Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Žilina krôčik od hlavnej fázy Ligy majstrov
Zdielať na

Žilina krôčik od hlavnej fázy Ligy majstrov

Hapal: "Uverím až po konečnom hvizde"

Zverenci trénera Pavla Hapala dobyli až nečakane hladko minulý utorok Prahu po góloch gambijského útočníka Momodoua Ceesayho a Tomáša Oravca. Po vyzretom a sebavedomom výkone tak sú na najlepšej ceste stať sa tretím slovenským klubom v hlavnej fáze prestížnej LM po 1.FC Košice z roku 1997, resp. Artmedii Bratislava z 2005.

Žilinčania sa však budú pred takto dôležitým zápasom musieť vysporiadať s tlakom verejnosti, médií, ale aj obyčajnej reality. O postup do skupiny LM sa pod Dubňom a vôbec na Slovensku nehrá totiž každý deň. "Máme psychicky odolné mužstvo, verím, že všetci hráči sú pripravení po psychickej aj fyzickej stránke. Žiadna eufória pred zápasom nebola ani nie je. K zápasu pristupujeme s maximálnou koncentráciou," povedal triezvo na oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii tréner Hapal, ktorý dodal, že zo základnej zostavy MŠK nechýba jediný hráč. Mimo sú len Ondráš a Chupáč.

Veľa sa popísalo a pohovorilo o problémoch v sparťanskom tábore. Tréner Jozef Chovanec v odvete nemôže rátať s dvojicou vykartovaných stopérov Řepka, Brabec, štartovať stále nemôže ani potrestaný Matějovský a zdravotné problémy pred duelom trápili aj slovenského legionára Juraja Kucku. Naopak do zostavy sa vrátili ofenzívni hráči Bony Wilfried a Libor Sionko. To ale českého lodivoda 5-násobného slovenského majstra necháva chladným. "Sparta je kompletná, má široký káder. Ten, kto chce hrať za Spartu, musí mať svoju kvalitu," reagoval na dohady o oslabenej Sparte jej bývalý hráč a dodal: "Ich hra dopredu bude v Žiline kvalitnejšia, musíme si dať na Sionka a Wilfrieda pozor, sú veľmi nebezpeční. Obozretní však musíme byť na všetkých postoch. Sparta nás môže mnohým prekvapiť. Napríklad rozostavením, budú tam dvaja noví stopéri. Môže nás prekvapiť aj výkonom, ktorý bude podľa všetkého úplne iný ako v prvom zápase."

Dvojgólový náskok do domácej odvety, navyše dva góly strelené na pôde súpera, to dáva žilinským futbalistom do rúk pred stredajším večerom tie najlepšie karty. Sebavedomie po návrate z Prahy "šošonom" vzrástlo, o motivácii pred duelom tohto druhu je zbytočné hovoriť: "Motivácia je jasná, nie je ekonomická, ale športová. Dostať sa do Ligy majstrov musí byť snom každého futbalistu a funkcionára, predovšetkým v takýchto českých a slovenských podmienkach." Na Štadióne pod Dubňom by v stredu nemalo byť jediné voľné miesto, očakáva sa výborná kulisa. "Ešte sa nestalo v histórii klubu, že by bolo úplne vypredané, všetci sa na to tešíme," povedal za celý svoj tím tréner MŠK, ktorý nechcel prezrádzať detaily o základnej zostave, či presnej taktike, no zopakoval: "Budeme praktikovať štýl hry nám vlastný. Budeme hrať na jedenásť útočníkov a jedenásť obrancov. Nič ešte nemáme vo vrecku. Pred nami je 90 minút a vo futbale je možné všetko. Hráme navyše proti Sparte. Pasujem ju stále za favorita v dvojzápase. Až po konečnom hvizde budem presvedčený, že sme postúpili. Uspokojenie príde až na konci, verím, že to tak bude."

Kapitán tímu Róbert Jež priznal, že pred zápasom je mierne nervózny, ale nikto z hráčov to navonok nijako neprejavuje. "Zatiaľ žiadnu nervozitu v kabíne necítim. Tá prichádza až tesne pred zápasom.

Sparta sa na Slovensku pripravuje už od nedele, domov našla v Rajeckých Tepliciach. V českých médiách sa už intenzívne špekuluje nad odchodom generálneho manažéra Chovanca minimálne z postu trénera, bolo by ale predčasné slovenského rodáka odpísať už pred duelom v Žiline. K dispozícii má 21 hráčov, možno ako výstrahu preradil po ligovej prehre v Plzni do B-tímu Martina Zemana. "Bolo to pre problémy s disciplínou," cituje český denník Sport Jakuba Otavu, personálny riaditeľ AC.

Duel, ktorý vysiela v priamom prenose STV, povedie ako hlavný arbiter skúsený Portugalčan Olegario Benquerenca, pomáhať mu budú krajania Bertino Miranda a Joao Santos.

  odveta play off LM 2010/2011, Žilina, 20.45 h:
      MŠK Žilina - Sparta Praha
      /prvý zápas: 2:0, rozhoduje: Olegario Benquerenca (Port.)/
      predpokladané zostavy:
      MŠK: Dúbravka - Guldan, Piaček, Pečalka, Mráz - Jež - Rilke, Bello, Majtán - Oravec, Ceesay
      Sparta: Blažek - Adiaba, Kladrubský, Hejda, Krob - Hoheneder - Sionko, Vachoušek, Kucka - Kweuke, Wilfried

Súvisiace články