Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Murray blchou, ktorá vyniesla piano na horu
Zdielať na

Murray blchou, ktorá vyniesla piano na horu

Ohlasy britských médií na celkový triumf Andyho Murrayho vo dvojhre mužov na tenisových US Open v New Yorku...

Britské médiá, ktoré zvykli Andyho Murrayho označovať za Škóta len pri neúspechoch, jednohlasne velebia zverenca Ivana Lendla po jeho celkovom triumfe na tenisových US Open v New Yorku, premiérovom pre krajinu v grandslamovej dvojhre mužov od roku 1936, keď za Atlantikom získal trofej Fred Perry.

"Táto newyorská rozprávka znamená viac, než iba výkon pre potechu seba samého. Len málo športových pútí si vyžadovalo zvládnuť takúto záťaž - akoby blcha vyniesla piano na horu. Jediným víťazstvom odložil Murray všetky útrapy bokom," konštatuje portál denníka The Guardian - tlačené verzie nemali šancu stihnúť pondelňajšiu uzávierku, pretože takmer 5-hodinové finále proti srbskému obhajcovi trofeje Novakovi Djokovičovi (7:6 /10/, 7:5, 2:6, 3:6, 6:2) sa skončilo po 2.00 h už v utorok britského času).

Tabloid Sun vyrukoval s upravenou verziou známej historickej skladby a ponúkol titulok "Yankee Doodle Andy!" The Independent hlási: "Nemôže byť zaslúženejšieho šampióna. Neúnavne pracoval na dosiahnutí cieľa v ére s prevahou dvoch z tých najlepších hráčov v histórii, Rogera Federera a Rafaela Nadala, a čerstvejšie aj muža, ktorý sa tiež uchádza o prípadné zaradenie medzi legendy. Skutočnosť, že Novak Djokovič vyhral štyri z predchádzajúcich siedmich vrcholných podujatí vrátane ostatných troch na tvrdom povrchu, umocňuje hodnotu Murrayho výkonu." Brit sa dočkal až na piaty finálový pokus na úrovni veľkej štvorky - rovnako ako v minulosti jeho český kouč.

Práve symbolický význam číslovky päť zjavne viedol k headlinu portálu Sporting Life, autor vychádzal z newyorského miestopisu: "Fifth Avenue. Andy Murray to zvládol najdramatickejším možným spôsobom."

Web The Times pripomína: "Napínavý koniec 76 rokov nezdarov. Najdlhšia a najznámejšia kliatba britského športu je preč. Toto zlaté olympijské leto jednoducho odmieta rozplynúť sa. Murray je mužom okamihu."

Súvisiace články