Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slováci sa dočkali prvého víťazstva, zahrajú si o 17. miesto
Zdielať na

Slováci sa dočkali prvého víťazstva, zahrajú si o 17. miesto

Zdroj: TASR

Až v šiestom vystúpení na majstrovstvách sveta vo Švédsku sa slovenskí hádzanári dočkali prvého víťazstva. V zápase o 17.-20. miesto v sobotu v Kristianstade zdolali Rumunov 38:33 a v nedeľu o 16.30 sa so šampionátom rozlúčia v dueli o konečné 17. miesto s Rakúskom.

      o 17.-20. miesto:
      Rumunsko - Slovensko 33:38 (19:22)
      Zostava a góly SR: Štochl, Paul, Pramuk - Kopčo 6, Petro, Mazák, T. Urban 4, T. Straňovský, M. Straňovský 7/3, Antl 5/2, Šulc, Tumidalský 1, Kukučka 7, Tarhai 5, Nižňan 1, D. Valo. Najviac gólov Rumunska: Ghionea a Stamate po 8. Rozhodcovia: Couliabaly, Diabate (obaja Pobr. Slon.), vylúčenia: 4:4, 7m hody: 7/4 - 5/5, 2490 divákov.
      Ďalší výsledok: Tunisko - Rakúsko 25:26 (14:12)

V prvom zápase v Kristianstade začali Slováci tak, ako v Göteborgu končili - s Danielom Valom na lavičke. Ich gólový účet otvoril už tradične pivot Andrej Petro a tím trénera Zoltána Heistera si celý prvý polčas udržiaval vedenie. Na oboch stranách dominoval útok, v obranách to bolo ale poslabšie. Brankár Štochl si prvý zákrok pripísal až v 10. minúte a hoci jeho spoluhráči si vytvorili aj trojgólový náskok, takmer okamžite o sľubnú výhodu prišli. Do druhého dejstva však išli opäť s trojgólovým rozdielom a v 37. minúte po Kukučkovej strele po prvý raz na turnaji viedli o 5 gólov. Súper síce opäť nedal na odpoveď dlho čakať a rýchlo znížil na tri góly, no nič nevyťažil s dvojnásobnej presilovky a aj zásluhou slovenských brankárov, zostali Slováci vpredu. Paul chytil dve sedmičky v rozpätí necelých dvoch minút a viacero výborných zákrokov pridal aj Štochl. V 51. minúte sa hráči s dvojkrížmi zahrávali s ohňom, no ďalšie oslabenie aj zásluhou trošky šťastia prežili bez vážnejších problémov, Paul chytil tretiu sedmu a ďalej čaroval aj Štochl. Päť minút pred koncom mali Slováci opäť šesťgólový náskok (36:30) a triumf si už nedali vziať.
      Tréner SR Zoltán Heister: "Konečne sme so sebou potriasli a zabojovali sami so sebou. Nehovorím, že sme hrali bezchybne, lebo ešte to bolo ďaleko od toho, čo vieme hrať, ale už sa na to dalo pozerať. Nemali sme toľko technických chýb. Obrana s brankármi spolupracovali, lepšie sme hrali aj v útoku a hlavne sme premieňali šance. Dúfam, že naša krivka už znova pôjde hore. Chlapci už prekročili svoj tieň a dúfam, že aj zajtra budeme v tomto trende pokračovať."