Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
HUSTE.tv, EL: Volejbalisti Slovenska zvíťazili vo Final Round
Zdielať na

HUSTE.tv, EL: Volejbalisti Slovenska zvíťazili vo Final Round

Zdroj: sita - Volejbalisti vyhrali EL Final Round

Víťazmi 8. ročníka Európskej ligy vo volejbale mužov sa stali pred divákmi HUSTE.tv slovenskí reprezentanti!

Vo finále záverečného turnaja v Košiciach zdolali vo vynikajúcom takmer dve a pol hodiny trvajúcom zápase v Steel Aréne Španielsko 3:2 na sety.

Volejbalisti SR sa stali historicky prvou reprezentáciou, ktorá sa tešila z dvoch triumfov, doterajších sedem edícií malo sedem víťazov.

Slováci si týmto triumfom vybojovali účasť v prvej fáze medzikontinentálnej kvalifikácie o účasť v budúcoročnej Svetovej lige, koncom júla ich čaká v Ottawe v dvojzápase Kanada.

Výsledok - nedeľa:

Finále - EL Finale Four:

Španielsko - Slovensko 2:3 (-22, 22, 24, -22, -12)

149 min, rozhodovali: Dudek (Poľ.) a Saltalippi (Tal.), 4000 divákov

Španielsko: Delgado Escribano, Fernández, Pérez, Noda, Garcia-Torres, Hernán, libero Llenas (Rodriguez, Sugraňes Martinez, Palharini, Rocamora)
Slovensko: Masný, Martin Sopko st., Kmeť, Bencz, Lukáš Diviš st., Kohút, libero Ondrušek (Zaťko, Michalovič, Hupka)

Prvá polovica úvodného setu bola ako na hojdačke. Žiadne naťahovanie sa po bode, ale ich šnúry, po ktorých sa menil vyhrávajúci tím. Slováci viedli 6:3, ale o chvíľu to bolo 6:7, z 8:7 sa menilo na 10:11. Na druhý technický oddychový čas však išli s dvojbodovým náskokom domáci volejbalisti. Keď ich náskok narástol na tri body (20:17), vzal si španielsky tím time out, ale úplne zastaviť rozlet slovenských hráčov sa im nepodarilo. Záver priniesol nervozitu na oboch stranách siete, ktorú spôsobili dva sporné verdikty arbitrov, po jednom pre oba tímy. Trojbodový rozdiel nakoniec svietil na ukazovateli skóre aj po poslednej lopte. Slováci vyhrali 25:22 a ujali sa vedenia 1:0.

Vyrovnaný a mimoriadne kvalitný zápas v skvelej atmosfére pri štvortisícovej diváckej návšteve pokračoval aj po zmene strán. Mierne navrch mali Španieli, ale nedokázali si vytvoriť väčší ako dvojbodový náskok, ktorí domáci dokázali zakaždým zlikvidovať. Podarilo sa im to aj po druhom technickom oddychovom čase, keď hostia odskočili z ich pohľadu na 20:17, pri podaní kapitána Michala Masného z toho bolo 21:20 pre Slovákov. Koncovka však patrila zverencom trénera Fernana Muňoza Beniteza. Tentoraz vyhrali oni presne takým istým výsledkom, ako prvý set prehrali a bolo vyrovnané na 1:1.

Prvý bod tretieho setu získali Španieli, ale prvý trhák sa podaril „zaniniovcom“ ešte pred prvým technickým time outom. Naň išli za stavu 8:6. Hosťom sa podarilo vyrovnať až na 12:12 po nevydarenom smeči Milana Bencza. Práve tento hráč sa však o chvíľu oveľa presnejším klincom postaral, že domáci boli opäť v dvojbodovom laufe a o chvíľu po ďalšom perfektnom útoku už zvýšil na 16:13. Volejbalisti spoza Pyrenejí opäť vyrovnali na 19:19. Na ihrisko prišiel Peter Michalovič, ktorý sa hneď predviedol nádherným smečom, vzápätí Španieli dali do autu a opäť boli o dva body bližšie k víťazstvu domáci. Od stavu 22:22 sa však opäť začínalo od začiatku. Prvý setbal mali za stavu 24:23 Slováci, nevyužili ho a prišla šnúra troch bodov hostí a tí sa ujali vedenia 2:1.

Domácich zbabraný záver tretieho setu nezlomil, práve naopak, akoby chytili druhý dych. Hneď na začiatku štvrtej hry ušli o štyri body (8:4). Vzápätí prišla séria ich chýb a bolo z toho 10:11. Nádherným blokom sa predviedol Tomáš Kmeť, smečom Lukáš Diviš st., žiaril Peter Michalovič, ale hostia kontrovali. Štyritisíc divákov na tribúnach košickej Steel Arény hnalo svoj tím, ale majstri Európy z roku 2007 boli stále vo vedení. Až perfektný blok Kohúta znamenal výmenu vyhrávajúceho družstva (21:20). Predovšetkým dokonalá obrana na sieti nakoniec priviedla Slovákov k víťazstvu 25:22 a o víťazovi sa muselo rozhodnúť v tajbrejku.

Dráma vrcholila, mimoriadne kvalitný volejbal dvíhal zo sedadiel. Tímy sa striedali vo vedení, strany sa menili za stavu 8:6 pre Slovensko. Dvojbodový rozdiel ostal až do momentu keď Kohút vyhral „pretláčanú“ na sieti, vzápätí prišiel dobrý blok a domáci mali k dispozícii štyri mečbaly (14:10). Po prvých dvoch nevyužitých si tréner Emanuele Zanini vyžiadal oddychový čas. Hneď po ňom rozjasal tribúny smečom Kohút - 15:12 a 3:2 pre Slovensko.

Emanuele Zanini (tréner SR): "Bol to veľmi náročný zápas. Kľúčovým momentom bolo vystriedanie univerzálov, keď Bencza nahradil Michalovič. Tomu vyšiel dnešný zápas úplne fantasticky. Je to moje prvé trénerské víťazstvo nad Španielskom, ale to nie je také dôležité, ako naše víťazstvo v Európskej lige. Náš ďalší cieľ je veľmi jednoduchý - postúpiť do Svetovej ligy."

Ľubor Halanda
(prezident SVF): "Pocity sú fantastické. Chlapci ukázali obrovskú morálnu silu, keď dokázali strhnúť víťazstvo na svoju stranu, hoci prehrávali už 1:2. Rastie nám družstvo silné po každej stránke. Odovzdávať pohár v takejto užasnej atmosfére a svojmu tímu je nádherné."

Michal Masný (kapitán SR): "Prehrávali sme 1:2 a hra sa nám nedarila tak, ako by sme chceli. Kľúčom k víťazstvu bolo, že sme stále bojovali a snažili sme sa urobiť všetko čo najlepšie. Chvíľami sme bojovali aj sami so sebou. Sila a charakter tímu sa ukáže práve v takýchto momentoch. Zmenili sme históriu. Po šiestich rokoch opäť vyhral finálový turnaj domáci tím a sme prvým družstvom, ktoré dvakrát vyhralo Európsku ligu."

Emanuel Kohút
(autor posledného rozhodujúceho bodu): "Je to neuveriteľne krásny pocit umocnený tým, že sme to úžasné víťazstvo dosiahli doma pred fantastickým publikom. Bol to veľmi ťažký zápas, stále to bolo ako na hojdačke. Som rád, že sme sa nezlomili po nešťastne prehratom treťom sete. Posledná lopta? Boli sme dohodnutí, že mi to Miško (Masný) dá. Preletelo mi hlavou, že história sa nemôže opakovať. Keď sme hrali proti Španielom naposledy, viedli sme 23:17 a ja som dostal takú istú nahrávku, ktorú som nezložil a napokon sme prehrali nielen ten set, ale celý zápas. Bol som presvedčený, že tentoraz sa to nezopakuje."

Medailová bilancia po 8. ročníku:
1. Slovensko 2 - 0 - 1
2. Španielsko 1 - 3 - 1
3. Holandsko 1 - 1 - 1
Portugalsko 1 - 1 - 1
5. Rusko 1 - 1 - 0
6. Česko 1 - 0 - 0
Nemecko 1 - 0 - 0
8. Fínsko 0 - 1 - 0
Chorvátsko 0 - 1 - 0
10. Turecko 0 - 0 - 2
11. Grécko 0 - 0 - 1
Slovinsko 0 - 0 - 1

Súvisiace články