Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pustí SZĽH Poprad do KHL?
Zdielať na

Pustí SZĽH Poprad do KHL?

Zdroj: joj.sk

SZĽH sa bude situáciou zaoberať

"V piatok prebehlo zasadnutie predstaviteľov KHL a jednoducho sa udialo to, čo sa udialo. Samozrejme, sme radi, že sme boli nápomocní klubu Lev Hradec Králové, aby si splnil svoj sen štartovať v KHL. Teší nás, že sme im mohli pomôcť a uvidíme, ako to pôjde ďalej, pretože je potrebné urobiť ešte ďalšie kroky... Pevne však verím, že na popradskom štadióne uvidíme ruskú najvyššiu súťaž a druhú najkvalitnejšiu na svete," uviedol výkonný riaditeľ HK Poprad Tibor Turan a dodal: "Predstavitelia KHL nemali žiadne špeciálne požiadavky čo sa týka interiéru, alebo exteriéru štadióna. Pôjde len o úpravy, ktoré sme schopní zvládnuť jednak finančne a jednak k ich spokojnosti, teda podľa ich predstáv."

V novej sezóne bude mať KHL 24 účastníkov a Poprad sa stane prvým mestom mimo krajín bývalého ZSSR, ktorého zástupca v nej bude štartovať. Doteraz v nej hrali iba kluby z Ruska a krajín, ktoré boli v minulosti jeho súčasťou.

Hovorca Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Peter Dobiaš poslal stanovisko SZĽH k medializovaným informáciám o účasti klubu HC LEV Hradec Králové v súťaži KHL s domovským štadiónom v Poprade, ktoré TASR uverejňuje v plnom znení:

Po minulotýždňovej návšteve zástupcov Kontinentálnej hokejovej ligy  v Poprade a konštatovaní, že po odstránení drobných nedostatkov bude štadión v Poprade spĺňať kritériá na odohratie zápasov Kontinentálnej hokejovej ligy, sa v tlači objavili články, ktoré tvrdili, že v Poprade sa už v sezóne 2010/2011 bude hrať Kontinentálna hokejová liga.

Pre upresnenie celej situácie je nutné uviesť nasledovné:

VV SZĽH sa na svojom zasadaní dňa 25. júna 2010 zaoberal žiadosťou spoločnosti HC LEV Hradec Králové o súhlas s hraním zápasov KHL v sezóne 2010/2011 na ZŠ v Poprade. Vo svojom stanovisku i v odpovedi žiadateľovi sme uviedli, že k uvedenej žiadosti VV SZĽH nemôže zaujať kvalifikované stanovisko, nakoľko spoločnosť HC LEV Hradec Králové v čase podania svojej žiadosti nebola členom žiadnej národnej hokejovej federácie a od Ruskej hokejovej federácie, ktorá KHL zastrešuje v rámci legislatívy IIHF, SZĽH žiadnu žiadosť ani predbežnú informáciu nedostal. V ďalších telefonických rozhovoroch s členmi manažmentu menovanej spoločnosti ich generálny sekretár SZĽH upozornil na legislatívu platnú v členských krajinách IIHF ako i na skutočnosť, že pokiaľ vedenie spoločnosti HC LEV Hradec Králové tieto legislatívne podmienky nenaplní, nemôže vedenie slovenského hokeja ku hraniu stretnutí KHL v Poprade zaujať stanovisko. Jednou z nevyhnutných podmienok k zaujatiu stanoviska SZĽH je súhlas IIHF, pretože len súhlas medzinárodnej federácie zaručuje dodržanie všetkých pravidiel a podmienok IIHF, podmienky o medzinárodných transferoch a prestupoch, ako aj ďalších legislatívnych noriem.

V dôsledku informácií zverejnených v slovenských médiách v ostatných dňoch ako i po vyjadrení sa vedenia KHL v ruských médiách je zrejmé, že prípadné odohranie celého ročníka "zahraničnej" súťaže na území Slovenskej republiky sa bude významne dotýkať záujmov slovenských extraligových klubov, a preto bude pre konečné rozhodnutie SZĽH dôležité aj stanovisko PRO-HOKEJ a.s. ako riadiaceho orgánu najvyššej hokejovej súťaže Slovnaft extraligy.
      Považujeme za nevyhnutné o aktuálnom stave slovenskú hokejovú verejnosť objektívne informovať, nakoľko v posledných dňoch zverejnené informácie sa zakladajú len na predbežnom súhlase vedenia KHL a zmluvy spoločnosti HC LEV Hradec Králové s mestom Poprad. Vedenie SZĽH sa bude v prípade doručenia žiadosti Ruskej hokejovej federácie a súhlasu IIHF uvedenou záležitosťou opätovne zaoberať.

      VV SZĽH, 18. júla 2010

Súvisiace články