Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V európskej ankete o Zlatú futsalku Haľko zo Slov-maticu desiaty
Zdielať na

V európskej ankete o Zlatú futsalku Haľko zo Slov-maticu desiaty

Zdroj: slov-matic-fofo.sk

Zvíťazil Diogo so 69 gólmi

UMBRO European Futsal Golden Shoe je vo futsalovom svete uznávaná anketa. Po vzore veľkého futbalu sa rovnako futsal pripojil do rodiny Európskej futbalovej únie (UEFA), pod ktorej záštitou sa pravidelne vyhlasuje najlepší strelec zo všetkých európskych národných ligových šampionátov. Zastúpenie v tohtoročnej ankete mal aj slovenský futsal. Kanonier Peter Haľko zo Slov-maticu FOFO Bratislava so 44 gólmi (koeficient 1,6) obsadil so ziskom 70,4 bodu výborné 10. miesto.

Podobný postup ako sa používa u klasického futbalu, pomohol určiť víťaza futsalovej ankety zostavenej ESM (Európsky športový časopis), samotné výsledky sa určovali podľa obtiažnosti tej-ktorej samotnej ligy. V dôsledku toho rôznym ligám boli pridelené koeficienty, pričom do úvahy sa bral aj počet zápasov. Do konečného výsledného skóre za nezapočítavali play-off alebo "play-out" zápasy. Boli určené tri hlavné skupiny líg (A, B a C) a šesť koeficientov, ktoré boli pridelené konkrétnym súťažiam (Úroveň A: 2,0 a 1,8; Úroveň B: 1,6 a 1,4; Úroveň C: 1,2 a 1,0), konečné poradie je vynásobením celkového počtu gólov, ktoré hráč strelil s koeficientom prideleným lige (šampionátu), v ktorom hrá. Koeficient pre každú úroveň (napr. 2,0 alebo 1,8 za úroveň), je tiež určená na základe počtu zápasov počas pravidelnej sezóny. Mená piatich najlepších strelcov pre každý ligový šampionát boli vstupenkou do súťaže Futsal Golden Shoe.

Rozhodnutie použiť šesť koeficientov pre toto futsalové poradie, nie tri, ako sa používajú pre stanovenie poradia ESM pre futbal, vyplýva zo skutočnosti, že existujú väčšie rozdiely medzi rôznymi európskymi futsalovými ligami, pokiaľ ide o počet zápasov, ktoré je možné odohrať počas sezóny. Výsledky a vyhlasovanie ankety by radi zdôraznili fakt, že veľa krajín so silnou tradíciou vo veľkom futbale je stále iba nováčikmi vo svete futsalu.

Anketa UMBRO European Futsal Golden Shoe:

1. Diogo 124,2 b. (Baio Futsal Morlanwelz/69 gólov/koeficient 1,8), 2. Eder Lima 99,2 (TTG-Ugra Jugorsk/62/1,6), 3. Dodo 98,4 (Iberia 2003 Tbilisi/82/1,2)..., 10. Peter HAĽKO 70,4 (Slov-matic/44/1,6), 42. Milan PAVLOVIČ 51,2 (Patrik Senica/32/1,6), 72. Ladislav MIKITA 41,6 (Slov-matic FOFO Bratislava/26/1,6)

Súvisiace články