Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hedviga
17.10.2024
Kapitánsku pásku tenistiek preberá Lipták
Zdielať na

Kapitánsku pásku tenistiek preberá Lipták

Zdroj: TASR

Pre Liptáka je post fedcupového kapitána výzvou, Mihal verdikt rešpektuje

Nástupca Mojmíra Mihala si vytýčil jasný cieľ - prebojovať sa do prvej svetovej skupiny prestížnej ženskej tímovej súťaže.

"Veľmi sa teším na spoluprácu s takými kvalitnými hráčkami, ako sú Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková, i s mladými talentami. Urobíme všetko pre to, aby sme sa v roku 2009 prebojovali medzi osem najlepších tímov sveta. Už začiatkom februára privítame v 1. kole II. svetovej skupiny Belgicko. Je to hneď po Australian Open, naše najlepšie hráčky budú mať za sebou tri turnaje. Pevne verím, že budú ochotné nastúpiť a v bratislavskom NTC sa predstavíme v najsilnejšom zložení," povedal Lipták, ktorý uplynulý rok trénoval Petru Kvitovú.

S českou tenistkou dosiahol viaceré úspechy a priviedol ju na prah prvej svetovej päťdesiatky. "Z rodinných dôvodov som sa  rozhodol vrátiť na Slovensko. Dva roky som pôsobil v ženskom tenise, takže mám prehľad o jednotlivých hráčkach. Rokovania so Slovenským tenisovým zväzom neboli dlhé. Zavážilo to, že máme veľmi mladý a perspektívny tím, je to pre mňa veľká výzva," dodal Lipták.

Už bývalý kapitán fedcupového tímu Mojmir Mihal rozhodnutie STZ rešpektuje. "Nemyslím si, že by v tíme boli také problémy, aby muselo prísť k výmene kapitána. Žiadna funkcia však nie je doživotná a rozhodnutie STZ rešpektujem. Prišiel som k tímu v čase, keď spadol až do tretej skupiny. Bolo ho treba zastabilizovať. Dal som šancu mladým, perspektívnym hráčkam a to sa osvedčilo. Dievčatá výborne zvládli náročný turnaj v Plovdive a postúpili sme do druhej svetovej skupiny. Dvakrát sme mali potom smolu pri žrebe, keď sme narazili na silné Češky. V Brne sme však boli veľmi blízko k prekvapujúcemu víťazstvu. Dievčatá v žiadnom zápase nesklamali, v Košiciach zdolali silné Srbky, čo sa nečakalo," povedal Mihal, ktorý je s trojročným pôsobením pri fedcupovom tíme spokojný.

"Boli tam napätia, ktoré sú však v ženskej súťaži normálne. Bol tam tímový duch a aj z tohto hľadiska som s mojou účasťou pri fedcupovej reprezentácii spokojný. Trikrát sme sa pri vyhlasovaní ankety Tenista roka stali najlepším tímom, čo tiež o niečom svedčí. Tím má obrovskú perspektívu do budúcnosti. Držím dievčatám a novému kapitánovi palce, aby sa im podarilo postúpiť do prvej svetovej skupiny," dodal Mihal.