Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovenky víťazkami Turnaja štyroch krajín v Bratislave
Zdielať na

Slovenky víťazkami Turnaja štyroch krajín v Bratislave

1. Slovensko 6 bodov, 2. Nórsko 5, Francúzsko 5, Švajčiarsko 2

Slovenské hokejové reprezentantky si vybojovali celkové prvenstvo na Turnaji štyroch krajín v Bratislave. Rozhodlo o tom sobotňajšie vysoké víťazstvo Sloveniek nad Švajčiarkami 6:2. Hetrikom sa v tomto zápase blysla Jana Kapustová. V druhom dueli dňa zdolali hráčky Nórska tím Francúzska 5:4 po predĺžení.

Slovenky po piatkovej prehre s Francúzskom v sobotu podali opäť kolektívny výkon, disciplinovane plnili taktické úlohy. Tréner Miroslav Karafiát už mal k dispozícii aj opory tímu Zuzanu Tomčíkovú v bránke a obrankyňu Ivetu Karafiátovú. Kapustová na turnaji dosiahla 7 kanadských bodov za 6 gólov a 1 asistenciu. Za najlepšiu brankárku podujatia vyhlásili Zuzanu Tomčíkovú, za najlepšiu obrankyňu Francúzku Virginie Bouetzovú a za najlepšiu útočníčku Nórku Helene Martinsenovú.

"Po piatkovom zakolísaní s Francúzkami odohrali naše hokejistky podstatne kvalitnejší zápas - hrali koncentrovanejšie, zodpovednejšie a najmä kolektívnejšie. Poriadne ich nabudila aj šanca na celkové prvenstvo, ktoré nám prihralo víťazstvo Nórska po predĺžení nad Francúzskom v úvodnom sobotňajšom stretnutí. Pri ofenzívnej hre Švajčiarok sa nám darilo pomerne jednoducho prechádzať cez stredné pásmo a vytvárať si šance. Tri rýchle góly zdvihli zdravé sebavedomie u dievčat, ktoré dnes aj viac a živšie korčuľovali, presnejšie kombinovali a lepšie zakončovali. Napriek tomu sa vyskytlo v našej hre ešte dosť chýb, ktoré však zásluhou výborného výkonu brankárky Tomčíkovej súperky nevyužili. Tešia aj individuálne výsledky našich dievčat. Útočníčka Jana Kapustová zaslúžene triumfovala v kanadskom bodovaní i medzi najlepšími kanonierkami," povedal pre web SZĽH tréner slovenskej ženskej reprezentácie Miroslav Karafiát.

Pre Slovenky bol turnaj v Bratislave ďalšou previerkou pred majstrovstvami sveta 2012, ktoré sa uskutočnia v americkom Burlingtone. Tím spod Tatier by sa na šampionáte rovnako ako tento rok vo Švajčiarsku rád zachránil v elitnej svetovej osmičke. O záchranu bude bojovať predovšetkým so Švajčiarskom a Nemeckom. "Turnajové prvenstvo hreje, no aj po ňom musíme zostať oboma nohami pevne na zemi a cieľavedomo odstraňovať nedostatky. Švajčiarky určite prídu na šampionát v silnejšej zostave, u nás im nechytala najlepšia brankárka. Po skvelom letnom kempe IIHF v Bratislave bol aj Turnaj štyroch krajín na ľade Zimného štadióna Ondreja Nepelu kvalitnou a užitočnou konfrontáciou ženského hokeja v polovici sezóny," dodal Miroslav Karafiát.

Turnaj štyroch krajín v hokeji žien v Bratislave - sobotňajšie výsledky:

Slovensko - Švajčiarsko 6:2 (3:0, 3:1, 0:1)

Góly: 3. Brémová (Čupková, Čulíková), 9. Kapustová (Babiaková), 11. Kapustová (Babiaková, Karafiátová), 33. Kapustová, 36. Jurčová (Krajňáková, Sroková), 36. Čupková (Čulíková) - 24. Raselliová, 60. Lehmannová
Vylúčené: 4:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 1:0, strely na bránku 46:24, rozhodovali: Celarová - Šilhavíková, Janíková, 301 divákov.

Zostava SR: Tomčíková - Kežmarská, Brémová, Babiaková, Kafiátová, Gajdošová, Džurňáková - Čupková, Čulíková, Gápová - Veličková, Pravlíková, Kapustová - Jurčová, Sroková, Herichová - Krajňáková, Ihmaťová.

Nórsko - Francúzsko 5:4 po predĺžení (1:2, 1:0, 2:2 - 1:0)

Góly: 17. Holosová, 22. Tautrová, 48. Hansenová, 60. Martensová, 64. Bialiková-Oienová - 13. Ganditová, 19. Baudritová, 46. Ravillardová, 53. Bouetzová

Konečné poradie: 1. Slovensko 6 bodov (skóre 13:7), Nórsko 5 (10:11), 3. Francúzsko 5 (8:9), 4. Švajčiarsko 2 (6:10)

Súvisiace články