Skoro jasno
27°
Bratislava
Alojz
21.6.2024
Cesta do štvrťfinále sa Slovákom komplikuje. Proti Švédom potrebujeme získať aspoň bod
Zdielať na

Cesta do štvrťfinále sa Slovákom komplikuje. Proti Švédom potrebujeme získať aspoň bod

OSTRAVA / Slováci prehrali s Lotyšskom 2:3 po samostatných nájazdoch. Bod na potvrdenie ich postupu do štvrťfinále nestačí. Náročný duel nezačali dobre, proti húževnatému súperovi doťahovali jednogólový náskok a v závere mu zasa dovolili vyrovnať na 2:2. Predĺženie ustáli, v nájazdovej lotérii neuspeli. Bronzoví medailisti z minuloročného svetového šampionátu sa vyhli ceste domov, získali cenné dva body a stále sú v hre o účasť v štvrťfinále.

Samostatné nájazdy začali Slováci

Libor Hudáček nepremenil. Abols nedáva tiež. Hlavajovi pomohla konštrukcia bránky. Slafkovský dal následne prvý gól na šampionáte. Ločmelis nedáva. Nepremenil ani Sukeľ. Nedáva ani Robert Bukarts. Cingela lotyšský brankár prečítal. Kapitán Lotyšska Daugavinš nedáva. Neuspel ani kapitán SR Tatar. Opäť Daugavinš, opäť nedal. Po druhý raz ide Libor Hudáček ale nepremieňa. Ločmelis dáva gól, puk Hlavajovi prepadol. Slafkovský nepremenil. 

Rozhovor so Samuelom Hlavajom po nájazdoch:

Rozhovor s Tomášom Tatarom po nájazdoch:

Rozhovor s Liborom Hudáčkom po nájazdoch:

Rozhovor s Jurajom Slafkovským po nájazdoch:

Heroický výkon Hlavaja!

Predĺženie začali Slováci v oslabení, teda traja proti štyrom. Slováci ho ustáli. Vzápätí brankár Gudlevskis podržal Hrivíka, ktorý sa snažil pretlačiť piza neho pri mantineli. No rozhodcovia zvolili “šalamúnske riešenie” a vylúčili oboch. Za lotyšského brankára si trest išiel odsedieť jeho spoluhráč. Hralo sa traja proti trom. No vzápätí prišiel faul Cehlárika a naša reprezentácia sa opäť dve minúty musela brániť vo formáte traja proti štyrom. Lotyši si vzali oddychový čas a bolo cítiť, že chcú rozhodnúť v zostávajúcej minúte a pol do konca predĺženia. Nepodarilo sa, na rad prídu samostatné nájazdy.

Cehlárik dal nádej, Lotyši vyrovnali

Tatar ideálne nabil Hudáčkovi, no Gudlevskis prečítal jeho úmysly. V 42. minúte však Pospíšil vyrovnal na 1:1, keď si pred bránkou chladnokrvne počkal na tú správnu chvíľu, kedy poslať puk konečne za chrbát lotyšského brankára. Súpera sme však nepribrzdili, viackrát nebezpečne ohrozil Hlavaja. Tomu pomohol Kudrna, ktorý sa do jednej z “deloviek” Lotyšov položil a schytal ju do prilby. Hľadisko mu tlieskalo postojačky. V 46. minúte pri nás stálo šťastie, keď po strele Daugavinša zazvonila horná žŕdka našej bránky. Kaopitán súpera sa 49. minúte nešťastne zrazil so svojím spoluhráčom keď chcel zo striedačky naskočiť na ľad. Úder, ktorý inkasoval mu ale nezabránil nastúpiť v ďalších minútach. Na rozdiel od Kudrnu, ktorý sa v ďalších striedaniach štvrtej formácie neobjavil na ľade. V 53. minúte Slafkovský ani na dvakrát nedokázal skórovať,nevyšlo to ani Kelemenovi. Pred Hlavajom zasa výborne zasiahol Cehlárik. Necelých päť minút pred koncom si slovenskí hráči vydýchli, keď puk z hokejky súpera našťastie skončil na hornej sieťke našej bránky. Necelé dve minúty pred koncom Cehlárik rozjasal všetkých fanúšikov a poslal konečne Slovákov do vedenia! Lenže Lotyši po pár sekundách Lotyši vyrovnali na 2:2.

Skvelý Hlavaj podržal tím

Lotyši boli pri chuti a v 22. minúte roztočili poriadny kolotoč pred Hlavajom, ktorý napokon puk schoval pod lapačkou. Daňova strela v 24. minúte Gudlevskisa poriadne natiahla, ale úspešná nebola. Neskôr Cehlárik pred bránkou nedokázal nazdvihnúť puk. Slováci boli aktívni, tlačili sa do bránky. Lotyši ale využívali naše straty puku na modrej a niekoľkokrát z toho vyťažili ďalšie šance ohroziť nášho gólmana. V 29. minúte nás na poriadne dlho zavreli zavreli v našom obrannom pásme. Pri šanci troch proti dvom Cehlárik vzápätí netrafil puk ideálne. Potom to skúsil Regenda, Koch i ďalší. Aj v polovici zápasu sme prehrávalli 0:1. Keď na trestnú lavicu v 35. minúte odišiel Daňo, boli to poriadne krušné chvíle. No tím podržal Hlavaj. Súper bol však v závere druhej tretiny lepší. Skóre sa našťastie nemenilo, no Slováci stále prehrávajú 0:1.

Rozhovor s Martinom Fehérvárym po 2. tretine:

Trest za tri nevyužité presilovky

Slováci začali veľmi aktívne od úvodného buly. Mali viacero streleckých pokusov, vyhrávali súboje pri mantineli. V 5. minúte Lotyši zle striedali a naša reprezentácia dostala šancu v celkovo 17. presilovej hre pridať len druhý gól, no nestalo sa. Prvá Nemcova strela síce štípala, ale neprešmykla sa do súperovej bránky. Druhá len poslala s bolestivou grimasou na striedačku jedného z Lotyšov. Tí vyskúšali niekoľkokrát pozornosť Hlavaja. Keď si za sekanie sadol na trestnú lavicu Mārtiņš Dzierkals, prišla ďalšia šanca našich. Tí súpera zatvorili na takmer celém dve minúty v jeho obrannom pásme, no skóre sa nemenilo. O niekoľko sekúnd neskôr prišla tretia početná výhoda zverencov Craiga Ramsayho. Cehlárik to vyskúšal, po ňom Tatar i Slafkovský. Všetci neúspešne. Prišla lotyšská facka, minútu a pol pred koncom prekonal slovenského gólmana Ralf Freibergs. Tí mali aj ďalšiu šancu, no skóre sa už nemenilo. Slovensko prehralo prvú tretinu 0:1.

Rozhovor s Michalom Ivanom po 1. tretine:

Aktuálne tabuľky nájdete tu: https://ms2024.joj.sk/statistiky.

Hráčske štatistiky si môžete pozrieť tu: https://ms2024.joj.sk/slovensko-statistiky-hracov.

Súvisiace články