Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nový tenisový miláčik - Oudinová
Zdielať na

Nový tenisový miláčik - Oudinová

Prekvapenie US Open

Rodáčka z Marietty v štáte Georgia je na US Open katom ruských tenistiek, Petrovová sa stala už jej štvrtou "obeťou". V úvodnom kole Oudinová vyradila Anastasiu Pavľučenkovovú, v druhom nasadenú štvorku Jelenu Dementievovú a v treťom bývalú svetovú jednotku Mariu Šarapovovú. Veľa nechýbalo, aby vo štvrťfinále narazila na ďalšiu členku ruskej légie, šampiónka US Open z roku 2004 Svetlana Kuznecovová však napokon v osemfinále prehrala s Dánkou Caroline Wozniackou 6:2, 6:7 (5) a 6:7 (3).

Oudinová si po premenenom mečbale proti Petrovovej od 23-tisícového kotla na zaplnenom centrálnom dvorci Arthura Asha opäť vyslúžila standing ovation. "Bol to veľmi náročný zápas. Naďa v prvom sete jasne dominovala, neskutočne servovala a vôbec som vedela, čo mám proti nej hrať. V druhom sete však urobila niekoľko chýb a ja som sa postupne chytila. Bojovala som o každú loptičku a po prvom brejku som cítila, že mám na to, aby som ju dnes zdolala. Byť v grandslamovom štvrťfinále a navyše na domácej pôde, to je niečo fantastické," nadchýnala sa Oudinová, ktorej doterajším maximom na podujatiach veľkej štvorky bolo osemfinále z tohtoročného Wimbledonu.

Oudinová urobila veľký dojem aj na Federera, ktorý v pondelok suverénnym spôsobom postúpil do štvrťfinále mužského singla. V osemfinále dvojhry si ako nasadená jednotka poradil so Španielom Tommym Robredom (14.) hladko v troch setoch 7:5, 6:2, 6:2 a urobil ďalší krok na ceste za ziskom šiesteho titulu za sebou na US Open. "Melanie zdolala na ceste do štvrťfinále výborne hráčky, nasadené Rusky Dementievovú, Šarapovovú i Petrovovú, čo si zaslúži veľké uznanie. Je len a len dobré, keď na grandslamoch urobí dieru do sveta niekto, o kom ste predtým príliš nepočuli. Ženský svetový tenis potreboval takú hráčku, akou je Oudinová. Je na dvorci veľmi emotívna a dokáže priviesť publikum do varu. Je fantastické, akým spôsobom dokázala zlomiť odpor Petrovovej," povedal Federer pre akreditované médiá.

Rodák z Bazileja mal vo svojom zápase s Robredom so súperom problémy iba v úvodnom dejstve. Španiel do stavu 5:5 predvádzal útočný atraktívny tenis, no po strate podania v jedenástom geme postupne odišiel z kurtu a v ďalších minútach na centri jednoznačne dominoval Federer. Vo štvrťfinále nastúpi v repríze finále Roland Garros proti Švédovi Robinovi Söderlingovi. Federer chce na dvorcoch vo Flushing Meadows vyrovnať zápis legendárneho Američana Billa Tildena, ktorý na záverečnom podujatí veľkej štvorky triumfoval v rokoch 1920-1925.

Švajčiar zaknihoval už 38. víťazný zápas na US Open za sebou a postúpil do svojho 22. grandslamového štvrťfinále v sérii. "Som veľmi spokojný s hrou, ktorú zatiaľ predvádzam na US Open. Tenis mi prináša radosť a na kurte je to vidieť. Už sa neviem dočkať štvrťfinálového zápasu so Söderlingom. Samozrejme, že sa mi v mysli hneď vynoria spomienky na finále Roland Garros, bol to pre mňa výnimočný turnaj. Robin si držl dobrú formu a určite to nebude ľahký zápas, no urobím všetko pre to, aby som ho opäť zdolal a postúpil do semifinále," dodal Federer, ktorý ma so Söderlingom bilanciu 11:0.