Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
O titul Kerberová a Kar. Plíšková, Nemka bude jednotkou
Zdielať na

O titul Kerberová a Kar. Plíšková, Nemka bude jednotkou

NEW YORK / Nemecká tenistka Angelique Kerberová a Češka Karolína Plíšková sa v sobotu o 22.00 h SELČ stretnú vo finále dvojhry na grandslamových US Open na tvrdom povrchu v New Yorku.

Prvá menovaná sa bez ohľadu na výsledok stane v pondelok jednotkou singlového svetového rebríčka WTA. Šampiónka si odnesie 2000 bodov do systému a 3,5 milióna USD pred zdanením. Zdolanú uteší 1300 bodov a 1,75 milióna amerických dolárov brutto.

Desiatka podujatia Plíšková si vo štvrtkovom semifinále poradila s domácou líderkou renkingu Serenou Williamsovou za 86 minút 6:2, 7:6 (5). V druhom sete napokon nepykala za nevyužitie náskoku brejku. Dvojka hodnotenia Kerberová prekonala Dánku s minulosťou jednotky počítačového poradia Caroline Wozniacku za 87 minút 6:4, 6:3.

Plíšková si posunula osobný rekord na veľkej štvorke už o štyri kolá. Pred troma týždňami v Cincinnati "zachránila" Serene post líderky, teraz ju oň sama pripravila.

Dvadsaťosemročná ľavoruká brémska rodáčka s poľskými koreňmi Kerberová prehrala v ostatných troch svojich finále za dva mesiace: na Wimbledone (so S. Williamsovou), OH v Riu de Janeiro (s Portoričankou Mónicou Puigovou) a spomenutom prípravnom podujatí v Cincinnati (práve s Kar. Plíškovou - 3:6, 1:6). Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických dosiaľ najďalej bola v semifinále už pred piatimi rokmi.

Zverenkyňa Torbena Beltza Kerberová bude druhou Nemkou na vrchole renkingu po legendárnej Steffi Grafovej, ktorá sa premiérovo objavila sa čele 17. augusta 1987 a naposledy bola takto vysoko 30. marca 1997. Dovedna panovala 377 týždňov, čo je rekord pred Američankou Martinou Navrátilovou (332) a Serenou (309). Kerberová bude 22. rôznou líderkou, prvou novou od 30. januára 2012, keď sa to podarilo Bieloruske Viktorii Azarenkovej. Kerberová na začiatku sezóny zaostávala za S. Williamsovou o 6355 bodov, čo je viac ako hodnota troch celkových triumfov na Majors. Nemka bude jednoznačne najstaršou debutantkou na čele. Dosiaľ ňou bola Američanka Jennifer Capriatiová prostredníctvom veku 25 rokov a 7 mesiacov.

Dvadsaťštyriročná Karolína Plíšková, aktuálne 11. v hodnotení, mala povesť hráčky s chabou účinnosťou na veľkej štvorke, v minulosti sa musela uspokojiť s 3. kolom na US Open 2014 a melbournských Australian Open 2015 a 2016. Zverenkyňa Jiřího Vaněka teraz vymazala v osemfinále v areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center jeden mečbal domácej veteránky so slávnou minulosťou Venus Williamsovej, o dve kolá neskôr prekonala aj jej mladšiu sestru. Držiteľka šiestich trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Plíšková je prvou Češkou vo finále v lokalite Flushing Meadows po 23 rokoch a takomto prieniku Heleny Sukovej. V pondelok sa ocitne prinajhoršom na 6. mieste v hodnotení, takže si minimálne o jeden stupienok zlepší maximum. Úspech by jej vyniesol 5. miesto.

Tridsaťštyriročná Serena s 22 vrcholnými singlovými titulmi (v New Yorku sa presadila v rokoch 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 a 2014) figuruje na čele historického poradia tzv. Open Ery spolu s Grafovou. Na vrchole rebríčka úraduje 186. týždeň bez prerušenia (309. dovedna) a v tomto smere ohrozovala absolútny historický rekord spomenutej Grafovej - tiež 186 týždňov v rade. Vopred bolo jasné, že Serena počas medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických 2016 vyrovná maximum. Otázkou zostávalo, či ho k 12. septembru aj prekoná. Vlani na US Open utrpela traumu v podobe rozplynutia sna o kalendárnom Grand Slame. Práve v semifinále senzačne nestačila na Talianku Robertu Vinciovú, ktorá potom podľahla vo finálovom derby medzičasom už nehrajúcej Flavii Pennettovej.

Dvojhra žien - semifinále:
Karolína Plíšková (ČR-10) - Serena Williamsová (USA-1) 6:2, 7:6 (5) za 86 minút
Angelique Kerberová (Nem.-2) - Caroline Wozniacka (Dán.) 6:4, 6:3 za 87 minút

Súvisiace články