Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Pohár Federácie: Tenistky vo štvrťfinále v Srbsku
Zdielať na

Pohár Federácie: Tenistky vo štvrťfinále v Srbsku

Zdroj: sita - Fed Cup, SLOVENSKO-SRBSKO

Slovenské tenisové reprezentantky sa 9. - 10. februára vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 2013 družstiev žien stretnú so Srbkami, a to u súperiek na základe pravidla o reciprocite.

Rozhodol o tom stredajší žreb, ktorý sa uskutočnil v objekte Múzea Francúzskej tenisovej federácie (FFT) v parížskom areáli Roland Garros počas rovnomenného druhého grandslamového turnaja sezóny.

"Je to ťažký súper. Bude záležať na zostave Srbiek a je zložité vyjadriť sa k tomu, keď v takomto predstihu ešte nevieme, kto za nich nastúpi," uviedla pre agentúru SITA Dominika Cibulková, čerstvo štvrťfinalistka druhého grandslamového turnaja sezóny Roland Garros v Paríži. Postupujúci si v semifinále 20. - 21. apríla zmeria sily s úspešným zo súbežného duelu Rusko - Japonsko, v ktorom budú veľkým favoritom domáce. Slovenky by za "zbornou" museli cestovať. V hornej polovici "pavúka" tvoria štvrťfinálové dvojice Česko - Austrália, resp. Taliansko - USA.

So Srbkami sa Slovenkám spája najfrustrujúcejší neúspech v tejto prestížnej súťaži. Vlani v apríli v bratislavskom stretnutí o svetovú skupinu 2012 prehrali so Srbkami s dvoma niekdajšími jednotkami renkingu v kádri - Anou Ivanovičovou a Jelenou Jankovičovou - tesne 2:3. Na antuke v Aegon aréne NTC rovnako ako rok predtým v Belehrade proti rovnakému súperovi v identickej fáze Fed Cupe rozhodla až záverečná štvorhra. V sezóne 2010 sa v nej v srbskej metropole radovali Slovenky, minulý rok však Jankovičová s mladučkou Aleksandrou Kruničovou. Hosťujúci pár triumfoval po ťažko uveriteľnej zápletke nad Danielou Hantuchovou a Magdalénou Rybárikovou za 197 minút 2:6, 7:5, 9:7 z manka 2:6, 1:5 a 0:30 i dvoch mečbalov pri Hantuchovej podaní v desiatej hre druhého setu. V premiérovom z dosiaľ už troch vzájomných zápasov uspelo družstvo SR proti výberu Srbska v júli 2007 v Košiciach, vtedy 4:1, takže v bilancii zo vzájomných súbojov momentálne vedie 2:1.

Do okruhu možných protivníkov tímu SR pod vedením kapitána Mateja Liptáka patrili na základe renkingu krajín podľa organizujúcej Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) ďalší semifinalisti ročníka 2012 - Česko, Taliansko a Rusko. Takisto ako družstvo Slovenska neboli nasadené USA, Japonsko a Austrália. Šanca na to, že Slovenky začnú doma, bola matematicky len 12,5 %.

Držiteľky Fed Cupu 2002 Slovenky si znova zahrajú v elitnej osmičke zásluhou víťazstva 3:2 v aprílovom "barážovom" zápase na antuke v Marbelle proti Španielkam. Vo svetovej skupine naposledy boli v roku 2011. Vo finále ročníka 2012 sa 3. - 4. novembra v Prahe stretnú obhajkyne trofeje Češky práve so Srbkami.

Výsledok stredajšieho parížskeho žrebu štvrťfinálového 1. kola svetovej skupiny Pohára federácie 2013 tenisových reprezentačných družstiev (hrá sa 9. - 10. februára, zoradené zhora podľa "pavúka"):

Česko - Austrália
Taliansko - USA
Rusko - Japonsko
Srbsko - Slovensko

Výsledok žrebu 1. kola II. svetovej skupiny (víťazi postúpia do aprílových zápasov o svetovú skupinu 2014):

Švajčiarsko - Belgicko
Argentína - Švédsko
Španielsko - Ukrajina
Francúzsko - Nemecko 

Najčítanejšie