Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hustom sa predlžovalo
Zdielať na

Na hustom sa predlžovalo

Súhrn výsledkov piatkových zápasov 13. kola

HC'05 Banská Bystrica - HC Slovan Bratislava 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 20. D. Skokan (V. Nemec, Rusnák), 35. Vaic (Lipiansky, A. Nedorost), 58. Lipiansky (Vaic)
Vylúčení: 6:9 na 2 min, navyše 35. Bambúch (Banská Bystrica) 10 min za nešportové správanie, presilovky 0:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Fraňo, Ország - Snášel, Gajan, 3600 divákov
Banská Bystrica: Fedor - Kolba, Bauer, P. Frühauf, Vantroba, Bambúch, A. Mrena, Vizváry, Biro - Tománek, Bulík, Pardavý - Dian, Ľ. Sabol, Jánoš - Országh, Paľov, Nedvěd - Ižvolt, Češík, Drotár
Slovan Bratislava: Konrád - Bohunický, J. Kováčik, Tulupov, Tesařík, Turunen, Štajnoch, Sersen, Čajkovský - Demel, Hujsa, Kuľha - Vaic, Lipiansky, Lažo - Richard Huna, A. Nedorost, Róbert Huna - V. Nemec, O. Rusnák, D. Skokan

Banskobystričania sa pred vypredaným hľadiskom museli na začiatku zápasu brániť pri presilovke hostí. Hujsa ani Lipiansky však brankára Fedora neprekonali. V 6. min domáci Országh mieril do žrde a ani následný tlak domáci hokejisti nepretavili na vedúci gól. Slovanisti potom hrali ďalšiu presilovku, ale rovnako neuspeli. Začalo sa taktizovať, čo vyhovovalo hosťom. Šance sa zrodili až v závere I. tretiny. Po tom, ako sa nepresadili J. Kováčik s Demelom, to vyšlo v 20 min. Skokanovi, ktorý našiel medzierku medzi brankárom Fedorom a žŕdkou - 0:1.

V druhej tretine mohli domáci vyrovnať, tentoraz v presilovke strieľal trafil konštrukciu bránky Bauer. Slovanisti mohli kontrovať, ale Demel s Vaicom v 26. min počas presilovky nepresadili. V 31. min rozhodca Fraňa po konzultácii s videorozhodcom posúdil, že puk z hokejky Kuľhu neskončil v domácej bránke. Slovanisti napokon vedenie zvýšili ešte v druhom dejstve, keď v 35. min v presilovke Lipiansky ideálne nahral Vaicovi, ktorý poslal puk do odkrytej banskobystrickej bránky.

Banskobystričania sa snažili o vyrovnanie, no hru dopredu kazili nepresnými prihrávkami, často aj chybami. Vytvorili si málo šancí, jednu z nich nevyužil v 48. min Frühauf. Domácim nešla ani hra v presilovkách, nevyužili šesťminútovú početnú výhodu a naopak inkasovali. Útok viedli Vaic s Lipianskym, posledný menovaný upravil na konečných 0:3 bekhendom pod hornú žŕdku.

Milan Staš (tréner B. Bystrice): "Vo vynikajúcej atmosfére sme chceli nad Slovanom vyhrať, no dnes sa nám nedarila hra. Pred súperovou bránkou sme nevedeli streliť gól. Kto nedá gól, nemôže vyhrať. Súper ťažil z našich chýb. Sú aj také zápasy, keď mužstvu nič nevychádza."

Antonín Stavjaňa (tréner Slovana): "Hrali sme trpezlivo, veľmi dobre takticky. Atmosféra na štadióne bola búrlivá, taká aká má byť na hokeji. Povzbudil nás gól do šatne v prvej tretine. V druhej časti sme pridali druhý a útočiť musel súper. My sme ustáli tri presilovky domácich, kde musím hráčov pochváliť za bojovnosť, navyše dali tretí gól v oslabení a o našom víťazstve nebolo pochýb. Naša výhra je zaslúžená."

MsHK Garmin Žilina - MHC Martin 3:2 po predĺžení (0:1, 0:0, 2:1 - 1:0)

Góly: 51. Palovčík (R. Krajči, Hriňa), 52. Hreus (Drevenák), 62. Koložváry (P. Barinka) - 20. I. Dornič (Jabrocký), 46. L. Říha (Uram)
Vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše: M. Horák 10 min za napadnutie zozadu, Pleva (obaja Žilina) 10 min za nešp. správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - Bednár, Tornay, 1372 divákov
Žilina: Lipovský - Nádašdi, Rúfus, Hriňa, Bobček, M. Horák, Turoň, V. Urban, Kolarz - Liščák, Vala, Škoda - Palovčík, Pleva, R. Krajči - M. Kokavec, M. Hreus, Drevenák - Valášek, Koložváry, P. Barinka
Martin: Križan - Polák, Drgoň, Pozník, Klepáč, Matejka, I. Ďatelinka - Uram, L. Říha, Trokan - Appel, Jabrocký, I. Dornič - Themár, Markovič, Galamboš - Škumát, M. Beran, Hančiak

V susedskom derby mali domáci v prvej minúte výhodu presilovej hry, tú však nevyužili. Podobne tomu bolo aj pri ďalších presilovkách zo strany domácich či hostí. Hral sa vyrovnaný hokej bez gólových príležitostí na oboch stranách. Keď už sa zdalo, že tretina skončí bez gólov, deväť sekúnd pred koncom hosťujúci Dornič doklepol odrazený puk za Lipovského chrbát - 0:1.

V druhej tretine mala Žilina herne navrch, viac sa hralo na polovici hostí, ale opäť to bolo len s minimom šancí. V 28. min gólovú príležitosť domáceho Valu Križan kryl. Vala mohol skórovať aj v 33. min, ale rovnako neuspel. V závere druhého dejstva sa dvakrát vyznamenal Križan, keď najskôr zneškodnil Hriňovu delovku v 38. min a v poslednej minúte aj strelu Plevu z pravej strany.

Posledná tretina bola najdramatickejšia. Žilinčania začali aktívnejši, ale boli to hostia, ktorí pri vylúčení Horáka zvýšil svoje vedenie na 2:0. Žilina mala na trestnej lavici dvoch vylúčených hráčov Horáka a Plevu, ale napriek tomu sa jej hráčom podarilo skorigovať. V 51. min spomedzi kruhov prekonal Križana Palovčík. Presne o minútu neskôr sa nemýlil Hreus a opäť bolo vyrovnané. V závere sa už oba tímy sústredili na defenzícu.

V predĺžení mal najskôr príležitosť v 61. min Hriňa, ale nedal. Barinku a Koložváry však už boli úspešnejší a rOzhodli o bode navyše pre "vlkov" zo Žiliny.

Ladislav Spišiak (tréner Žiliny): "Obe mužstvá hrali dobre v defenzíve, v strednom pásme sa zle presadzovalo. Dobre zachytali obaja brankára. My sme prvý gól dostali po chybe v obrane, druhý nasledoval po faule na nášho hráča. Chcem pochváliť mužstvo, že sa nevzdalo a po bojovnom výkone sa mu podarilo vyrovnať. V predlžení sme najskôr nastrelili tyčku, následne dali gól. Som rád, že dva body zostali doma."

Dušan Gregor (tréner Martina): "Škoda, že sa nám nepodarilo zápas dotiahnuť do víťazného konca. Napriek tomu chcem hráčov pochváliť za predvedenú hru, určite sme neboli horším mužstvom ako domáci. Tí však bojovali až do konca a ukázali, že majú skúsenejšie mužstvo. Ešte raz vďaka hráčom za výkon."

HK Spišská Nová Ves - MHk 32 Liptovský Mikuláš 4:5 po sam. nájazdoch (1:4, 2:0, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 18. Borovský (S. Pavličko, M. Školiak), 21. S. Pavličko (Smotrila, M. Školiak), 40. Smotrila (S. Pavličko, Borovský), 49. Macejka (L. Jurík, Heizer) - 6. M. Bartánus, 11. Pohanka (Kumstát), 15. Kuric (Mikula), 17. Tomášek (M. Bartánus, Pohanka), rozh. sam. nájazd M. Bartánus
Vylúčení: 6:10 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Kubuš - Korba, Smrek, 3310 divákov
Spišská Nová Ves: Polc - M. Školiak, Borovský, Ďaloga, Čintala, Petruk, Gurčík - Holečko, S. Pavličko, Smotrila - Staroň, L. Jurík, Macejka - Vartovník, J. Prokop, Farkašovský - Lemešáni, Heizer, Hübler
Liptovský Mikuláš: Fikrt - Heš, Hučko, Kumstát, P. Lištiak, Privoznik, D. Devečka - V. Novák, J. Halaj, Cibuľa - Tomášek, Pohanka, M. Bartánus - Mikula, Kuric, Kropáč - Kriška, Roháč, Kadura

Liptáci začali na Spiši zostra. Už v 26. sekunde sa na Polca rútil Novák, český hokejista však prestrelil. V 5. min sa vhadzovalo po pravici domáceho brankára a Bartánus priamo z buly prvýkrát rozjasal fanúšikov hostí. Po góle domáci znervózneli, naopak Lipt. Mikuláš predvádzal pekný hokej. Zavrel stredné pásmo a vyrážal do rýchlych brejkov. Jeden z nich v 10. min Halaj nepremenil, ale následne v presilovke Kumstátovu delovku od modrej tečoval Pohanka a bolo 0:2. Na 3:0 pre hostí zvýšil v 15. min po Smotrilovej chybe Kuric a spišskú skazu zavŕšil po úniku v 18. min Tomášek. Domáci mali následne presilovku a Borovský tvrdou strelou vykresal iskierku nádeje.

Tú ešte posilnil v úvode druhej tretiny Pavličko, ktorý po akcii prvého útoku znižoval na 2:4. Spišiaci potom prepli na vyšší rýchlostný stupeň, no nový muž v bránke Liptákov Fikrt bol skvelý. Zmaril veľké šance Juríka, zlikvidoval tutovku Vartovníka, Holečka či Smotrilu. Kapituloval až v 40. min, keď ho po sérii šancí prekonal v presilovke Smotrila.

Vynikajúci hokej vygradoval v záverečnej tretine. V 49. min vyrovnal Macejka a poslal domácich do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy. V nich uspel len hosťujúci Bartánus. Liptáci si tak zo Spišskej Novej Vsi odniesli dva body.

Marián Horváth (tréner Sp. Novej Vsi): "Prvá tretina bola pre nás hotovou katastrofou. Od druhej sme boli lepším tímom, dokonca sme vyrovnali. Rozhodujúce bolo, že sme nevyužili štvorminútovú presilovku na konci zápasu. Diváci však videli skvelý hokej."

Pavol Paukovček (asistent trénera Liptovského Mikuláša): "Mali sme výborný vstup do stretnutia, vyhrávali sme 4:0. Spišiaci však bojovnosťou zrovnali krok i skóre, a tak o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy. V nich nás podržal brankár Fikrt, ktorý dnes podal výborný výkon."

HC K-Cero Nitra - HK 36 Skalica 6:5 po sam. nájazdoch (2:3, 3:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 11. Gráčik (M. Kováčik, Ďurkech), 16. Širokovs (M. Štefanka, H. Ručkay), 25. Ďurkech (M. Kováčik), 26. S. Saliji (z trest. strieľania), 29. Gráčik (M. Kováčik, Marek Slovák), rozhodujúci sam. nájazd premenil S. Saliji - 13. Pálffy (R. Hartmann, Zálešák), 13. Lušňák (Šátek, F. Novák), 19. Pálffy (R. Hartmann, Gründling), 28. Jarolín (Hranáč, Pálffy), 41. Gründling (Hranáč).
Vylúčení: 4:8 na 2 min, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - M. Orolin, J. Tvrdoň, 3300 divákov
Nitra: Lakosil - Ďurák, Špelda, V. Vlk, Ďurkech, Širokovs, Jass, M. Novák, Baran - S. Saliji, T. Chrenko, E. Čaládi - Gráčik, Marek Slovák, M. Kováčik - Románek, M. Štefanka, H. Ručkay - Rumpel, M. Chrenko, Ľ. Dobrý
Skalica: Falter - Gründling, Hranáč, Gula, M. Výborný, Škadra, R. Jendek, Schnabel, Škápik - Pálffy, Zálešák, R. Hartmann - Kutálek, R. Školiak, T. Višňovský - Kocák, Jarolín, D. Pašek - Lušňák, F. Novák, Šátek

Do prvej vážnejšej príležitosti sa dostali domáci, keď Ručkay zmenil smer strely Tomáša Chrenka, no Falter bol pozorný. Nitra šla do vedenia v polovici prvej časti, keď nekrytý Gráčik zblízka úspešne dorazil puk. Hostia sa však nenechali zaskočiť a ich odpoveď na seba nenechala dlho čakať. Trinásta minúta bola nešťastnou pre Nitranov, ktorí inkasovali od Pálffyho po peknej Hartmannovej prihrávke, ako aj od Lušňáka, ktorý zmenil smer Šátekovej strely. V 16. minúte bolo znovu vyrovnané, keď po Štefankovej prihrávke spoza bránky strieľal tvrdo a presne Širokovs. Do kabín šli napokon predsa len spokojnejší Záhoráci, keď výborne zahranú presilovku hostí ukončil pohodlnou dorážkou Pálffy.

Ofenzívny hokej pokračoval aj v druhej tretine. V 22. minúte sa Lakosil dobre presunul proti strele Zálešáka. O tri minúty neskôr zahrmelo na opačnej strane, keď v presilovke pri ďalšom signalizovanom vylúčení presne strieľal obranca Ďurkech. O ďalšie dve minúty už domáci prvýkrát v zápase viedli. Po faule Lušňáka na Salijiho sám poškodený strelou medzi Falterove betóny z trestného strieľania dosiahol štvrtý gól Nitry. Hostia z odpoveďou znovu dlho neotáľali a v následnej presilovke sa zblízka po skvelej Hranáčovej asistencii nemýlil Jarolín. O ďalšiu minútu na to domáci znovu viedli. Gráčik zužitkoval dobrú prihrávku Kováčika a bolo 5:4.

Hneď z prvej akcie v tretej tretine však bolo znovu vyrovnané, keď z pravej strany prekonal Lakosila Gründling. Stav 5:5 vydržal až do konca tretej tretiny a muselo sa predlžovať. V predĺžení domáci nevyužili presilovku pri vylúčení Hranáča až prišli na rad samostatné nájazdy. V nich mali viac šťastia domáci, keď rozhodujúci nájazd premenil

Peter Oremus (tréner Nitry): "Videli sme veľmi kvalitný zápas z oboch strán. S tak kvalitným mužstvom ako je Skalica odviedli chlapci výbornú
prácu. Tešíme sa z víťazstva a tieto body sú pre nás veľmi cenné."

Ján Faith (tréner Skalice):"Chceme vyhrávať a za necelé dve tretiny nemôžeme dostať päť gólov. Hoci sa nám podarilo vyrovnať, mali sme to dnes
veľmi ťažké. Dostávame veľa gólov. Trestné vyšli lepšie domácim a ich brankárovi. Chceli sme získať aspoň dva body."

HK Orange 20 - HK Poprad 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)
Góly: 19. J. Gašparovič (L. Hudáček, Rais), 46. Jakub Gašparovič (tr. strieľanie), 53. L. Hudáček (Andrej Šťastný, M. Bakoš), 59. Vandas (Jaborník) - 5. Marcel Haščák (Šechný, Mašlonka), 49. Škovira (Jasečko)
Vylúčení: 6:12 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - Junek, Šefčík, 372 divákov
HK Orange 20: Čiliak - Šiška, M. Marinčin, Rais, Jaborník, Pichnarčík, Jankovič, T. Devečka - M. Bakoš, Andrej Šťastný, L. Hudáček - Ján Sýkora, Šimčák, J. Gašparovič - Lisoň, Grošaft, Vandas - Uhnák, Petro, Cingel
Poprad: Melicherčík - Fabian, J. Brejčák, Jasečko, Dora, M. Segľa, M. Žemba, Kramár, Jelínek - Škovira, Klouda, A. Kroták - Mašlonka, Šechný, Lapšanský - P. Segľa, Rataj, Marcel Haščák - Čížek, Buc, Majeský

Už v 5. min sa dostal Šechný do útočného pásma, prihrával Haščákovi, ktorý prudkou strelou pod Čiliakovu lapačku otvoril skóre stretnutia. V 19. min domáci počas presilovej hry perfektne zakombinovali, Rais od modrej prihrával na L. Hudáčka, ktorý z prvej poslal puk voľnému Gašparovičovi, pre ktorého nebol problém trafiť prázdnu bránku - 1:1. Po bezgólovej druhej časti sa strelci prebudili v tretej dvadsaťminútovke. V 46. min sa Ján Sýkora ocitol v samostatnom úniku, Jarolím ho fauloval a Gašparovič sa z trestného strieľania nemýlil. O dve minúty neskôr Jasečko prihrával Škovirovi, ktorý len nahadzoval na bránku a Čiliakovi puk prepadol za chrbát. Ten zrejme čakal, že rozhodca preruší hru, lebo v rohu ležal jeho spoluhráč Rais. V 53. min sa L. Hudáček dostal k odrazenému puku, od modrej ho poslal na bránku a vymietol pravý horný roh Melicherčíkovej "klietky". V 59. min Jaborník vystrelil tesne nad Melicherčíkovu bránku, puk sa odrazil od plexiskla k voľnému Vandasovi, ktorý sa nemýlil. Reprezentačná dvadsiatka tak dosiahla vôbec prvé tohtosezónne víťazstvo v sezóne 2009/2010, keď v doterajšom priebehu nezískala ani bod.

Štefan Mikeš (tréner HK Orange 20): "Sme veľmi radi, že sme zaznamenali prvé víťazstvo. Tešíme sa z toho, bolo zaslúžené. Hrali sme rýchlo, nekompromisne, priamočiaro a dostatočne tvrdo. Použili sme tu atribúty našej mladíckosti. Som rád, že to prinieslo ovocie, dodá nám to určite sebavedomie do ďalších zápasov.

Vladimír Klinga (tréner Popradu): "Určite sme sklamaný z dnešného výsledku. Po výkonoch z posledných zápasov sme začali tvrdo pracovať. Do dnešného zápasu sme išli z plného tréningu. Nevyužili sme presilovky, častými vylúčeniami sme sa pripravili o lepší výsledok.

Súvisiace články