Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Radoslav Rančík si spieva: Čože je to päťdesiatka?
Zdielať na

Radoslav Rančík si spieva: Čože je to päťdesiatka?

Zdroj: web - Radoslav Rančík

Do európskych pohárových vôd "skočil" v sezóne 2007/2008 v drese českého majstra ČEZ Basketball Nymburk, v utorok 20. decembra 2011 nastúpil trojnásobný najlepší slovenský basketbalista Radoslav Rančík (207 cm) ako prvý hráč spod Tatier už na svoj jubilejný 50. zápas v Európskom pohári ULEB (Eurocupe), čo je po Eurolige hierarchicky druhá najvýznamnejšia súťaž na starom kontinente.

Košický rodák s bratislavským domicilom dosiahol tento míľnik ako hráč ukrajinského mužstva Azovmaš Mariupoľ, ale ani jeho 24 utorkových bodov v koši litovského tímu Lietuvos Rytas Vilnius neodvrátilo prehru 67:74. Azovmaš obsadil v základnej F-skupine s bilanciou 1 - 5 poslednú 4. priečku.

"Vôbec som si neuvedomil, že som v utorok odohral svoj päťdesiaty zápas v Eurocupe, ale veľmi ma to teší. Je to pekná méta a dúfam, že som týmto súbojom zakončil iba tohtosezónne pôsobenie v tejto súťaži, nie celkovo v kariére," komentoval pre agentúru SITA svoje osobné malé jubileum Radoslav Rančík. "Chcel by som si zahrať aj v Eurolige, no teraz nad tým veľmi nepremýšľam," podotkol.

Skúsený 32-ročný vysoký krídelník či pivot nazbieral 46 štartov postupne v dresoch spomenutého Nymburku (2007/2008), talianskeho tímu Benetton Treviso (2008/2009) a tureckého mužstva Galatasaray Istanbul (2009 - 2011). Zvyšné štyri zápisy pridal v aktuálnom ročníku. Päťdesiatku mohol pokoriť už skôr, ale zranenie chrbta ho vyradilo z dvoch súbojov Mariupoľa v tejto súťaži. Mladší zo známeho bratského basketbalového dua nastrieľal v 50. zápasoch dovedna 694 bodov a doskočil 285 lôpt, čo dáva priemer 13,9 bodu a 5,7 doskoku na jeden duel.

"Pri prvom štarte v drese Nymburku som dúfal, že výkonmi a výsledkami pozdvihnem povedomie českého i slovenského basketbalu. Je super, že som sa takto zapísal do štatistík, určite je to svetlý bod v mojej osobnej kariére. A azda svetlý aj pre slovenský basketbal, lebo, bohužiaľ, súčasná situácia v asociácii je taká, že možno zanikne," poznamenal Radoslav Rančík.