Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Životný úspech Kovalíka. V Chennai vyradil svetovú šestku
Zdielať na

Životný úspech Kovalíka. V Chennai vyradil svetovú šestku

CHENNAI / Slovenský tenista Jozef Kovalík v stredu dosiahol rebríčkovo jasne najcennejší úspech vo svojej doterajšej kariére: ako kvalifikant zdolal za 169 minút 7:6 (5), 5:7, 7:5 v osemfinálovom 2. kole dvojhry jednotku turnaja ATP World Tour 250 v indickom Chennai Chorváta Marina Čiliča.

Dvadsaťštyriročný Bratislavčan nastúpil prvý raz proti členovi elitnej desiatky renkingu a hneď získal takto hodnotný skalp, čo ho podľa predbežných nezáväzných prepočtov posunulo zo súčasnej 117. pozície na 108. priečku počítačového poradia. O deväť miest si tým zlepšil osobný rekord. Dvadsaťosemročný hrdina newyorských grandslamových US Open 2014 a svetová šestka Čilič je na tomto podujatí šampiónom už zo sezón 2009 a 2010.

"Pocity sú úžasné, som aj unavený, ale najmä šťastný. Vyhral som už veľa turnajov, ale dnes som hral proti dosiaľ najlepšiemu tenistovi, takže si víťazstvo veľmi cením a radím ho veľmi vysoko vo svojej kariére," uviedol Kovalík a doplnil: "Každý gem bol ťažký, ale áno, posledný býva najťažší a on ho zahral veľmi solídne, všetko mi zreturnoval. Napokon som si však pomohol práve servisom. Štvrťfinálový zápas bude úplne iný. Bude, samozrejme, náročné podať po takomto výkone ďalší na vysokej úrovni, ale pokúsim sa o to. Nevnímam, o koľko miest sa posuniem v rebríčku, sústredím sa na hru; aj do dnešného duelu som vstúpil s tým, že chcem predviesť svoj najlepší tenis."

Zverenec Borisa Borgulu v rámci programu NTC Kovalík si v piatkovom štvrťfinále zmeria sily s Rusom Daniilom Medvedevom (99.), ktorý v 2. kole vyradil osmičku "pavúka" Lu Jen-chsuna z Taiwanu. Slovák sa pokúsi o revanš za prehru 3:6, 3:6, ktorú inkasoval vlani v auguste v osemfinále "hardového" challengeru v slovinskom Portoroži. Už má istotu prémie 12 970 USD brutto a 57 bodov do systému vrátane zvládnutia kvalifikácie. Ani prípadný štvrťfinálový úspech ho ešte neposunie do prominentnej stovky.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):
Jozef Kovalík (SR) - Marin Čilič (Chor.-1) 7:6 (5), 5:7, 7:5 za 169 minút

Súvisiace články