Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cibulková v Petrohrade jedinú výhru od kariérneho maxima
Zdielať na

Cibulková v Petrohrade jedinú výhru od kariérneho maxima

PETROHRAD / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila za 86 minút 6:3, 6:3 nad domácou päťkou podujatia Jelenou Vesninovou v zápase piatkového štvrťfinále dvojhry na turnaji WTA Premier St. Petersburg Ladies Trophy v ruskom Petrohrade.

V sobotu bude v semifinále čeliť úspešnej z neskoršieho súboja Julia Putincevová (Kaz.) - Svetlana Kuznecovová (Rus.-3). Ak uspeje, posunie sa 6. februára na 4. miesto vo svetovom rebríčku. Tento týždeň má v dosahu aj 3. priečku, potrebuje dobyť titul pri Neve. Absolútnym renkingovým historickým maximom hráča zo SR je 4. pozícia Miloslava Mečířa.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, aktuálne 5. v singlovej hierarchii, čo je osobný aj vyrovnaný národný rekord (drží ho s Danielou Hantuchovou), proti tridsiatničke s ukrajinským rodiskom Vesninovej (16.) vyrovnala v bilancii zo vzájomných súbojov na 4:4. Revanšovala sa za štvrťfinále vlaňajšieho Wimbledonu, v ktorom prehrala hladko 2:6, 2:6. Rivalita s univerzálkou trvá deväť rokov a zaujímavosťou je, že na ruskej pôde Cibulková v rámci nej vedie už 3:0. V minulosti sa presadila aj v Moskve v sezónach 2011 a 2015, v prvom prípade napokon získala trofej.

Úradujúca koncosezónna majsterka sveta WTA z októbrového Singapuru Cibulková minulý rok v Petrohrade vo štvrťfinále nestačila na Rusku Dariu Kasatkinovú, ktorú vedie Slovenkin bývalý kouč Vladimír Pláteník. Cibulková s 22-ročnou 34. ženou počítačového poradia Putincevovou dosiaľ nehrala. Nad 31-ročnou dvojnásobnou grandslamovou šampiónkou a niekdajšou dvojkou hodnotenia Kuznecovovou (8.) vedie 6:3, hoci spočiatku zaostávala 0:3.

Cibulková predminulú sobotu po prehre s Ruskou Jekaterinou Makarovovou v 3. kole melbournských grandslamových Australian Open oznámila vynechanie Pohára federácie v tejto sezóne. Družstvo SR nastúpi 11. - 12. februára na antuke v hale vo Forli proti domácim Taliankam v 1. kole II. svetovej skupiny MS tímov ITF.

Dvojhra - štvrťfinále:
Dominika Cibulková (SR-2) - Jelena Vesninová (Rus.-5) 6:3, 6:3 za 86 minút

Súvisiace články