Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Žilinčania sa pobijú o skupinovú fázu Ligy majstrov so Spartou Praha
Zdielať na

Žilinčania sa pobijú o skupinovú fázu Ligy majstrov so Spartou Praha

Werder Brémy - Sampdoria, Ajax do Kyjeva

Zverenci českého kouča Pavla Hapala by mali prvý zápas odohrať na Letnej. Prvé zápasy play off sa budú hrať 17., 18. augusta, odvety potom 24., 25. augusta.

Žilina sa do poslednej fázy bojov o postup do elitnej skupinovej spoločnosti dostala cez maltského a bulharského šampióna FC Birkirkara, resp. Litex Loveč. S Birkirkavou síce v prvom zápase prehrala 0:1, no v odvete triumfovala 3:0, v Bulharsku na ihrisku Litexu remizovala 1:1, odvetu pod Dubňom vyhrala 3:1.

"Šošoni" pred žrebom figuroval medzi nenasadenými tímami v tzv. majstrovskej vetve, päťnásobný majster SR sa v nej mohol stretnúť s jedným z kvinteta nasadených - FC Bazilej, Anderlecht Brusel, FC Kodaň, Hapoel Tel Aviv a Sparta Praha. Všetkých 20 tímov v play off už má od UEFA garantovanú finančnú prémiu 2 milióny eur. V prípade postupu do skupiny každý jej účastník má zaručených minimálne 7 miliónov eur.

Kvalifikačná fáza najprestížnejšej európskej klubovej súťaže, má už druhý rok v rade zmenenú podobu. Hrajú sa štyri predkolá a tímy sú rozdelené do majstrovskej a nemajstrovskej vetvy. V praxi to znamená, že národní šampióni z krajín s nižším rankingom majú väčšiu šancu dostať sa do hlavnej súťaže, pretože sa nemôžu stretnúť s mužstvami z Anglicka, Francúzska, Grécka, Holandska, Nemecka, Portugalska, Rumunska, Ruska, Ukrajiny, Španielska, Talianska a Turecka.

Z každej vetvy postúpi do skupinovej fázy po päť tímov, pričom do hlavnej fázy je priamo nasadených 22 mužstiev - obhajca trofeje Inter Miláno, Chelsea Londýn, Manchester United, Arsenal Londýn, FC Barcelona, Real Madrid, FC Valencia, AS Rím, AC Miláno, Bayern Mníchov, Schalke 04, Olympique Lyon, Olympique Marseille, Rubin Kazaň, Spartak Moskva a Šachtar Doneck, Twente Enschede, CFR Kluž, Benfica Lisabon, Bursaspor, Panathinaikos Atény a Glasgow Rangers. Finále LM 2010/2011 sa uskutoční 28. mája na londýnskom štadióne vo Wembley.

žreb play off LM 2010/2011:
majstrovská skupina:
Red Bull - Salzburg - Hapoel Tel Aviv
Rosenborg Troindheim - FC Kodaň
FC Bazilej - Šeriff Tiraspoľ
Sparta Praha - MŠK Žilina
Anderlecht Brusel - Partizan Belehrad

nemajstrovská skupina:
Yong Boys Bern - Tottenham Hotspur
Sporting Braga - FC Sevilla
Werder Brémy - Sampdoria Janov
Zenit Petrohrad - AJ Auxerre
Dynamo Kyjev - Ajax Amsterdam 

Kalendár Ligy majstrov 2010/2011:
4. predkolo - play-off: 17., 18. augusta - 24., 25. augusta
skupinová fáza: 14., 15. septembra - 7., 8. decembra
osemfinále: 15. februára a 23. februára 2011 - 8. a 16. marca 2011
štvrťfinále: 5. a 6. apríla - 12. a 13. apríla
semifinále: 26. a 27. apríla - 3. a 4. mája
finále: 28. mája 2011 vo Wembley

Súvisiace články