Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Cibulková dokázala za mlákou vyhrať, Hantuchová vypadla
Zdielať na

Cibulková dokázala za mlákou vyhrať, Hantuchová vypadla

Zdroj: joj.sk

Cibulková postúpila v Toronte do 2. kola

 Daniela Hantuchová, štvrťfinalistka minulotýždňového podujatia v Cincinnati, prekvapujúco prehrala s kazažskou kvalifikantkou Jaroslavou Švedovovou za 2:22 h v dvoch setoch 6:7 (1) a 6:7 (4). Magdaléna Rybáriková v pozícii kvalifikantky napriek skvelému úvodu podľahla nasadenej jedenástke Srbke Ane Ivanovičovej za 1:56 h v troch setoch 6:2, 3:6 a 2:6.

Cibulková v Toronte prelomila čiernu sériu na zámorskych hardoch. V Cincinnati i v Stanforde sa lúčila hneď v 1. kole. V Los Angeles vypadla v 2. kole, keď v úvodnom mala voľný žreb. Ďalšou súperkou Cibulkovej v Kanade bude v stredu po 20.30 SEČ Ruska Alisa Klejbanovová. Zverenka trénera Vladimíra Pláteníka sa vlani na podujatí Rogers Cup, ktoré sa hralo v Montreale, dostala až do finále, kde prehrala s Ruskou Mariou Šarapovovou. Cibulková má v Toronte už teraz istú prémiu 10.275 dolárov. Turnaj v Kanade je pre slovenskú jednotku súčasťou prípravy na záverečné grandslamové podujatie sezóny US Open. Cibulkovej vyšiel úvod zápasu s Erraniovou, keď v druhom geme prelomila podanie Talianky a postupne si vybudovala náskok 5:2. Erraniovej sa podarilo skorigovať na 4:5, no v desiatej hre neuhrala pri svojom podaní ani loptičku a tak prvý set sa stal korisťou Cibulkovej. V druhom dejstve sa Slovenka po dvoch brejkoch ujala vedenia 5:0 a v ôsmej hre premenila hneď prvý mečbal. Cibulková tak odplatila Errainovej prehru z turnaja ITF v Cuenu z roku 2007, keď musela za stavu 2:2 v prvom sete zápas skrečovať pre zranenie.

Cibulková prelomila čiernu sériu

Dominika po triumfe nad Erraniovou neskrývala radosť, že sa jej podarilo prelomiť čiernu sériu. "Som veľmi šťastná, že som konečne opäť vyhrala zápas. S Vladom Pláteníkom sme v posledných týždňoch v Amerike veľmi tvrdo trénovali a som rada, že sa to dnes konečne ukázalo. Nebol to pritom vôbec jednoduchý zápas, lebo Erraniová hrala topspiny, navyše nepríjemne fúkalo. Je to húževnatá hráčka, ktorá vám nedaruje zadarmo ani loptičku a nevzdáva sa za žiadneho stavu. Dobre som sa však na ňu pripravila, tlačila som ju, bola som aktívnejšou hráčkou. S Klejbanovovou som hrala ešte za juniorskych čias, určite to nebude ľahký zápas."

Hantuchová nevyužila brejky

Hantuchová mala v oboch setoch k dobru dva brejky, no v úvodnom dejstve nevyužila vedenie 4:1 a v druhom dokonca prehajdákala náskok 5:1. Zverenka brazílskeho trénera Larriho Passosa si z Toronta odnáša prémiu 5400 dolárov, s Japonkou Ai Sugijamovou ešte pokračuje vo štvorhre. Hantuchovej vyšiel úvod zápasu so Švedovovou, keď dvakrát prelomila súperkino podanie a vybudovala si náskok 4:1. Kazaška však potom šnúrou štyroch gemov otočila na 5:4 a pri podaní Hantuchovej mala k dispozícii setbal. Slovenka síce vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk, no v ňom jasne dominovala Švedovová, keď Hantuchová uhrala iba jedinú loptičku. V druhom dejstve viedla Slovenka už 5:1, no Švedovová nezložila zbrane, šnúrou šiestich gemov otočila na 6:5 a išla podávať na víťazstvo v zápase. Hantuchová síce  dotiahla set do tajbrejku, no v skrátenej hre mala opäť navrch Švedovová, ktorú v 2. kole čaká svetová dvojka Američanka Serena Williamsová.

Rybáriková začala proti Ivanovičovej ako z partesu

 Po hladkom získanom úvodnom dejstve viedla na začiatku druhého setu 2:1, pričom mala brejk k dobru. Zverenke trénera Mojmíra Mihala sa však napokon nepodarilo získať skalp bývalej svetovej jednotky. Ivanovičová sa v ďaľších minútach zmobilizovala, pritvrdila na podaní i na returne a otočila nepriaznivý vývoj. Rybáriková si z Toronta odnáša šek na 5400 dolárov, Ivanovičová si v 2. kole zmeria sily s Češkou Lucii Šafářovou.

Rybáriková bola po zápase s Ivanovičovou so svojím výkonom spokojná, mrzeli ju však nevyužité šance. "Hlavne v prvom sete som hrala veľmi dobre. Bola som rada, že som sa jej nezľakla. Na takom veľkom kurte som hrala prvýkrát, no hrala som bez rešpektu a myslím, že som ju dosť zaskočila. Škoda, že v druhom sete za stavu 2:1, keď som mala výhodu brejku, ma nepodržal servis. Urobila som pár dvojchýb a Ivanovičová sa chytila. Mala som trochu smolu na žreb, že som dostala hneď na úvod takúto ťažkú súperku, pretože už vo finále kvalifikácie proti Rodionovovej som hrala veľmi dobrý tenis. V treťom sete to bolo všetko o zhodách. Súperka viedla 4:0, no pokojne to mohlo byť ináč. Škoda, že som nedokázala lepšie predvídať niektoré jej loptičky. Podarilo sa mi ešte znížiť na 2:4, no potom som pri vlastnom servise nevyužila vedenie 40:0 a Ivanovičová už zápas dotiahla do úspešného konca," povedala Rybáriková, ktorá sa pred grandslamovým US Open ešte predstaví na turnaji v New Havene.

dvojhra - 1. kolo:
Dominika CIBULKOVÁ (16-SR) - Sara Erraniová (Tal.) 6:4, 6:2,
Jaroslava Švedovová (Kaz.) - Daniela HANTUCHOVÁ (SR) 7:6 (1), 7:6 (4),
Ana Ivanovičová (11-Srb.) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR) 2:6, 6:3, 6:2