Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jediný gól rozhodol piaty duel finále Stanley Cupu, Vancouver vedie 3:2!
Zdielať na

Jediný gól rozhodol piaty duel finále Stanley Cupu, Vancouver vedie 3:2!

Už v utorok sa môže rozhodnúť o majiteľovi najdôležitejšej hokejovej trofeje. Vancouver získal mečbal, keď v sobotu nadránom zdolal v piatom dueli finále Stanley Cupu Chárov Boston 1:0.

Tohtoročnú tradíciu domácich finálových výhier nezmenil ani piaty zápas. Luongo štvrtou vychytanou nulou v tomto play off prispel k dôležitému triumfu a Canucks sa otrepali z predchádzajúceho tuctového prídelu od medveďov. 

Jediný gól vsietil v 45. minúte Maxim Lapierre. Pohotovo poslal do siete odrazený puk od zadného mantinelu po strele obrancu Kevina Bieksu a súperovmu brankárovi Timovi Thomasovi tak zrušil takmer 111-minútovú nepriestrelnosť. 

Vancouver - Boston 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)      stav série: 3:2

Gól: 45. Lapierre (Bieksa, Torres).

Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0. Strely na bránku: 25:31. Rozhodovali: Walkom, O'Rourke - Racicot, Miller. Diváci: 18 860.

Zostavy
Vancouver: Luongo - Ehrhoff, S. Salo, Bieksa, Edler, Alberts, Tanev, - D. Sedin, H. Sedin, Burrows - Higgins, Kesler, Raymond - Torres, Lapierre, Hansen - Glass, Malhotra, Oreskovich
Boston: T. Thomas - Chára, Seidenberg, Ference, Boychuk, T. Kaberle, McQuaid - - Marchand, P. Bergeron, Recchi - Lucic, Krejčí, Peverley - Paille, G. Campbell, S. Thornton - Ryder, C. Kelly, Seguin

Bostonskí medvedi po dvoch suverénnych víťazstvách nepristúpili k žiadnym zmenám v zostave a tréner Claude Julien im dokonca naordinoval dva dni bez hokeja.
Vancouver nastúpil s jedinou zmenou, ale bez dvoch svojich najdrahších obrancov, keď predtým často chybujúceho obrancu Ballarda vystriedal debutant Chris Tanev. Po zranenom Hamhuisovi (4,5 milióna dolárov) teda chýbal obrane aj Ballard (4,2).

Tréner Canucks Allain Vigneault dal opäť šancu v bránke Luongovi a ten sa nakoniec odvďačil druhým finálovým shutoutom, štvrtým v tohtoročnom play off a piatym v kariére.

Rozhodujúci gól piateho finálového zápasu pripomínajúceho ten úvodný rozhodol v 45. minúte tretí útok, keď Lapierre pohotovo využil odraz puku o mantinel za bránkou Tima Thomasa.

Slovenský obranca hostí Zdeno Chára mal dva strelecké pokusy a do štatistík si pripísal mínusový bod, v akcii bol presne 27 minút.

 Prvá tretina sa niesla v znamení tlaku hosťujúceho Bostonu, ktorý domácich Canucks prestrieľal 12:6. Príčinou boli najmä tri presilovky, ktoré hrali Bruins. Luongo sa však rozchytal k nevídanému výkonu, čo naznačil dvoma perfektnými zákrokmi pri Bergeronovom teči a následnej dorážke pri vylúčení Torresa už v 2. min. Pri rovnovážnom počte hráčov na ľade hrozil aj Vancouver - strely Higginsa a Glassa však zlikvidoval Thomas. V závere prvého dejstva sa mohli tešiť z prvej presilovky domáci, Burrows však Lucicov zákrok "prifilmoval", a tak arbitri poslali na trestnú lavicu oboch.

V druhej tretine prevzali iniciatívu hráči Vancouveru a súpera prestrieľali 12:9, no Thomas bol rovnako ako spoľahlivý ako Luongo. A keď bola jeho bránka odkrytá, Glass ju netrafil.

Rozhodnutie padlo rovnako ako v úvodnom zápase série až v záverečnej tretine. Bieksa s Lapierrom predviedli ukážku hokejovej geometrie v lekcii o uhle dopadu rovnajúcom sa uhlu odrazu. Bieksa pokúšajúci sa o strelu sprava nebol už v dobrom postavení, tak puk poslal mimo Thomasovej bránky a ten sa od zadného mantinelu odrazil k naľavo číhajúcemu Lapierrovi. Ten bol rýchlejší ako presúvajúci sa gólman Bostonu a Thomas po 110 minútach a 42 sekundách opäť kapituloval.

"Pokúšal som sa bránku netrafiť, veď som nebol od nej ďaleko. Nebol som však v dobrom uhle. Tak som to strieľal na mantinel a dúfal, že sa to dobre odrazí," skonštatoval obranca Vancouveru Kevin Bieksa. "Mali sme šťastie. Bol to dobrý odraz. Bola to pre nás výzva. Správny zásah v správnej chvíli," sprostredkoval svoje prvé pocity po stretnutí strelec rozhodujúceho gólu.

V ostatných 21 sezónach sa zatiaľ víťaz piateho zápasu finálovej série tešil zo Stanleyho pohára v 15 prípadoch, ale až tri z piatich výnimiek z tohto pravidla sa vyskytli v uplynulej dekáde: Colorado (2001), Tampa Bay (2004) a Pittsburgh (2009).

Súvisiace články