Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vo finále ME 20 Dáni s Portugalskom, Slováci o 11. miesto
Zdielať na

Vo finále ME 20 Dáni s Portugalskom, Slováci o 11. miesto

Hádzanárske ME v Bratislave

V boji o zlato sa v nedeľu o 19.00 stretnú s Portugalskom, ktoré v druhom semifinále zdolalo po predĺžení Slovinsko 33:30. Slovensko po prehre s Ruskom 26:32 si zahrá o konečné 11. miesto s Chorvátskom.

Pred dvoma rokmi v Brne sa vo finále Nemci tešili z víťazstva o štyri góly a aj teraz začali lepšie. Vypracovali si dvojgólový náskok 3:1, no Dáni rýchlo dotiahli a zneškodnili aj ďalší únik súpera o tri minúty neskôr. Nemecko ale udrelo znova a tentoraz odskočilo dokonca až na rozdiel troch gólov (10:7). Tobias Möller ale priblížil svoj tím na rozdiel jediného gólu a Alexander Lyngaard v 21. minúte vyrovnal. Ten istý hráč po prekrásnom signále dostal Dánov aj do vedenia, no ani jeden z tímov si nedokázal vytvoriť prevahu. Dramatický záver lepšie zvládli Severania a tešili sa z postupu do boja o zlato.

Čierny kôň turnaja zostal naďalej jediným nezdolaným tímom celého šampionátu. Portugalci sa ujali vedenia a hneď predznamenali priebeh prvého polčasu. Rýchlo si vypracovali viacgólový náskok (6:3) a rýchlou a kombinačnou hrou nedali veľa šancí vyniknúť ani doposiaľ najlepšiemu brankárovi šampionátu Emirovi Taletovičovi. V závere prvého dejstva síce nevyužili presilovku, no do kabín išli s päťgólovým náskokom. Ten ešte zvýšili na šesť gólov (17:11), no Slovinci sa odmietli vzdať. V priebehu trinástich minút vyhrali túto fázu zápasu 8:3 a dotiahli sa na rozdiel jediného gólu (20:19).

Portugalci nevedeli nájsť protizbraň na účinnú obranu 1-2-3 a pred ich brankárom dominoval kanonier Žiga Mlakar. Slovinci išli dokonca aj do vedenia, no neskôr museli opäť vymazávať dvojgólové manko. V poslednej minúte Tine Poklar strelil gól, ktorý mohol byť už víťazný, no Portugalci to ešte nezabalili, šesť sekúnd pred koncom odvolali brankára a pri presilovke 7 na 5 dokázali v poslednej sekunde vyrovnať. V dramatickom predĺžení  Portugalci  ušli na rozdiel troch gólov a v záverečnej dráme nakoniec ubránili víťazstvo.

semifinále:

Nemecko – Dánsko 27:28 (15:14)
Portugalsko - Slovinsko 33:30 pp (27:27, 16:11)

skupina o 9.-12. miesto:

Rusko - Slovensko 32:26 (18:11)
Zostava a góly SR: Žernovič, Töviš - Ľoch 5, Laczkó, Masica a Vallo po 4, Dani 3, Krok, Hriňák po 2, Ďurajka a Babjak po 1, rozhodovali: Bonifert a Olah (obaja Maď.), vylúčení: 5:2 na 2 min, 7m hody: 3/3 - 5/4, 300 divákov.  

Slováci v prvom polčase jasne ťahali proti favoritovi za kratší koniec povrazu, Rusi v jeho priebehu viedli už o 9 gólov. Do polčasu síce zverenci trénera Dušana Timka stiahli náskok na 7 gólov, no za súperom zaostávali vo všetkých herných činnostiach. Domácim robila veľké problémy najmä vysunutá obrana "zbornej". Ani druhý polčas neponúkol iný obraz hry, Rusi aktívnou hrou pridávali k náskoku a vybojovali si pohodlné víťazstvo, hoci Slováci skóre upravili v samom závere na prijateľnú prehru o 6 gólov. V súboji o konečné 9. miesto nastúpia v sobotu proti Srbom, Slovákov čakajú Chorváti.

Dušan Timko, tréner SR 20: "Gratulujem Rusom k zaslúženému víťazstvu. Nezachytili sme úvod, dostali sme sa pod tlak. Chýbal nám chorý Holdoš, ktorý patril k oporám. Súper hral moderne, rýchlo a tvrdo a zaslúžene zvíťazil."
Štefan Laczkó, reprezentant SR 20: "Nezmohli sme sa na veľký odpor a súper zaslúžene vyhral. Bol lepší aj v druhom polčase, hoci v závere sme kozmeticky upravili skóre."

Súvisiace články