Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Federer chce získať šiesty titul za sebou a vyrovnať Tildena
Zdielať na

Federer chce získať šiesty titul za sebou a vyrovnať Tildena

Zdroj: TASR

Vlani tri týždne pred US Open Federer prišiel o post svetovej jednotky

Federer už ako dvojnásobný otec by sa fanúšikom v New Yorku rád odvďačil ziskom rekordného šestnásteho grandslamového titulu. "Fanúšikovia na US Open boli ku mne vždy skvelí a vytrvalo ma podporovali. Chcem im ukázať, že to na tenisovom kurte stále viem a potešiť ich ďalším víťazstvom," povedal pre akreditované médiá Federer, ktorý v tomto roku na Roland Garros skompletizoval svoju grandslamovú zbierku a vo Wimbledone prekonal rekord Petea Samprasa.

Vlani tri týždne pred US Open Federer prišiel o post svetovej jednotky a po dvoch finálových grandslamových prehrách so Španielom Rafaelom Nadalom sa začali objavovať hlasy, že Rogerova éra sa chýli ku koncu. Bazilejský rodák však triumfom vo Flushing Meadows potvrdil, že sa mieni čím skôr vrátiť na mužský trón. "V New Yorku sa mi vlani dostalo takého prijatia, o akom sa mi ani nesnívalo. Taxikári i ľudia na ulici ma zastavovali, aby mi mohli zaželať veľa šťastia. Nič podobné som predtým nezažil. Triumf na US Open ma správne naštartoval. Začal som veriť, že môžem byť opäť najlepší," dodal Federer, ktorý v minuloročnom finále zdolal Škóta Andyho Murrayho.

Rodák z Dunblane bude v New Yorku prvýkrát v kariére na grandslame v pozícii v nasadenej dvojky. Po triumfe na podujatí Masters v Montreale vystriedal na poste "korunného princa" Nadala, ktorý stratil veľa bodov. "Ak budem hrať dobre, verím, že môžem vyhrať celý turnaj. Favoritom je Roger, no netreba zabúdať na Rafu, ktorý je po návrate na kurty po zranení hladný po úspechu. Na druhej strane, kurty na US Open sú veľmi tvrdé, kĺby dostávajú naozaj zabrať, čo môže Rafovi spôsobiť problémy," povedal Murray, ktorý v tejto sezóne vyhral päť turnajov ATP. Ku kandidátom na titul patrí aj Američan Andy Roddick. Pod vedením kouča Larryho Stefankiho dostal do sľubnej formy, vo wimbledonskom finále prehral s Federerom až po päťsetovom boji.

V ženskej dvojhre je okruh favoritiek na celkové prvenstvo širší. Na cennú trofej si brúsia zuby najmä americké sestry Serena a Venus Williamsové. Serena prvýkrát triumfovala na US Open už v roku 1999, vlani pridala do svojej zbierky tretí titul po finálovom víťazstve nad Srbkou Jelenou Jankovičovou. "Je šokujúce, že od môjho prvého triumfu na US Open ubehlo už desať rokov. Teší ma však, že sa stále držím v absolútnej svetovej špičke, ba čo viac, teraz predvádzam najlepší tenis vo svojej kariére," povedala svetová dvojka.

Po úspechu na US Open túži aj silná ruská légia na čele so svetovou jednotkou Dinarou Safinovou a olympijskou šampiónkou Jelenou Dementievovou, ani jedna z nich doposiaľ nezískala grandslamový titul. Diváci budú zvedaví na grandslamový návrat Belgičanky Kim Clijstersovej. Mamička malej Jade sa v Los Angeles skvelým spôsobom vrátila do súťažného kolotoča, keď na prvom turnaji po vyše dvojročnej prestávke postúpila až do štvrťfinále. "Hoci som sa na kurty vrátila iba pred mesiacom, nemám ďaleko od optimálnej formy. V New Yorku by som rada postúpila minimálne do osemfinále," nechala sa počuť víťazka US Open z roku 2005, ktorá štartuje vo Flushing Meadows s voľnou kartou.