Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Rige to vyzeralo na senzáciu, Kanada rozhodla až v ôsmej sérii nájazdov
Zdielať na

V Rige to vyzeralo na senzáciu, Kanada rozhodla až v ôsmej sérii nájazdov

RIGA / Ukážkový výkon Slovenska v zápase proti silnému súperovi. Hokejisti Slovenska získali v zápase s Kanadou bod, rozhodla až ôsma séria samostatných nájazdov.

​Vyzeralo to na zázrak, Slovensko prehralo na MS v hokeji s Kanadou až po nájazdoch. Hokejisti Slovenska vôbec nehrali zle, práve naopak. S favoritom majstrovstiev sveta 2023 držali krok, najaktívnejším Slovákom bol Libor Hudáček - kým sa nenechal vylúčiť do konca zápasu.

Slováci vstúpili do duelu nebojácne a už v úvode získali presilovku. Netrvala dlho, po minúte zasadol na vedľajšiu trestnú lavicu Okuliar. Ťažký úvod pre Slovensko zavŕšil v 6. minúte Pánik, keď sekol jedného z kanadských útočníkov v snahe zabrániť nebezpečnej strele.

Obrovský tlak vytvorili Kanaďania v presilovke o dvoch hráčov. Tej sa Slovensko ešte ubránilo, no v 8. minúte stratil výber Craiga Ramsayho puk na vlastnej modrej a dvaja Kanaďania v protiútoku nemali problém zakončiť - 0:1. Skórovali z ôsmej strely vyslanej na gólmana Slovana Hlavaja.

V ďalšom priebehu sa dvakrát dostal do príležitosti Libor Hudáček, no kanadský tím bránil umne. V 12. minúte sa rovnako Hudáček zbavil protihráčov a dostal sa úniku, skórovať sa mu nepodarilo.

Veľká chvíľa pre Slovensko prišla v 17. minúte - Slováci Kanaďanov krásnymi prihrávmi doslova vyšachovali. Po pasoch Hrivíka a Hudáčka zasunul puk za gólmana Montrealu Cehlárik.

Skvelá presilovka Slovenska v druhej tretine, Slováci hrajú skutočne aktívne a nebojácne. Je úžasné sledovať, ako sa hráči vedia nájsť, uvoľniť, vystreliť.

V polovici zápasu sa museli hokejisti Slovenska brániť viac ako minútu o dvoch mužov. Presne na to upozorňoval aj Jozef Golonka v rozhovore pre sport.noviny.sk. V 33. minúte predviedol po protiútoku Kanady, ktorú slovenská obrana pustila až pred gólmana, Samuel Hlavaj - natiahol betón a zabránil nebezpečnej strele.

Hra mala náboj, oba tímy chceli skórovať, no snahu Slovákov pribrzdil zbytočným hrubým faulom pri mantineli Libor Hudáček. Rozhodcovia ho vylúčili na 5 + do konca zápasu. Znamená to päťminútovú presilovku Kanady a osobný trest pre najaktívnejšieho hráča Slovenska.

Presilovka Kanady je rozdelená prestávkou po 2. tretine, Slováci sa ubránili. Tri minúty pred koncom tretej tretiny mali Slováci šancu na gól pri presilovke. Hrali výborne a nečakane Kanade zobrali bod. Nerozhodlo sa v predĺžení, o dvoch bodoch a víťazovi rozhodovali nájazdy a to až ôsma séria.

Góly Slovenska v nájazdoch dali Pánik a Chromiak, senzačného Hlavaja prekonali len Glass, Carcone a Quinn. 

Slovensko - Kanada 1:2 (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0) po samostatných nájazdoch

Góly: 17. Cehlárik (Hrivík, Hudáček) - 8. Neighbours, rozhodujúci nájazd premenil Quinn

SR: Hlavaj – P. Koch, Nemec, Kňažko, Grman, Rosandić, Ivan, Gajdoš, Jánošík – Kelemen, Hrivík (C), Pánik – Cehlárik (A), Sukeľ (A), Hudáček – Regenda, Tamáši, Chromiak – Lantoši, Čacho, Okuliar.
Tréner: Craig Ramsay

Kanada: Montembeault – Middleton, Weegar, Bear, Joseph, Myers, Barron, Hunt – Lučić, Veleno, Blais – Quinn, Laughton, Toffoli – Neighbours, McBain, Carcone – Krebs, Glass, Crouse – Fantilli.

V pondelkovom dueli proti Kanade (15.20 h SELČ) sa po prvý raz na šampionáte predstavil obranca Šimon Nemec, bude hrať v dvojici s Patrikom Kochom.

Na predpoludňajšom rozkorčuľovaní bolo na ľade všetkých 25 hokejistov, chýbal len obranca Dávid Mudrák, ktorý je po príchode Nemca mimo súpisky.

Realizačný tím na ňu ešte nezapísal útočníkov Andreja Kudrnu a Mária Luntera. Po potvrdení o neúčasti Tomáša Tatara na MS by si obaja mohli na šampionáte zahrať, no v hre je aj iný scenár. "V hre je možno príchod ešte jedného hráča, ale neprezradím vám koho. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia, v priebehu zajtrajška dopíšeme jedného, možno dvoch hráčov," povedal asistent trénera Peter Frühauf.

​Proti Kanade nastúpia Slováci s 12 útočníkmi a 8 obrancami, po prvý raz na MS dostane priestor v bránke Hlavaj. "Všetko zostáva tak, ako bolo, zmena je len v bránke a v obrane, kde nastúpi Nemec s Kochom. Šimon je pripravený nastúpiť v prvej formácii a budeme ho využívať v presilových hrách. Uvidíme, ako sa bude cítiť v priebehu zápasu, a podľa toho ho budeme šetriť alebo vyťažovať. Ostatné formácie budú hrať bezo zmeny," dodal Frühauf.

Kanaďania v B-skupine zvíťazili v oboch zápasoch, Lotyšov zdolali 6:0 a Slovinsko 5:2. "Videli sme oba ich zápasy. Slovinci možno načrtli, ako proti nim hrať. Sú veľmi agresívni, fyzicky zdatní v predbránkovom priestore. Musíme byť pripravení na tvrdú a nátlakovú hru," uviedol asistent trénera.

Súvisiace články