Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zľakla sa? Cibulková prehrala s jednotkou Serenou, hoci viedla 6:2, 4:1
Zdielať na

Zľakla sa? Cibulková prehrala s jednotkou Serenou, hoci viedla 6:2, 4:1

MIAMI / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako trinásta vo svojom jubilejnom 10. súboji s úradujúcou jednotkou svetového rebríčka neuspela, hoci mala veľmi blízko k vyprodukovaniu senzácie.

V pondelňajšom zápase osemfinálového 4. kola dvojhry na turnaji WTA Premier Mandatory Sony Open Tennis v americkom Miami na Floride (dotácia 5 185 625 USD, tvrdý povrch Laykold vonku) prehrala s jasne favorizovanou domácou Serenou Williamsovou za 118 minút dôstojne 6:2, 4:6, 2:6. Viedla pritom 6:2, 4:1.

Proti líderkám renkingu má teraz Cibulková štatistiku 3:7. V sezóne 2011 prekonala Dánku Caroline Wozniacku v Sydney aj na Wimbledone, vlani Bielorusku Viktoriu Azarenkovú na Roland Garros. S členkami Top 10 má bilanciu 17:36. Práve spomenutej Azarenkovej pred dvanástimi mesiacmi v rovnakej fáze podujatia v Miami podľahla z náskoku 6:1, 5:2. Teraz si aspoň vyrovnala osobný rekord v areáli Crandon Park v lokalite Key Biscayne. Odnáša si prémiu 47 575 dolárov a 140 bodov do renkingu, v ktorom figuruje na 14. pozícii (najvyššie bola na 12. priečke).

Dvadsaťtriročná Bratislavčanka prehrala s 15-násobnou singlovou grandslamovou šampiónkou Serenou aj v 3. kole Wimbledonu 2010, vtedy 0:6, 5:7.

Víťazka tohto turnaja z rokov 2002, 2003, 2004, 2007 a 2008 Serena si prienikom do štvrťfinále, v ktorom sa stretne s 31-ročnou čínskou rovesníčkou Na Li, zabezpečila zotrvanie na čele počítačového poradia k 1. aprílu.

"Spočiatku som sa trápila, robila som priveľa chýb, akosi som sa nevedela pozbierať. Bez žartu musím uznať, že mi veľmi pomohla elektrizujúca atmosféra, povzbudzujúce výkriky z hľadiska ´c´mon´ či ´upokoj sa´. Navyše, registrovala som medzi divákmi môjho otca, jeho chladnokrvnosť a uvoľnenosť. Povedala som si, že to dokážem, a postupne som naozaj hrala čoraz lepšie," povedala v interview pre organizátorov Serena, ktorá dala 40 víťazných úderov popri 41 nevynútených chybách. Cibulková skončila na výrazne striedmejších hodnotách 12:19, nazbierala len o 4 loptičky menej (80:84).

"Do stavu 6:2, 4:1 som predvádzala veľmi, veľmi dobrý výkon, nútila som Serenu k chybám, hrala som výborne. Vychádzal mi servis a od základnej čiary som to pekne roztáčala, čím som ju držala vzadu. Gemy na 4:4 v druhom sete však išli rýchlo, zostala som vtedy úderovo krátka, prestala som ju tak dobre naháňať a ona to využila. S takou hráčkou stačí jedna jediná nezužitkovaná šanca a sú problémy. Škoda napríklad gembalu na 5:4 či zhody v ďalšom geme, zlomilo sa to na niekoľkých loptách. Pri porovnávaní s mojou vlaňajšou prehrou v Miami som tentoraz nespanikárila, bolo to niečo iné. Akurát som v zopár gemoch bola kratšia a súperka zdvihla svoj ´level´. V treťom sete som stále hrala okej, len ma zradil servis. Robila som viac dvojchýb, často som išla cez druhé podanie, to je potom proti Serene veľmi ťažké," uznala Dominika Cibulková v rozhovore.

Slovenská jednotka po tomto turné za Atlantikom rekapitulovala: "Dneška je veľká, veľká škoda, ale celkovo si z tohto turnaja musím zobrať sebavedomie a ďalšie skúsenosti. Aj proti Serene som predviedla dobrý výkon, ktorým som nadviazala na tie z predchádzajúcich zápasov. Po januárovej Austrálii tam trošku bola diera, čo súviselo so zdravotnými problémami, ktoré vyvrcholili na Fed Cupe. Sebavedomie mi išlo dolu, nemala som dostatok zápasov, poprehrávala som nejaké trojsetové. Medzičasom sme však s trénerom dosť makali a vrátila som sa k mojej hre, ktorú som predvádzala v Austrálii, kde som bola vo finále v Sydney. Už sa teším na turnaje na antuke."

Cibulková v súlade s predsezónnymi plánmi vynechá Charleston, v súťažnom dianí sa znova objaví až o mesiac: "Idem domov, dám si štyri - päť dní voľna a začnem trénovať na antuke. Budem sa na nej pripravovať tri týždne. Moje problémové slabiny si vyžadujú, aby som s prípravou na nasledujú antukovú časť sezóny začala pomaličky. Najbližšie budem hrať až 20. - 21. apríla v semifinále Pohára federácie v Moskve. Od Rusiek som tu nenazbierala žiadne zákulisné informácie o ich kádri, dosť zahmlievajú. Som však veľmi rada, že tam napokon budeme hrať na antuke, to je veľké pozitívum."

Dvojhra - 4. kolo (osemfinále):

Serena Williamsová (USA-1) - Dominika Cibulková (SR-13) 2:6, 6:4, 6:2 za 118 minút

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka spočiatku prehrávala 0:1 a k tomu 0:40 na príjme. Čoskoro však viedla 2:1 a od stavu 2:2 si pripísala všetky zostávajúce gemy tohto dejstva. Na príjme v ôsmej hre premenila Cibulková druhý setbal vstúpeným forhendom do protipohybu. Navyše, v druhom geme druhej časti už štvrtý raz zobrala Američanke servis, keď sa súperka síce esom posunula na výhodu (predtým odvrátila jeden brejkbal), následne však spáchala tri nevynútené chyby.

Slovenka sa časom posunula pomerne bez zachvenia na 4:1, lenže ako podávajúca v siedmej hre zostala bez fiftínu - pri skóre 0:40 ponúkla nevydarený bekhendový dropšot a Američanka jej v pohode "vytĺkla bloky". Znížila tým na 3:4 a potom aj bleskovo vyrovnala na 4:4. V tejto fáze nazbierala 10 fiftínov v rade. Priebežne nemohla nevyvstať varujúca spomienka na Cibulkovej herný aj mentálny kolaps spred dvanástich mesiacov v Miami. O to viac, že v deviatej hre čelila brejkbalu. Vynútila si však Serenino bekhendové zlyhanie. Mladšia zo sestier Williamsových sa nekompromisne opravila z rovnakej strany popri čiare a vzápätí si smečom z dobre utvorenej pozície dopriala podávanie na 1:1 na sety.

Cibulkovej prišiel pred desiatym gemom druhej časti poradiť kouč, zdôrazňoval potrebu púšťania rúk a roztáčania úderov namiesto plochých "strkancov, ktoré sú krátke a Serena ich zabíja". Slovenka sa sľubne dostala na 30:0, nie však ďalej. Premiérový setbal ešte vymazala značkovým forhendom inside-out, ale pri druhom však inkasovala eso, Williamsovej 8. v zápase. Potvrdilo ho Jastrabie oko.

Dvadsaťtriročná Bratislavčanka minimálne hodinu predvádzala oveľa zanietenejší, aktívnejší a istejší výkon ako S. Williamsová. Vo vstupnom sete mala pomer "winnerov" a zlyhaní 6:8, súperka sa dopracovala ku katastrofálnym údajom 2:18. Američanka však napokon predsa len včas zapla, dostala sa do tempa a od koncovky druhej časti postupne prevzala réžiu. Dokázala potrebným spôsobom vystupňovať svoj výkon.

Serena začala rozhodujúce dejstvo brejkom (prispeli jej k nemu dve dvojchyby Cibulkovej), bol to jej šiesty gem v rade. Siedmy nepridala, pretože Slovenka si ostrým bekhendovým krosom dopriala tretiu možnosť vyrovnať a zaskočila súperku krátkym returnom - 1:1. Cibulková bojovala, ale Williamsová na príjme kontrovala na nulu, zavŕšila to ležérne pôsobiacim a zároveň nechytateľným forhendom popri čiare - 2:1. Únik potvrdila na 30 z manka 15:30. Slovenka potom síce zachytila nápor (2:3), stále však bola o brejk pozadu. V šiestej hre sa proti rozpodávanej súperke vyškriabala na 30:30, ale nezvládla nadstavbu. Pri skóre 2:4 jej nestačil náskok 40:15. Dvojchybou pustila Serenu na zhodu a pod ťarchou druhého brejkbalu odletel jej defenzívny sotva dočiahnutý forhend mimo - 2:5. Američanka sa 13. esom dostala na 40:0 a prvý mečbal premenila 14. esom.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita

Súvisiace články