Polojasno
24°
Bratislava
Blanka
16.6.2024
Nemci striebro neobhája! Domov ich poslali Švajčiari
Zdielať na

Nemci striebro neobhája! Domov ich poslali Švajčiari

Zdroj: TASR

OSTRAVA / Hokejisti Švajčiarska postúpili do semifinále 87. majstrovstiev sveta. Vo štvrťfinálovom zápase v Ostrave zdolali Nemcov 3:1. Súperovi sa revanšovali za prehry v rovnakej fáze vlani (1:3) a pred tromi rokmi (2:3 sn). Mužstvo Patricka Fischera sa dostalo medzi najlepšiu štvorku prvýkrát od roku 2018, keď získalo striebro. Semifinálový súper Švajčiarska bude známy až po večerných zápasoch.

Favorit vykročil za postupom už v prvej tretine, keď sa najprv v oslabení presadil Christoph Bertschy a po ňom skóroval aj kapitán Nico Hischier, ktorého gól bol nakoniec víťazný. Nemci síce v druhej časti počas početnej výhody znížili zásluhou Dominika Kahuna, no 58 sekúnd pred koncom Bertschy strelou do prázdnej brány pridal svoj druhý gól v stretnutí.

Štvrťfinále:
Švajčiarsko – Nemecko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Góly: 8. Bertschy, 17. Hischier (Siegenthaler, Fiala), 59. Bertschy (Thürkauf, Siegenthaler) – 32. Kahun (Stachowiak).

Rozhodcovia: Brander (Fín.), M. Holm (Švéd.) – Gustafson (USA), Nyqvist (Švéd.), vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 6583 divákov.

Švajčiari začali náporom aj vďaka presilovej hre po faule na Fialu, no nedokázali ju využiť na prvý gól v stretnutí. V 8. minúte sa však tešili z presného zásahu, keď sa v oslabení po individuálnej akcii presadil Bertschy. Krátko na to mohol zvýšiť Thürkauf, trafil však do žŕdky. Švajčiari pokračovali v aktívnej hre, vytvorili si tlak a kapitán Hischier strelou do odkrytej bránky prekonal Grubauera. Nemci sa ťažko presadzovali cez stredné pásmo a len päťkrát ohrozili Genoniho. Zverenci Fischera v úvode druhej časti kontrolovali duel. Haas mohol zveľadiť dvojgólový náskok, ale Grubauer podržal svoj tím.

Nemci dostali v polovici duelu druhú početnú výhodu a využili ju už po štyroch sekundách, keď Stachowiak vyhral vhadzovanie a Kahun trafil presne. Pred prestávkou mohol Kahun po individuálnej akcii vyrovnať, no jeho strela skončila na žŕdke. V treťom dejstve sa mužstvá sústredili na strednú zónu, aktívnejší boli Nemci, ktorí potrebovali pridať druhý gól. Reichel bol 120 sekúnd pred koncom blízko, no tesne minul. V závere poistil triumf Švajčiarov pri hre súpera bez brankára svojím druhým presným zásahom Bertschy.

Súvisiace články