Jasno
26°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Zdravie na prvom mieste. Na štadiónoch MS nájdete aj ambulancie
Zdielať na

Zdravie na prvom mieste. Na štadiónoch MS nájdete aj ambulancie

OSTRAVA / Hokejisti na MS v Česku potrebujú podrobnú zdravotnú starostlivosť. Práve preto sa v útrobách štadiónov dočasne nachádza ošetrovňa a ambulancia.

Ambulancie na štadiónoch sú povinné

Ambulancia obsahuje röntgenové a ultrazvukové prístroje, trauma tím, ktorí rieši hematologické problémy a stomatologický tím, ktorí rieši problémy s ústami a zubami, ku ktorým počas hokejových zápasov dochádza často. Majstrovstvá sveta sú veľmi dôležitým šampionátom pre každého hokejistu, čo znamená, že sa počas náročných zápasov nešetria. Môže to mať však dopad na ich zdravie.

"Je tam vysoké riziko úrazov a práve kvôli tomu má IIHF podmienku, že každé Majstrovstvá sveta musia byť zabezpečené aj zdravotníckym personálom priamo na štadióne," informoval špecialista v odbore lekárska rádiológia René Hako. Hokej je fyzicky náročný šport, takže môže dôjsť aj ku komplexnejším zranenia, ktoré sa v štadiónovej ambulancii vyriešiť nedajú. "V pohotovosti je vždy aj magnetická rezonancia v najbližšej nemocnici, ktorá zabezpečí rýchlu diagnostiku," dodal Hako. Hráči si musia dávať pozor na svoje zdravie aj kvôli svojim klubom, do ktorých sa po konci majstrovstiev vrátia.

​Ambulancie nechýbali ani u nás

V roku 2019 sa konali MS aj u nás na Slovensku. Vtedy sa v Košiciach nachádzal tím, ktorý zabezpečoval ošetrenie hráčov pred zápasmi. Zabezpečovali sa aj prvotné vyšetrenia pre hráčov, ktorí ich po zraneniach vo svojich kluboch nedostali. Ani na Slovensku na MS samozrejme nechýbali úrazy. "Jeden otras mozgu, ktorý skončil v univerzitnej nemocnici, ale aj také menšie tržné rany, prípadne nejaké strelné rany pukom, ktoré sa ošetrili na mieste," uviedol Hako.

Všetky vyšetrenia v ambulanciách sa dejú počas zápasu. Divák teda o ničom netuší. Hráč si odbehne do ambulancie, kde si vypočuje diagnózu a je ošetrený, prípadne odvezený do najbližšej nemocnice na magnetickú rezonanciu. Výhodou magnetickej rezonancie je to, že sú v nej detailne viditeľné všetky orgány a diagnóza je vďaka nej presnejšia. "Aj v Košiciach sme počas Majstrovstiev sveta diagnostikovali niekoľko desiatok hráčov na magnetickej rezonancii. Našimi najväčšími konzumentmi boli Kanaďania, Fíni, ale aj Slováci," ukončil Hako.

Celý rozhovor s Reném Hakom si môžete pozrieť vo videu.

Súvisiace články