Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bez gólu sa nevyhráva: Slováci napokon na MS18 bez medaily
Zdielať na

Bez gólu sa nevyhráva: Slováci napokon na MS18 bez medaily

ESPOO / Druhý rok po sebe bez medaily, druhý rok po sebe reprezentácia do 18 rokov neuspela v boji o tú bronzovú. Tentoraz prehrala 0:4 so Švédskom. Štvrtým miestom tím trénera Martina Dendisa teda zopakoval výsledok z vlaňajších majstrovstiev sveta do 18 rokov. Slovensko na medailu zo šampionátu v tejto vekovej kategórii čaká už viac ako 20 rokov.

Lenďák so Strakom zabránili švédskemu gólu v úvode tretej tretiny. Tlak súpera ale pokračoval. Za Slovákov sa blysol výbornou šancou Svrček v 46. minúte. Gól však dal súper, v 49. minúte sa presadil Pettersson a bol o krok bližšie k bronzovej medaile. Slovákov to však donútilo hrať aktívnejšie, vypracovali si viacero veľkých príležitostí. Točili Švédov, no puk sa im za chrbát gólmana Harenstama nedarilo poslať. Po chybe Radivojeviča vo vlastnom obrannom pásme naopak prišiel druhý gól Švédov, na 2:0 zvýšil Fernostrom. Tri minúty pred koncom si Slováci vzali oddychový čas. Odvolali brankára a skúsili to v šestici. Lenže prišlo vylúčenie Pobežala, ktoré súper potrestal Alfons Freij. Neskôr pridal ďalší gól Eklund. SR prehralo so Švédskom 0:4 a skončilo na šampionáte bez medaily. Bronz si vybojovalo Švédsko.

Pred mikrofónom JOJŠPORTU sa so svojimi pocitmi po 4. mieste na MS18 podelili Adam Beluško, tréner Martin Dendis, kapitán Tomáš Pobežal a brankár Alan Lenďák: 

Obraz hry z prvej tretiny sa preniesol aj do tej druhej. Slováci ustáli v 24. minúte presilovú hru pri vylúčení Vrtiela, keď sa obetavo hádzali do striel a dostupovali k švédskym hráčom. Severania neraz zatvorili Slovákov pred brankárom Lenďákom a tí ostávali na ľade až príliš dlho. Nedarilo sa im prerušiť tlak súpera, ktorí našťastie netrafil do našej bránky, pred ktorou trávil väčšinu druhej dvadsaťminútovky. Na jej konci sa síce súper presadil, no Slovensko uspelo s trénerskou výzvou. Rozhodcovia po pozretí videa presný zásah Lucasa Petterssona neuznali pre postavenie mimo hry. Aj po 40 minútach tak Slovensko hrá so Švédskom 0:0.

Napriek tomu, že Švédi majú za sebou náročný semifinálový duel, ktorý skončil v sobotu večer, v úvode zatlačili Slovákov svojou aktivitou. O žiadnej únave nemohla byť reč. Náš tím ale podržal viacerými zákrokmi Lenďák. Od 8. minúty však naša reprezentácia roztočila svoj kolotoč a snažila sa presadiť z každej možnej príležitosti. Potešili strely Pobežala a Svrčeka, no potom opäť musel úradovať slovenský brankár, ktorého našťastie Severania neprekvapili. Prvá tretina skončila 0:0.

Slováci vo fínskom Espoo povzbudzujú Slovákov v boji o bronzové medaily:

Súvisiace články