Jasno
19°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Česi v semifinále! Hrdinom brankár Dostál, ktorý od USA gól nedostal
Zdielať na

Česi v semifinále! Hrdinom brankár Dostál, ktorý od USA gól nedostal

Zdroj: TASR

PRAHA / Českí hokejisti postúpili do semifinále domácich majstrovstiev sveta. Vo štvrtkovom štvrťfinálovom dueli v Prahe zvíťazili nad USA 1:0 gólom Pavla Zachu z 27. minúty. Súpera v boji o finále ešte nepoznajú, meno určí až paralelný duel v Ostrave medzi Švédskom a Fínskom, ktorý sa za stavu 1:1 predlžoval.

Výborný výkon podal brankár Lukáš Dostál, ktorý si udržal čisté konto, keď vykryl všetkých 36 striel súpera. Česi odplatili Američanom vyradenie v rovnakej fáze na vlaňajších MS (0:3), o medaily si zahrajú po dvoch rokoch.

Štvrťfinále:
USA - Česko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 27. Zacha (Špaček, Červenka).

Rozhodcovia: Björk (Švéd.), Campbell (Kan.) - Wyonzek (USA), Yletyinen (Švéd.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 17.413 divákov.

Úvod zápasu priniesol svižný hokej, ale s dôrazom na pozornú defenzívu, takže vyložených šancí nebolo veľa. V 9. minúte sa po Caufieldovej strele dostal k zakončeniu Tkachuk, no mieril nad bránku. Na opačnej strane nevyužil nádejnú pozíciu Špaček a následne mal tutovku Pastrňák. V 14. minúte po chybe Boldyho unikol americkej obrane a mieril sám na Lindgrena, pri forhendovej kľučke mu odskočil puk.

V druhej časti Česi najprv pohrozili opakovanými dorážkami Beránka a v 27. minúte sa im už podarilo otvoriť skóre. Strelu Špačka tečoval v presilovke telom do bránky Zacha - 0:1. V polovici duelu mohol zvýšiť náskok Červenka, v prečíslení 2 na 1 trafil hornú žŕdku. Američania dokázali v niektorých momentoch zatlačiť domácich, no koncovka im nevychádzala, v sľubných pozíciách neuspeli Pinto a ani Tkachuk.

Prvá tretina bola bez Gólov. V druhej tretine sa však Česku podarilo získať jeden gól:

V tretej tretine sa Čechom darilo narúšať súperovu rozohrávku a držať ho ďaleko od vlastnej bránky. V 55. minúte dostal puk do siete Zegras, ale rozhodcovia už predtým prerušili hru pre postavenie amerického hráča v bránkovisku. V 57. min nevyužil možnosť na spečatenie postupu v sólonájazde Kubalík a následne ani Nečas, ktorý trafil žŕdku prázdnej bránky. Česi už tesný náskok udržali a mohli sa radovať z postupu.

Súvisiace články