Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slováci víťazia až v závere šampionátu, skončili 17.
Zdielať na

Slováci víťazia až v závere šampionátu, skončili 17.

Zdroj: TASR - MS Slovensko-Argentína

Slovenskí hádzanári sa s 22. svetovým šampionátom rozlúčili v nedeľu v Kristianstade víťazstvom 39:25 nad Rakúskom a v konečnom poradí turnaja obsadili 17. miesto. V siedmich zápasoch na MS vo Švédsku zverenci trénera Zoltána Heistera zaznamenali dve víťazstvá, jednu remízu a štyri prehry a v porovnaní s ich premiérou pred dvoma rokmi sa zosunuli o sedem priečok.

     o 17. miesto:
      Rakúsko - Slovensko 35:39 (18:19)
      Zostava a góly SR: Štochl, Paul, Pramuk - Kopčo 8, Petro, Mazák 1, T. Urban 1, T. Straňovský, M. Straňovský 7/1, Antl 4/2, Šulc 2, Tumidalský 6, Kukučka, Tarhai 7, Nižňan 2, D. Valo 1. 7m hody: 3/2 - 3/3, 2000 divákov.


      Skóre otvoril navrátilec v slovenskej zostave Daniel Valo, ktorý predchádzajúce dve stretnutie vynechal pre zranenie kolena. Úvod však patril Rakúšanom, rýchlo ušli na rozdiel troch gólov a hoci Slováci stiahli v 8. minúte na 7:6, následne Valovu strelu zastavila konštrukcia bránky a súper šiel do ďalšieho trháku - 12:8. V 20. minúte strelecky disponovaný Tarhai ale zavŕšil stíhaciu jazdu na 14:14 a mohol dostať svoj tím aj do vedenia, ale z ďalšej strely minul. Západní susedia Heisterovcov opäť ušli na tri góly, ale v závere dejstva exceloval Tumidalský, ktorý aj zásluhou Štochlovej zlikvidovanej sedmičky dostal pred prestávkou do vedenia. Po prestávke dominovala slovenská hra na pivota Kopča a priniesla ovocie v podobe náskoku 23:20, ale vyrovnaný boj pokračoval aj ďalej. Janko Božovič dostal Rakúšanov na dostrel (23:20), no potom v priebehu necelých troch minút hráči s dvojkrížmi podnikli päťgólový výpad (28:23) a švédsky tréner Rakúšanov Magnus Andersson brzdil oddychovým časom. Jeho tím sa postupne vrátil späť do hry a desať minút pred koncom už prehrával po chybách Nižňana a Šulca iba o dva góly. V záverečnej desaťminútovke ale Slováci výnimočne profitovali z početnej výhody a dve rakúske vylúčenia znamenali znovunadobudnutie štvorgólového náskoku. Tarhai zvýšil na 37:32, ale súper to ešte nezabalil a po dvojgólovom skorigovaní radšej zobral Heister oddychový čas. Ďalšie rakúske oslabenie spečatilo slovenské víťazstvo, konečný stav stanovil štyri sekundy pred koncom Tumidalský.