Skoro jasno
15°
Bratislava
Maradona skončil ako tréner Argentíny
Zdielať na

Maradona skončil ako tréner Argentíny

Nedohodol sa z AFA

Argentínska futbalová asociácia (AFA) oznámila, že nepredĺži kontrakt s Maradonom, hoci mu ponúkala novú štvorročnú zmluvu. Majster sveta z roku 1986 si však dal za podmienku, že s ním musí zostať celý realizačný tím. To mu však prezident AFA Julio Grodona neodobril. Maradona si okrem iného chcel ponechať v tíme blízkeho priateľa Alejandra Mancusa, ten však patril medzi tých, ktorých žiadala AFA vymeniť. Podľa hovorcu asociácie Ernesta Cherquisa Biala bolo rozhodnutie "veľmi bolestivé pre AFA", iné riešenie však neexistovalo. "Podľa prezidenta tam boli veľké rozdiely medzi tým, čo chcela dosiahnuť AFA a medzi Maradonovými ašpiráciami do budúcnosti," uviedol Bialo.

  V augustovom priateľskom zápase s Írskom tak Argentínu povedie tréner juniorskej reprezentácie Sergio Batista. Maradonova rola sa však ešte nemusí končiť, podľa Bialu existuje možnosť, že bývalý kapitán národného tímu dostane ponuku na inú pozíciu. "Dvere do tohto domu budú pre neho vždy otvorené," uviedol hovorca AFA.

Diega Maradonu by mohol podľa správ médií nahradiť jeden z dvojice domácich trénerov Alejandro Sabella - Miguel Rosso. Môžu byť aj ďalší kandidáti, AFA sa však odmieta vyjadriť. "Ľudia na stretnutí nemali žiadne meno," uviedol Bialo.

Maradona prevzal argentínsku reprezentáciu v novembri 2008 a počas 21 mesiacov dosahovala zmiešané výsledky. Prehrala 1:6 v Bolívii, napokon však postúpila na MS v Juhoafrickej republike. Tam zahrali dvojnásobní majstri sveta atraktívny futbal a považovali ich za favoritov, všetky nádeje však skončili štvrťfinálovým debaklom 0:4 s Nemeckom. Tam sa podľa kritikov ukázali slabiny Maradonovho tímu a taktiky, keď obrana "albicelestes" nestačila na rýchlonohých nemeckých hráčov. Navyše sa nedokázal strelecky presadiť Lionel Messi, ktorý počas šampionátu nedal ani jeden gól, hoci ich niekoľko vypracoval pre iných.