Zatiahnuté
11°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Cibulková (24) do finále v Stanforde, vyzve A. Radwanskú
Zdielať na

Cibulková (24) do finále v Stanforde, vyzve A. Radwanskú

STANFORD / Slovenská tenistka Dominika Cibulková ôsmy raz vo svojej kariére postúpila do singlového finále na hlavnej profesionálnej úrovni. V sobotňajšom semifinále dvojhry na turnaji WTA Bank of the West Classic v americkom Stanforde (Premier, tvrdý povrch, dotácia 795 707 USD) ako trojka tohto podujatia zvíťazila nad Rumunkou Soranou Cirsteovou, päťkou "pavúka", za 82 minút 6:4, 6:0.

Od stavu 2:3 získala Cibulková 10 z 11 gemov. V úvodnej časti predviedla priebežný obrat z 2:3 na 5:3, v ôsmej hre odvrátila štyri brejkbaly, prvé dva za sebou. Celkovo si napokon poradila so všetkými šiestimi hrozbami podania, sama zužitkovala 4 z 10 možností na príjme. Na tomto podujatí zatiaľ neprehrala ani set.

"Bolo tam veľa veľmi tesných a naozaj dôležitých fiftínov. V prvom sete som si dobre udržiavala servis a sama som využila môj jediný brejkbal. Zjavne to bolo veľmi podstatné, práve premenenie toho brejkbalu viedlo k zisku úvodnej časti. V druhom sete som nepoľavila z nastolenej úrovne a súperka asi chcela do toho ešte viac chodiť, ale nefungovalo jej to. Pre mňa to dnes bol skvelý zápas a som veľmi šťastná z postupu do finále," povedala Dominika Cibulková pre spravodajstvo WTA a dodala: "Po Wimbledone som mala veľmi kvalitnú prípravu na toto obdobie sezóny na tvrdom povrchu, momentálne som plná energie a takto chcem pokračovať až do US Open. V tejto chvíli však venujem všetku pozornosť stanfordskému finále. Vždy je pekné prebojovať sa do zápasu o trofej. Bez ohľadu na meno súperky vyrukujem s ambíciou dostať zo seba to najlepšie."

Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka Cibulková, momentálne 25. vo svetovom rebríčku, upravila v bilancii zo vzájomných duelov s 23-ročnou inou bývalou zverenkyňou Vladimíra Pláteníka Cirsteovou (32.) na 3:1. Rumunke sa revanšovala za vlaňajšiu stanfordskú štvrťfinálovú prehru 7:6 (7), 2:6, 0:6. O titul bude v nedeľu od 23.00 h SELČ bojovať s poľskou rovesníčkou Agnieszkou Radwanskou (4.) nasadenou ako prvou. Proti finalistke Wimbledonu 2012 má seniorskú štatistiku 0:4, naposledy ťahala za kratší koniec v januári vo finále v austrálskom Sydney, a to veľmi frustrujúco dvakrát 0:6. Inkasovala od nej už štyroch "kanárov". Teraz vo štvrťfinále premohla Radwanskej sestru Urszulu.

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková už má istotu 320 bodov do renkingu a prémie 68 200 USD. Šampiónka si odnesie 470 bodov a 125 000 dolárov. Slovenka sa k 29. júlu posunie na 21. pozíciu v hodnotení, a to bez ohľadu na nedeľňajší výsledok.

Slovenská jednotka Cibulková zatiaľ má finálové skóre 2:5. Radovala sa na sklonku sezóny 2011 v Moskve a vlani v júli v americkom Carlsbade. Na novom ročníku posledného spomenutého podujatia sa predstaví budúci týždeň a už je známe, že začne proti niekdajšej jednotke počítačového poradia Ane Ivanovičovej zo Srbska (krajanka Daniela Hantuchová, ktorá v osemfinále v Stanforde nestačila na U. Radwanskú, bude v 1. kole čeliť Rakúšanke Tamire Paszekovej).

Dvojhra - semifinále:

Dominika Cibulková (SR-3) - Sorana Cirsteová (Rum.-5) 6:4, 6:0 za 82 minút
Agnieszka Radwanská (Poľ.-1) - Jamie Hamptonová (USA-4) 6:3, 6:2 za 71 minút

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články