Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Švédske vypustenie zápasu so Slovákmi na OH v Turíne 2006 sa bude vyšetrovať!
Zdielať na

Švédske vypustenie zápasu so Slovákmi na OH v Turíne 2006 sa bude vyšetrovať!

Zdroj: sita - Slovensko-Švédsko

IIHF sa bude zaoberať zápasom Švédsko - Slovensko na ZOH 2006, podľa Fasela však dokázať vypustenie duelu bude veľmi náročné.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa opätovne bude zaoberať súbojom Slovenska so Švédskom v závere skupinovej fázy olympijského hokejového turnaja v Turíne 2006. Peter Forsberg v dokumente švédskej televízie SVT priznal, že hráči súboj so Slovákmi vypustili, aby sa vyhli vo štvrťfinále Kanade. Jeho spoluhráči sa však s týmto výrokom nestotožnili.

IIHF sa už duelom z 21. februára 2006 raz zaoberala na základe niekdajších vyjadrení vtedajšieho trénera Švédska Bengta-Akeho Gustafssona. Ten ešte pred začiatkom zápasu pripustil, že si jeho zverenci môžu súpera vyberať. IIHF pri prvotnom vyšetrovaní nezistila žiaden podvod. Po posledných slovách Petra Forsberga sa však k prípadu vráti. "Na základe nových informácií, ktoré sa k nám dostali počas víkendu, kauzu znovu otvoríme. V najbližších dňoch preskúmame všetky okolnosti," povedal pre denník Expressen generálny sekretár IIHF Horst Lichtner.

Podľa prezidenta IIHF Reného Fasela bude len veľmi ťažké podvod dokázať. "Je náročné odhaliť, že niekto súboj vypustil. Je to však nešťastné obvinenie. Máme tu podozrenie z podvádzania a to nie je to, čo švédsky hokej práve potrebuje," vyhlásil pre Expressen René Fasel, podľa ktorého už Švédi jeden trest dostali. Medzinárodná hanba je podľa Fasela dostatočným trestom.

O vypustení zápasu zo strany Švédov nie sú jasné dôkazy. "Tri korunky" si mohli v súboji so Slovenskom vyberať štvrťfinálového súpera. Ak by vyhrali, narazili by na Kanadu, po prehre 0:3 však hrali so Švajčiarskom.

"V kabíne sme si povedali, že by sme sa nemali príliš unaviť. Pomýšľali sme na úspech na turnaji a spravili sme pre to všetko," povedal Forsberg.
Henrik Sedin však jeho slová dementoval. "Neviem o žiadnom vypustení zápasu," uviedla hviezda Vancouveru.
Takmer identicky sa vyjadril aj Mats Sundin: "V kabíne sme sa nedohodli na úmyselnej prehre."
Per-Johan Axelsson ako jediný Švéd potvrdil Forsbergovo priznanie. "Bolo tabu hovoriť o tom priamo, všetci sme si však uvedomovali situáciu a možné scenáre," cituje ďalšieho zo Švédov portál hockey.expressen.se.

Švédi napokon olympijský turnaj v Turíne vyhrali, keď si vo finále poradili s Fínskom tesne 3:2. Slováci sa s Talianskom rozlúčili po štvrťfinálovej prehre 1:3 s Českom.