Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Majstrovský Slov-matic získal do tímu reprezentanta Kozára
Zdielať na

Majstrovský Slov-matic získal do tímu reprezentanta Kozára

Zdroj: noviny.sk - Kapitáni oranjes Mikita a RCS Košice Kozár už sú spoluhráči

Jedinou posilou majstrovského oranjes pred novou futsalovou sezónou je Peter Kozár, ktorý do Bratislavy prišiel z RCS Košice.

Z prestupu bol nadšený aj prezident klubu Martin Grendár, ktorý po príchode reprezentačnej deviatky povedal: "Som veľmi rád, že hráč takéhoto formátu prichádza práve do nášho klubu. Touto cestou ďakujem majiteľom mužstva z Košíc za to, že Peťa uvoľnili pre potreby nášho klubu. Jeho účinkovanie v oranjes bude iste prínosom aj pre reprezentáciu Slovenska, značne stúpne aj sila extraligového tímu pred blížiacou sa novou sezónou 2011/2012 a zápasmi v UEFA Futsal Cupe, ktoré v septembri odohráme na gruzínskej pôde v Tbilisi." Peter sa k mužstvu pripojí od budúceho týždňa, v nedeľu si samozrejme nenechá utiecť prvý prípravný zápas proti majstrovi Rakúska z Viedne.

Majstrovský Slov-matic čaká pred štartom novej sezóny futsalovej Select extraligy séria desiatich prípravných zápasov, v ktorých bude hlavný tréner Ján Janík chcieť zapracovať Kozára do mužstva. V septembri odcestujú oranjes na zápasy UEFA Futsal Cupu do gruzínskeho Tbilisi, kde na postup do elitnej fázy musia skončiť v skupine do druhého miesta. Domácemu tímu prešpikovanému hráčmi z Brazílie postup pravdepodobne neunikne a tak sa rozhodne medzi majstrom Slovenska a Bieloruska z Minsku. Peter Kozár ochotne odpovedal na niekoľko otázok.

Kedy si začal s futsalom, za aké kluby si hrával ?
"Pár rokov dozadu som hrával s partiou stredoškolskú ligu vo futsale, a tam si ma všimol tréner RCS Košice, pozval ma na tréning. Ja som sa chytil svojej šance a pomalým, ale trpezlivým krokom som došiel tam až kde, som momentálne teraz. Až dodnes som ostal verný tímu RCS, aj keď som mal každoročne niekoľko zaujímavých ponúk."

Si najnovšou posilou pre majstrovské Fofo, bol odchod z Košíc ťažký ?
"Ešte aj teraz sa mi ťažko odchadza z Kosic, ale nastal čas posunút sa ďalej a rozvíjať svoje futsalové schopnosti v Slov-maticu. Samozrejme nikdy nezabudnem na Košice, a týmto sa chcem poďakovať spoluhráčom, vedeniu a fanúšikom RCS Košice za pekné futsalové chvíle. Veľke ďakujem !!!"

Myslíš si, že bude tvoj príchod pre tím prínosom ?
"Verím, že áno. Snáď s tým cieľom som bol oslovený aj klubom, aby som pomohol v prospech tímu."

Si pevnou súčasťou reprezentácie Slovenska, tvoj príchod do mužstva, ktoré je vlastne gro repre bude určite krokom vpred.
"Presne tak, určite to bude výhoda pre trénera Bača, keďže gro reprezentačného výberu sa rozšírila o môj príchod a tým pádom by mala rásť aj súhra reprezentácie."

Spomínaš si na svoj prvý veľký futsalový zápas a prvý veľký futsalový gól v klube ?
"Tuším, že môj prvý ostrý zápas bol proti Malackám v domácom stretnutí, ale to už je veľa rokov do zadu... Svoj prvý "veľký" gól. Hmmm. No na jeden si pamätám, keď v závere zápasu proti Senici som dal víťazný gól ľavou nohou do šibenice a vyhrali sme 6:5."

Určite si nezabudol ani si na svoj prvý zápas a prvý gól v reprezentácii ?
"Bol rovno vo futsalovej krajine Portugalsko, kde sa konal turnaj Algarve Cup pod holým nebom na pláži, bola to jedna veľká nádhera... ...a prvý gól prišiel na turnaji 3 krajín v Poprade proti Poľsku."

Aké číslo budeš mať v majstrovskom oranjes ?

"Tak najskôr sa musím rozlúčiť s číslom *9*, ktoré som doteraz nosil všade, kde sa dalo. A keďže tu je už obsadené, vybral som si číslo *15*."

Ako si spomínaš na sezónu, keď ste s RCS Košice zobrali titul práve Slov-maticu ?
"Zatiaľ som nič krajšie nezažil vo svojej futsalovej kariére, ako tú víťaznú sezónu a prevzatie majstrovského pohára nad hlavu. Boli to pre mňa krásne chvíle celej finálovej série s úspešným koncom pre nás."

Tvoje meno často figuruje aj v starej sálovke v ČR, v čom sa odlišuje od futsalu a aké úspechy si tam dosiahol ?
"Sú tam menšie rozdiely druhu ako auty, rohy sa hádžu, kope sa 9 metrovy kop, lopta je o kúsok menšia a brankár môže hrať viackrát, ale iba do 15 sekúbd a treba prejsť polovicu ihriska. Úspechy. S mužstvom Chemcomex Praha sme dvakrát skončili druhí v Lige majstrov a raz sme vyhrali pohár UEFA. Teraz sa budem ale už naplno venovať iba futsalu v drese oranjes."

Zatiaľ tvoj najväčší futsalový úspech ?
"Tak je to víťazstvo v slovenskej lige s tímom RCS Košice, to mi už nikto nezoberie... A taktiež aj víťazstvo v ankete o najlepšieho futsalista roka 2010."

Pred reprezentáciou stojí výzva dostať sa na MS do Thajska, je to pre teba výzva ?
Ešte vo svojej futsalovej kariére by som chcel zažiť, aby sa náš výber dostal na nejaké to európske alebo svetové fórum... Už dvakrát nám aj mne ušiel postup o jeden jediný gól. Tak teraz je šanca zabojovať opäť a to je výzva sama o sebe, i keď na svet je ťažšia postupová matematika. Ale lopta je guľatá a žreb v Nyone bol celkom priaznivý."

Slov-matic zaujímajú iba najvyššie méty ... tešíš sa do Gruzínska ? Rád by si pomohol mužstvu k postupu do Elite round ?

"Ja osobne prehry neznášam, takže ma tiež zaujímajú najvyššie ciele a preto pomôžem mužstvu, ako to len pôjde. A do Tbilisi sa teším, ešte som tam nebol, určite nás čakajú kvalitné zápasy a mňa nová futsalová skúsenosť."

Spomínaš si ešte na vaše vystúpenie v UEFA Futsal Cupe na Cypre v Nikózii ?
"Spomínam a veľmi dobre. Pre nás to bolo niečo úplne nové a ako neskúsený tím v Lige majstrov sme to nezvládli a bola to pre nás konečná v UEFA Futsal Cupe. To je jedno z mojich najväčších futsalových sklamaní v kariére."

Súvisiace články