Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj v NHL šokovaní z leteckej tragédie v Rusku
Zdielať na

Aj v NHL šokovaní z leteckej tragédie v Rusku

Zdroj: sita - NHL Awards 2011

Športové dianie na celom svete ovplyvnila stredajšie letecká tragédia, pri ktorej v Rusku zahynulo 43 ľudí.

Na palube lietadla tímu účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Lokomotiv Jaroslavľ bolo celkovo 45 osôb, medzi nimi aj Slovák Pavol Demitra. Lietadlo typu Jak-42 vzlietalo z letiska v Jaroslavli a viezlo na zápas úvodného kola hokejovej súťaže do Minska celé mužstvo, vrátane realizačného tímu. Pád lietadla krátko po štarte prežili len dvaja ľudia. Útočník Aleksander Galimov a palubný inžinier Alexander Sizov sú však v kritickom stave a stále bojujú o svoje životy v nemocnici. Táto tragédia nenechala ľahostajných ani hráčov pôsobiacich v zámorskej súťaži NHL.

Okrem Demitru zahynuli pri nešťastí aj traja českí majstri sveta Josef Vašíček, Karel Rachůnek a Jan Marek. Na palube bol aj švédsky brankár Stefan Liv či nemecký obranca Robert Dietrich. Nehodu neprežili ani 18-ročný ruský obranca Maxim Šuvalov či kanadský tréner tímu Brad McCrimmon, ktorý v minulosti pôsobil v štruktúrach Detroit Red Wings. Hráčom "červených krídiel" bol v minulosti aj Ruslan Salej, ktorý tiež prišiel o život pri stredajšej tragédii, i spomenutý brankár Liv. "To, čo sa stalo, je obrovskou stratou pre celý hokejový svet. Je to veľká tragédia," uviedla dlhoročná opora Detroitu švédsky obranca Nicklas Lidström.

Súcit vyjadril aj komisár NHL Gary Bettman. "Aj napriek tomu, že táto tragédia sa stala tisíce kilometrov od našich domovov, je to určite nesmierne veľká katastrofa pre celý hokejový svet, vrátane NHL. Ľudia prišli o otcov, synov, bývalých spoluhráčov a priateľov, ktorí kedysi pôsobili u nás v NHL. Naša kondolencia patrí všetkým pozostalým a smútiacim rodinám," uviedol v stanovisku Betmman.

Tragédia sa dotkla aj klubu Los Angeles Kings. Na palube sa nachádzal aj jeden bývalý hráč tohto tímu. Bol ním práve Pavol Demitra. "Organizácia LA Kings je nesmierne smutná z tragických správ o havárii lietadla v Rusku, ktoré prevážalo tím Lokomotiv Jaroslavľ na palube aj s naším bývalým hráčom Pavlom Demitrom. Zahynul aj Jan Marek, o ktorého sme mali v minulosti veľký záujem, pozorne sme ho sledovali a vkladali sme do neho veľké nádeje. Odišli aj iní bývalí členovia veľkej rodiny NHL, bude nám za nimi veľmi smutno," uviedol v oficiálnom vyhlásení klub z Los Angeles.

Medzi tými, ktorí neprežili tragédiu v blízkosti Jaroslavli boli aj traja bývalý hráči Floridy. ""Celá organizácia ´panterov´ je šokovaná a smutná z tragédie, pri ktorej zahynuli aj naši bývalí hráči Alexander Karpovcev, Ruslan Salej a Karlis Skrastinš . Naše myšlienky a modlitby patria rodinám obetí, ktoré prišli o svojich milovaných. Je to naozaj obrovské nešťastie," vyjadrilo sa vedenie Floridčanov vo svojom stanovisku.

"Je to veľká tragédia pre celú svetovú hokejovú rodinu. Naše myšlienky a modlitby sú s rodinami a priateľmi obetí. Aj napriek množstvu leteckých presunov hokejových tímov sa nášmu športu vyhýbali podobné nešťastia. Až dodnes. Toto je najčiernejší deň v histórii nášho športu. Toto nie je len ruská tragédia, na súpiske Lokomotivu boli hráči a tréneri z desiatich krajín," neskrýval smútok prezident Medzinárodnej hokejovej federácie René Fasel. "Som šokovaný!!! Odpočívajte v pokoji. Je to tragédia pre celé Rusko a pre mňa osobne strašidelný moment," uviedol na svojom konte na Twitteri ruský útočník v službách Washington Capitals Alexander Ovečkin a neskôr dodal: "Je veľmi ťažké prísť o priateľov a blízkych ľudí! Nechajme ich odpočívať v pokoji! Navždy zostanete v mojich spomienkach!"

Na Pavla Demitru si na Twitteri spomenul aj jeho bývalý reprezentačný spoluhráč Marián Gáborík. "Demo, navždy zostaneš v mojom srdci. Bol si jedným z mojich najlepších priateľov. Všetkým nám budeš nesmierne chýbať. Úprimnú sústrasť," uviedol na Twitteri Demitrov spoluhráč z národného výberu i z Minnesoty Gáborík.

Niektorí hokejisti pôsobiaci v zámorí si spomenuli aj na máj tohto roku, keď z rôznych príčin zomreli bývalý hráč NHL Barry Potomski a tiež útočník New York Rangers Derek Boogaard. "Ďalšia hokejová tragédia mi spôsobuje zimomriavky na chrbte," nechal sa počuť Rakúšan v službách New York Islanders Michael Grabner. "Nemôžem uveriť, že píšem ďalšiu kondolenciu. Tento rok odišlo už príliš veľa hráčov," pridal sa Bobby Ryan z Anaheimu.