Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Filc bude mať prvé tréningy len s dvojicou, Pálffy nabral smer ZOH
Zdielať na

Filc bude mať prvé tréningy len s dvojicou, Pálffy nabral smer ZOH

Slovenskí hokejoví reprezentanti sa združia v dejisku zimných olympijských hier v kanadskom Vancouvri postupne.

Najprv teda do metropoly Britskej Kolumbie dorazia Filc s Pálffym a Zedníkom, v stredu pocestuje brankár Rastislav Staňa a ďalších sedem korčuliarov, ktorí pôsobia v európskych ligách a nakoniec sa k nimi pripoja hráči zo zámorskej NHL. Podľa toho sa bude odvíjať aj záverečná príprava v Kanade. "Bude to zložité. Prvé dva dni budeme trénovať s dvoma hráčmi, to bude experiment. Potom si odskúšame, ako to funguje s deviatimi hráčmi v poli a jedným brankárom. Verím tomu, že ich nejakým spôsobom nezvalcujeme príliš na to, aby boli dobre pripravení na turnaj. Hlavne psychicky," priblížil hlavný kormidelník Ján Filc.

Väčšina hráčov si pred štartom hier nachystala dobrú formu a vo veľmi dobrom svetle sa ukazuje brankár Jaroslav Halák z Montrealu. "Dopredu to celkom ide. Aj Jaro Halák zatiaľ drží štandardu smerom dozadu a verím, že sa k nemu pripoja aj hráči v defenzíve. Pokiaľ budú zdraví a prídu s chuťou, tak som presvedčený, že vytvoria dobré mužstvo," komentoval Filc. Šéftréner má už tradične obavy zo zranení. Tentokrát musel pre zdravotné problémy vymeniť iba obrancu Richarda Lintnera, ktorého v kádri nahradil Ivan Baranka. Filc je však opatrný a ďalšiu bezproblémovosť nechcel zakríknuť: "Nekričme hop, pretože že sme ešte nepreskočili. Verím tomu, že sa nám to v takomto stave podarí udržať aspoň do konca februára."

Pre skalického kanoniera Pálffyho, ktorý sa do reprezentácie vrátil po štyroch rokoch, to bude už štvrtá olympiáda. Na ľad sa však dostal iba v Lillehammeri, kde bol s 10 bodmi najproduktívnejším Slovákom a v Salt Lake City, kde však nastúpil na jediný zápas: "Určite to bude zaujímavé, je to moja štvrtá olympiáda, ale druhýkrát si na nej zahrám a veľmi sa teším. Dúfam, že budeme mať dobrú situáciu, že nikto nebude zranený a naše mužstvo bude 'šliapať'."
Slovensko bude mať vo Vancouveri jeden z najskúsenejších i najstarších tímov a pre väčšinu hráčov to bude pravdepodobne posledná olympiáda, preto by chceli skončiť čo najvyššie. "Ostatné štáty idú dopredu s tými mladíkmi a len my nejako stojíme, takže musia nastúpiť tí starší," povedal Pálffy so smiechom a pokračoval: "Ale ja dúfam, že tam tú skúsenosť prinesieme a určite bude dobrá partia, čo je veľmi dôležité pre túto olympiádu. Verím, že všetko bude pokračovať podľa plánu a dostaneme sa čo najďalej. Treba ísť do každého zápasu naplno a treba sa snažiť vyhrať, pretože tie body idú s nami. Chceme sa dostať do toho štvrťfinále, ktoré je pre nás kľúčové, a myslím si, že máme na to, aby sme išli aj ďalej. Tá medaila by bola krásna, no to je ešte ďaleko."
Pálffy by si v Kanade chcel pozrieť aj ďalších slovenských športovcov, najmä lyžiarov, no pre veľké vzdialenosti sa mu to možno nepodarí: "Whistler je trošku ďaleko a neviem, či nám to vôbec vyjde. Lebo aj minulé olympijské hry to bolo ťažké zladiť. Rád by som si však pozrel to lyžovanie." Tréner Filc je optimistickejší a verí, že toho stihne viac: "Určite bude ešte pred začiatkom hokejového turnaja nejaká príležitosť a ja verím, že budeme hrať tak, že si budeme môcť niečo pozrieť aj koncom februára." Určite chce vidieť hokejistky a rád by stihol aj alpské lyžovanie: "Ženský hokej, pretože sa nám to patrí a po druhé by to bolo niečo z alpského lyžovania."

Na "minizraze" sa na chvíľu mihol aj Branko Radivojevič, ktorý musel doriešiť zdravotné problémy. "Ja ešte potrebujem doladiť nejaké detaily ohľadom zdravotnej stránky, ohľadom astmy, takže som potreboval nejaké tlačivo od doktora. Inak je všetko v poriadku, ide len o to potvrdenie, že mám astmu, takže toto je iba taká formalita," povedal útočník Spartaka Moskva a dodal, že zatiaľ ho neťaží ani priveľká nervozita pred turnajom: "Hlavne, že sme to všetci v zdraví prežili, žiadne zranenie nebolo, takže sa na to tešíme. Tá nervozita vypukne až potom, keď tam prídeme."