Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bonhommova sladká odplata
Zdielať na
Ostatné

Bonhommova sladká odplata

Rakúšan Hannes Arch prekvapil v Abu Dhabi 2. miestom

Brit Paul Bonhomme zvíťazil v úvodných pretekoch svetovej série Red Bull Air Race v Abu Dhabi (Spojené arabské emiráty) úplne jednoznačne. Aspoň trošku si tak pofúkal bolestivé spomienky na minuloročnú sezónu, v ktorej až po porovnaní druhých miest z kvalifikácií prehral s Američanom Mikeom Mangoldom. Aj navzdory neznesiteľným horúčavám a silnému vetru sledovalo na bulvári Corniche nad tyrkysovými vodami Arabského zálivu v Abu Dhabi letecké preteky 400-tisíc divákov!

Bonhomme dominoval nad ostatnými už v tréningu, v kvalifikácii, v súboji super osmičky, v semifinále a napokon aj vo finále, v ktorom zdolal Rakúšana Hannesa Archa o senzačných sedem sekúnd, keď v semifinále rozdrvil Maďara Petra Besenyeia o šesť sekúnd. Minuloročný víťaz Mangold  sa vrátil späť do elitnej skupiny, získal tretie miesto, keď zdolal Besenyeia v malom finále.

,,Som veľmi spokojný, osobitne s konzistenciou,“ povedal Bonhomme, ktorý s deviatimi bodmi celkovo vedie aj šampionát. ,,Celý týždeň som sledoval Hannesa, ktorému sa znamenite darilo. Ak odrátate dva trojsekundové tresty, ktoré ho postihli, bolo to veľmi tesné.“ 

Arch, ktorý zapôsobil v kvalifikácii, keď vydoloval prekvapujúce piate miesto, nenachádzal po svojom prvom pódiovom umiestení slová.  Pre Rakúšana je to senzačný výsledok v jeho iba druhej sezóne. ,,V skutočnosti sa cítim ako keby som vyhral,“ povedal 40-ročný Arch, ktorý vlani skončil v šampionáte celkovo desiaty. ,,Keď som sa prebojoval do semifinále, pripomínalo mi to sen, ktorý sa stal skutočnosťou a všetko ostatné po ňom bola čerešnička na tortičke. Všetko po tom, čo som dosiahol po semifinále prekonalo moje najdivokejšie sny. Fakt, že som zdolal obhajcu titulu Mangolda, je neuveriteľné.“ Arch však na to, aby porazil Mangolda, potreboval tretí najlepší čas dňa. Cieľ preťal v čase 1:04:10 min, čím skončil o 66 stotín pred Američanom. Archovým dovtedajším najlepším výsledkom bolo štvrté miesto v Rio de Janeiro vo vlaňajších druhých pretekoch série. 

,,Urobili sme to najlepšie, čo sme mohli,“ povedal Mangold, ktorý za tretie miesto získal sedem bodov, kým Arch osem. ,,Hannes odviedol skvelú prácu. Jeho tím sa veľa naučil. Veľmi sme mu počas série dovolili, aby si prezrel našu technológiu.“ Piloti museli opäť raz zvládnuť meniace sa podmienky – nárazový vietor, ktorý dosahoval rýchlosť až 30 km/h a privial návaly prachu, vysoké teploty – vyše 35 stupňov Celzia, pritom museli navigovať lietadla do 13 bránok v rýchlosti vyše 400 km/h a sústavne prekonávať odstredivú silu nad 10 G, keď leteli iba niekoľko metrov nad vodnou hladinou.  
 
Nicolas Ivanoff z Francúzska vyhral súťaž Point One, v ktorej sa stretli najpomalší piloti z kvalifikácie a získal jeden bod. Rus Sergej Rachmanin mal stratu 4,69 s a prešiel cieľom v čase 1:12:02. Michael Goulian zo Spojených štátov bol sklamaný 11. miestom, kým nováčik Glen Dell skončil dvanásty.

Svetová séria Red Bull Air Race sa presťahuje do San Diega (2. – 4.  mája) a Detroitu, potom sa vráti do Európy na preteky vo Švédsku, Holandsku, Veľkej Británii, Maďarska, Španielska a Portugalska. Finále sa uskutoční v austrálskom Perthe.

Zdielať na