Skoro jasno
22°
Bratislava
Miloslav
3.7.2024
Švajčiarsko je v štvrťfinále: Dánov si vychutnalo 8:0
Zdielať na

Švajčiarsko je v štvrťfinále: Dánov si vychutnalo 8:0

PRAHA / Po suverénnom nástupe do šampionátu nastúpi v sobotu 18. mája Švajčiarsko proti Dánsku. Švajčiari vyhrali zatiaľ všetky zápasy a sedia na vrchu tabuľky skupiny A so 14 bodmi. Dánsko si zapísalo zatiaľ dve výhry, a to proti Rakúsku a Veľkej Británii.

Zápas môžete sledovať naživo na JOJ Plus alebo online tu. Správu potupne aktualizujeme.

Dánom sa kvôli Geronimu nepodarilo dať ani čestný gól

Tretia tretina sa začala striedaním v tíme Dánska, keď brankára Frederika Dichowa nahradil Mathias Seldrup. Úvodná snaha Dánska priniesla pretlačenie puku do brány, no gól nebol uznaný kvôli prerušeniu hry. Dáni dostali príležitosť na zmenu stavu vo forme presilovej hry, no nedokázali ju využiť. Práve naopak, Calvin Thürkauf v oslabení vybojoval puk v súboji s Olesenom a v samostatnom nájazde úspešne prekonal Seldrupa

V 46. minúte dostal Christoph Bertschy perfektnú prihrávku a sám pred bránkou prekonal Seldrupa, čím zvýšil stav na 7:0. Švajčiari pokračovali v tlaku na dánsku bránu. Hischier a Fiala mali ďalšie šance, no Seldrup a dánska obrana dokázali odolať. Päť minút pred koncom zápasu dorazil Tristan Scherwey puk po chybe dánskych obrancov a zvýšil stav na 8:0. Dáni sa snažili reklamovať tento gól, ale trénerova výzva bola neúspešná. Dánsko si chcelo vytvoriť tlak a streliť aspoň čestný gól, no švajčiarsky brankár Genoni si udržal čisté konto. 

Švajčiarsko podalo dominantný výkon a udržalo si čisté konto vďaka skvelému výkonu brankára Genoniho. Dánsko malo niekoľko šancí, no nedokázalo premeniť ani jednu z nich. Švajčiarsko tak zaslúžene vyhralo s vysokým rozdielom a potvrdilo svoju silu na turnaji.

Švajčiari pokračovali v dominancii aj v druhej tretine

Švajčiari vyhrali úvodné buly a okamžite sa dostali do útočného pásma, kde sa snažili využiť ešte necelú minútu presilovej hry. Už v 21. minúte zvýšil Kevin Fiala náskok Švajčiarov, keď dostal peknú prihrávku od Ambühla do priestoru pri ľavom kruhu a trafil odkrytú časť brány. Kevin Fiala, po skvelej prihrávke od Hischiera, prekvapil dánskeho brankára Dichowa a zvýšil už na 4:0.

Sven Senteler využil katastrofálnu rozohrávku Dánska a po prihrávke od Simiona skóroval v 34. minúte a skóre zvýšil už na 5:0. Dánsky brankár Dichow predviedol niekoľko skvelých zákrokov, vrátane fantastického chytenia strely Fialu, ktorá mohla znamenať hattrick. Čepeľou hokejky zmaril Fialovu čistú šancu. Švajčiari naďalej dominovali na ľade, vytvárali si tlak a Dáni sa pokúšali ubrániť svoje pásmo. Dichow musel niekoľkokrát zasahovať, aby zabránil ďalším gólom.

Švajčiari boli v prvej tretine aktívni

Švajčiari začali už od prvej minúty veľmi aktívne, rýchlo sa presunuli do útočného pásma a snažili sa o prvé strely. Prvý gól Švajčiarska padol už v štvrtej minúte, keď Nico Hischier vypálil z prvej po prihrávke od Fialu a Josia. Švajčiari udržovali tlak v útočnom pásme, pričom sa im podarilo vytvoriť viacero šancí. Dáni sa snažili o protiútoky, ale Genoni pôsobil isto v bránkovisku a odrážal strely.

V sedemnástej minúte sa Švajčiarsku podarilo skórovať druhýkrát. Roman Josi prečítal dánskeho útočníka, zobral mu puk a elegantne prekorčuľoval na bránu Dichowa, ktorého prekonal peknou kľučkou a zakončil do odkrytej pravej strany brány. Po druhom góle Švajčiari pokračovali v aktívnej hre. Senteler mal dobrú šancu, ale Dichow si dal pozor. Dáni sa ešte pokúsili o niekoľko útokov, no švajčiarska defenzíva bola pevná a brankár Genoni odrazil všetky pokusy. Prvá tretina sa teda skončila s vedením Švajčiarska 0:2.

Súvisiace články