Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Košičanky do Bourges s nádejou
Zdielať na

Košičanky do Bourges s nádejou

Basketbalistky slovenského majstra Dobrých anjelov Košice sa v utorok večer predstavia v prvom osemfinálovom zápase Európskej ligy žien na palubovke trojnásobného víťaza tejto súťaže francúzskeho družstva Bourges Basket (20.30).

Podľa slov generálneho manažéra Daniela Jendrichovského sa Košičanky budú spoliehať na individuálne schopnosti Američaniek Candice Dupreeovej a Crystal Langhornovej.

"Postavíme sa proti jednému z najkonsolidovanejších tímov bez hviezd, pričom jeho hráčky sa jedna za druhú obetujú v obrane i útoku. Máme podkošovú dvojicu Langhornová a Dupreeová, ktorá je jedna z najlepších v Eurolige. Ak sa nám to podarí využiť proti Bourges a dostaneme loptu na tieto hráčky, pričom využijeme ich individuálne schopnosti, môžeme byť veľmi úspešní," uviedol generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský.

Košičanky sa prepracovali medzi elitnú šestnástku, ako desiate najlepšie družstvo, francúzsky klub postúpil z druhého miesta D-skupiny ako siedmy najlepší spomedzi šestnástich postupujúcich, keď dokázal dominovať v siedmich z desiatich zápasov. Zverenky trénera Pierra Vincenta budú vychádzať najmä z prepracovanej defenzívy. "Pravdepodobnosť rýchlych protiútokov je proti Bourges takmer nulová. Budú to chcieť eliminovať a bude potrebné neustále búšiť do ich pevnej obrany. Verím, že americké reprezentantky plne využijeme a hneď v prvom zápase ukážeme, že máme dobré družstvo," dodal Jendrichovský.

Tím slovenského šampióna opustila Zuzana Žirková, ktorá odišla do konca sezóny na hosťovanie do ruského tímu UMMC Jekaterinburg. Na jej poste ju nahradila Litovčanka Marina Solopovová (VICI Aistes Kaunas). Košický klub výmenou za Žirkovú získal Američanku Crystal Langhornovú (UMMC Jekaterinburg), ktorá nahradila v košickom drese krajanku Chardy Houstonovú. "Crystal Langhornová zapadla do tímu automaticky, pretože agresivita, ktorú sme si od nej sľubovali sa prejavila naplno v oboch zápasoch domácej súťaže. Solopovovú sme brali s rizikom, keďže má dvadsať rokov a je to jej prvý zahraničný angažmán. V prvom zápase s Prešovom bola veľmi sebavedomá, no proti Nitre sa trošku viac trápila. Myslím si, že ak ju hráčky Bourges nechajú voľnú bude to veľmi nebezpečné," skonštatoval Jendrichovský.

Košice sa s Bourges stretli v Európkej lige dovedna štyrikrát, no vo všetkých dueloch ťahali za kratší koniec. Navyše francúzsky tím v prebiehajúcom ročníku EL 2010/2011 nenašiel v domácej aréne premožiteľa. Osemfinálová odveta je na programe o tri dni neskôr v Košiciach o 18.00 h, prípadný rozhodujúci tretí zápas sa odohrá 9. februára v Bourges (19.30).