Skoro jasno
20°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Slováci so štvrťfinálovou definitívou: USA vyhrali nad Lotyšskom 6:3, to cestuje domov
Zdielať na

Slováci so štvrťfinálovou definitívou: USA vyhrali nad Lotyšskom 6:3, to cestuje domov

OSTRAVA / Američania síce dali v záverečnej tretine Lotyšom šancu na to, aby súboj s nimi zdramatizovali, ale nie, aby ho vyhrali v riadnom hracom čase. Favorit zvíťazil s jasnou prevahou na ľade a zatiaľ, čo on vyzerá súpera v štvrťfinále, Lotyšsko na obhajobu minuloročných bronzových medailí môže zabudnúť a cestuje domov. Je teda jasné, že Slováci si v štvrťfinále majstrovstiev sveta zahrajú. Ich súperom bude Kanada.

Lotyši súboj zdramatizovali

Američania každú tretinu začali gólom a úvod tej poslednej nebol iný. Zdalo sa, že Matt Boldy obral Lotyšov aj o posledné zvyšky nádeje na obrat v zápase. Už po štrnástich sekundách upravil na  4:1. Potom si ale USA zrejme povedali, že stačilo. A tak najprv v 45. minúte úplne osamotený Eduard Tralmaks nemal ťažkú prácu, aby znížil na 2:4. O šestnásť sekúnd po ňom pridal ďalší gól Lotyšska Robert Mamčics a upravil na 3:4. Tréner USA si vyžiadal oddychový čas a povedal svojmu tímu “niekoľko milých slov”. Zabralo to, hráči pridali ďalší presný zásah, druhý pre Caufielda v tomto zápase. Vyhrávali 5:3.

V závere si oddychový čas zobrali Lotyši a to vo chvíli, keď dostali možnosť presilovej hry - hrali tak šiesti proti štyrom, do konca duelu ostávali necelé štyri minúty. Bez brankára hrali aj po návrate vylúčeného Američana z trestnej lavice. A vzápätí opäť po faule Werenskiho. Lenže Joel Farabee ušiel s pukom a aj keď ho nedokázal poslať do bránky, USA si pripísali technický gól. Ich hráč bol totiž faulovaný.

Všetky góly z tretej tretiny si môžete pozrieť tu:

​​Lotyši dokázali dať gól

Ak Lotyši chceli pomýšľať na štvrťfinále, museli sa pokúsiť o obrat z ríše snov. Lenže USA využili v 23. minúte ďalšiu početnú výhodu, Cole Caufield zvýšil na 3:0. Lotyšsko sa v týchto chvíľach trápilo, no predsa sa dočkalo o minútu neskôr prvého gólu. Renars Krastenbergs prebudil svojich fanúšikov v hľadisku i spoluhráčov. USA navyše mierne poľavili v aktivite. V polovici stretnutia ponúkli súperovi presilovú hru. Ten ju ale nezahral dobre. Necelých šesť minút pred koncom druhej tretiny malo Lotyšsko ďalšiu početnú výhodu, dokonca piatich proti trom, nedostalo sa však do výraznejšej šance. USA - Lotyšsko po 40. minútach 3:1.

Všetky góly z druhej tretiny si môžete pozrieť tu:

Lotyšské smutné počty v prvej tretine

Rýchlym gólom otvoril skóre kapitán USA Brady Tkachuk, ktorý si tak vylepšil streleckú produktivitu na šampionáte už na sedem gólov. Po necelých štyroch minútach to mohlo byť 2:0, keď Lotyši len sledovali ako sa Američania snažia doklepnúť puk za chrbát ich brankára. Nakoniec sa to podarilo Michaelovi Eyssimontovi. No tréner Lotyšska si vyžiadal trénerskú výzvu za nedovolené bránenie Gudlevskisa a uspel, gól teda neplatil.

Jeho zverenci potom ožili a skúšali svoje šťastie niekoľkými strelami. Američania si v ôsmej minúte vypýtali presilovú hru, ale skóre sa nezmenilo. V štrnástej minúte to zmenil krásnou technickou parádičkou Zach Werenski. USA vyhrávali 2:0. Týmto výsledkom sa prvá tretina aj skončila.

Všetky góly z prvej tretiny si môžete pozrieť tu:

Duel môžete sledovať v priamo prenose na JOJŠPORT alebo online tu. V štúdiu sa s rozbormi a postrehmi podelia Vladimír Országh, Michal Handzuš a Rastislav Konečný.

Aktuálne tabuľky nájdete tu: https://ms2024.joj.sk/statistiky.

Hráčske štatistiky si môžete pozrieť tu: https://ms2024.joj.sk/slovensko-statistiky-hracov.

Súvisiace články