6:4, 6:3