Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Highlight: Nitra ukončila nádeje B.Bystrice na finále v predĺžení
Zdielať na

Highlight: Nitra ukončila nádeje B.Bystrice na finále v predĺžení

NITRA / Hráči HK Nitra triumfovali v stredajšom piatom zápase semifinále Slovnaft play-off Tipsport extraligy 2013/2014 v domácom prostredí nad hráčmi HC'05 Banská Bystrica 4:3 predĺžení, celú sériu hranú na štyri víťazstvá vyhrali 4:1 a premiérovo v histórii klubu postúpili do finále najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

Mužstvo spod Zobora sa ujalo vedenia už v 3. min, keď Lelkeš využil vylúčenie Saracina z 12. sekundy. V 31. min zvýšil na 2:0 opäť v početnej výhode L. Novák, ale hosťujúci "barani" sa nevzdávali a ešte pred druhou sirénou vyrovnali na 2:2, keď sa do streleckej listiny zapísali Handlovský a White. Presný zásah domáceho Martina Segľu v 46. min musel odobriť až videorozhodca, ale v 54. min na 3:3 upravil Handlovský a zariadil len druhé predĺženie v tohtosezónnej edícii vyraďovacej časti. O postupe Nitry do finále rozhodol v 68. min Lelkeš.

Hráči Nitry už majú istotu minimálne druhej pozície v tejto sezóne, Banskobystričania si musia počkať na záver druhej semifinálovej série. V prípade postupu Košíc skončia na 3. pozícii a ak sa do finále kvalifikujú Piešťany, obsadia 4. miesto.

Hokej - Slovnaft play-off Tipsport extraligy - semifinále - 5. zápas (hrá sa na štyri víťazstvá):

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 4:3 po predĺžení (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0) - konečný výsledok série 4:1, Nitra postúpila do finále

Góly: 3. Lelkeš (D. Milo, J. Ručkay), 31. L. Novák (Stümpel, R. Tománek), 46. Martin Segľa (Bajtek), 68. Lelkeš - 32. Handlovský (Macháček, Veilleux), 33. White (Kafka, Handlovský), 54. Handlovský (Macháček)
Vylúčení: 1:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš, Baluška - M. Korba, Rovenský, 3600 divákov

Nitra: Lakosil - D. Milo, Nádašdi, P. König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, M. Bača, Ďurkech - Lelkeš, Miroslav Kováčik, J. Ručkay - L. Novák, Stümpel, Tománek - Hrazdíra, T. Chrenko, Martin Segľa - Piačka, Bajtek, R. Mráz
Banská Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, Macháček, Kania, Rosandič, Bambúch, Predajniansky - Kafka, White, Rapáč - Veilleux, Heizer, Handlovský - Lamper, Zigo, Lunter - R. Konečný, R. Gašpar, Kadura

Nitra mala výborný vstup do zápasu a hneď z úvodného presilovkového tlaku vyťažila otvárací gól. Po závare pred hosťujúcou bránkou sa k odrazenému puku dostal Lelkeš poslal ho do siete - 1:0. Banská Bystrica v ďalšom priebehu I. tretiny zlepšila pohyb, hlboko napádala domácich a pridala aj na dôraze. Nitra mohla zveľadiť svoj náskok, ale Lukáš Novák v početnej výhode netrafil odkrytú Kalembovu svätyňu.

Hneď v úvode druhej časti sa R. Tománek rútil sám na brankára Kalembu, no gólman Banskej Bystrice sa proti domácemu ostrostrelcovi blysol parádnym zákrokom. Nitra v 31. min zužitkovala ďalšiu presilovú hru a Lukáš Novák upravil na 2:0. Odpoveď „baranov“ nenechala na seba dlho čakať - o 22 sekúnd znížil Handlovský a v 36. min sa po Kafkovej prihrávke zapísal do streleckej listiny aj White. Misky váh na domácu stranu mohol opäť nakloniť Martin Segľa, ale po krásnej Tománkovej prihrávke netrafil prázdnu bránku súpera.

V III. tretine priblížil Nitru k finálovým bránam Martin Segľa, keď v 46. min ukázal svoj dôraz a dôslednosť. Vyhral mikrosúboj s brankárom Kalembom a jeho presný zásah potvrdil aj videorozhodca. Hostia obrovskou bojovnosťou dokázali vyrovnať, keď v 54. min sa ujala nevýrazná strela Handlovského. Hrozbu predĺženia mohli odvrátiť L. Novák aj R. Tománek, ale svoje veľké šance nedotiahli do úspešného konca.
V predĺžení siahli obe mužstvá na dno svojich síl. V 68. min vybojoval puk Lukáš Novák, našiel Lelkeša a ten v nájazde prekonal Kalembu.

Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Bol to krásny záver tejto série, obe mužstvá išli na doraz. Banská Bystrica hrala veľmi dobre a mali sme s ňou veľké problémy. Za stavu 2:0 sme síce mali hru v rukách, ale po chybách sme vrátili súpera do zápasu. V tretej tretine sme dali gól a boli blízko k postupu, ale súper opäť vyrovnal a museli sme ďalej bojovať. V predĺžení sme boli aktívnejší a naša snaha vyústila do víťazného gólu. Sme radi, že sme postúpili do finále, veď o tom sme celú sezónu snívali."
Vladimír Országh (tréner Banskej Bystrice): "Gratulujem Nitre k postupu a želám jej veľa šťastia vo finále. Bol to dobrý zápas vo výbornej diváckej kulise. Nebyť faulov mohla táto séria dopadnúť inak. Chýbali nám aj niektorí hráči, škoda. Sme smutní. V závere zápasu sme mali tri obrovské šance, ale nepremenili sme ich. Chalani však odovzdali všetko a ja im ďakujem."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články