Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovan zdolal DAC na ich trávniku. Kalmár: Titul je už preč
Zdielať na

Slovan zdolal DAC na ich trávniku. Kalmár: Titul je už preč

Zdroj: TASR

DUNAJSKÁ STREDA / Futbalisti ŠK Slovan Bratislava v nedeľu zvíťazili v 8. kole nadstavbovej skupiny o titul vo Fortuna lige na ihrisku Dunajskej Stredy 3:2. "Belasí" si vďaka zisku troch bodov upevnili pozíciu na čele tabuľky. Dve kolá pred záverom súťaže majú pred Dunajskou Stredou päťbodový náskok. O triumfe hostí rozhodol v nadstavenom čase druhého polčasu z pokutového kopu Vladimír Weiss ml.

8. kolo nadstavbovej časti FL v skupine o titul:

FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava 2:3 (1:1)
Góly: 5. Krstovič, 80. Ramadan - 42. Lovat, 74. Green, 90.+5 Weiss ml. (z 11 m). ŽK: Kalmár, Káčer - Kašia, Weiss, ČK: 90.+5 Weiss (Slovan) po 2 ŽK, rozhodovali: Glova - Bednár, Poláček, 12.211 divákov
Dunajská Streda: Petráš - Alex Pinto, Kružliak, Brunetti, Andzouana (12. Davis) - Nebyla, Káčer, Kalmár - Blackman (46. Ramadan), Krstovič, Veselovský (78. Niarchos)
Slovan: Trnovský - Medveděv, Kašia, De Marco, Lovat - Kankava, Kucka - Čavrič (83. Zmrhal), Čakvetadze (89. Weiss), Green - Abubakari (89. Barseghjan)

Prvý kontroverzný moment zápasu priniesla 12. minúta, keď na rýchly gól domáceho Nikolu Krstoviča odpovedal vyrovnávajúcim zásahom Malik Abubakari. K slovu sa prvýkrát v stretnutí dostal systém VAR, ktorý gól zrušil pre hru rukou od hosťujúceho kapitána Vernona De Marca. Vyrovnanie Slovanu do prestávky zabezpečil strelou vonkajškom Lucas Lovat.

Guľa: V takom výbornom zápase rozhodne situáciu jeden človek

Brazílsky obranca bol stredobodom pozornosti aj po hodine hry, keď vo vlastnej šestnástke zahral pri výskoku rukou a hlavný arbiter Filip Glova si išiel pozrieť spomalené zábery na VAR, no po ich vyhodnotení zo situácie nerezultoval pokutový kop pre domácich.

"To, že sa po takomto zápase musíme baviť o rozhodcovi, je hanba. Keď máme VAR a on sa ide pozrieť a povie nie, je to hanba. Spravil sa z rozhodcu Dohála precedens, ktorý je podľa mňa zatvorený v Alcatraze. Z jedného človeka sa urobí precedens a teraz, v tak výbornom zápase, so skvelými hráčmi na ihrisku, rozhodne takto situáciu jeden človek. Je to veľká škoda, pretože nikto nehovorí, že by sme boli majstri, keďže zostávajú ešte dve kolá, ale toto je situácia, o ktorej treba diskutovať a nie ju zametať pod koberec," hneval sa na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Dunajskej Stredy Adrián Guľa.

Štyridsaťsedemročný kouč narážal na moment z úvodného duelu nadstavby o titul medzi Banskou Bystricou a Dunajskou Stredou, v ktorom arbiter Martin Dohál v závere chybne vyhodnotil gólovú situáciu na 3:3 a Banská Bystrica tak prehrala 2:3.

Stal sa hrdinom, no zápas nedohral

Slovan sa v 74. minúte ujal vedenia v zápase 2:1, keď sa po viacerých zahodených príležitostiach presadil Andre Green. Už o šesť minút neskôr však Dunajská Streda dokázala zareagovať a na 2:2 vyrovnal prudkou hlavičkou striedajúci Sýrčan Ammar Ramadan.

V druhej minúte nadstaveného času vystrelil spoza šestnástky Juraj Kucka a lopta trafila ruku brániaceho Miroslava Káčera. Nariadený pokutový kop s istotou premenil striedajúci Vladimír Weiss ml., ktorý ihneď po strelení gólu rozpútal na ihrisku hráčsku potýčku.

Weiss si vyzliekol dres a ukázal ho smerom k domácim tribúnam. Po druhej žltej karte tak videl červenú, napriek tomu na celý moment reagoval svojsky: "Ten moment, ktorý sa stal, som si vysníval, a preto som to aj urobil. Som rád, že to vyšlo tak, ako to vyšlo. Ešte nás čakajú dva zápasy, ale vedel som, že som dostal piatu žltú kartu pri oslave druhého gólu, a že v Bystrici hrať tak či tak nebudem."

Wiess o svojom synovi: Niekedy nie je normálny

Hlavný tréner Slovana Vladimír Weiss st. svojho syna za tento moment po dueli nepochválil, jeho emóciám rozumie: "Zbytočná červená karta to bola určite. Ja už som mu svoje povedal, on v určitých fázach nie je normálny, takisto ako ja som v určitých fázach nenormálny. Ale radoval sa pre Slovan, pre mužstvo. Neviem si predstaviť iného hráča, že by išiel kopať tú penaltu. Sám mi hovoril osem minút pred koncom, ´oco´ idem hrať. Bolo to rozhodnutie vabank, mohol si odtrhnúť sval, zapríčiniť gól. Je to však zápas, na ktorý možno budeme spomínať minimálne ďalších desať rokov."

Kalmár: Titul je už preč

Dve kolá pred záverom súťaže má Slovan na čele Fortuna ligy náskok piatich bodov. Slovanu stačí na zabezpečenie si titulu bod, naopak Dunajská Streda musí zvíťaziť v oboch zostávajúcich dueloch a spoliehať sa na dve zakopnutia "belasých". Uvedomuje si to aj kapitán DAC-u Zsolt Kalmár: "Titul je už preč, už to nemáme vo svojich rukách."

Naopak, tréner Weiss krotí predčasné oslavy titulu: "Nevieme ešte ani ako dopadne liga, nič nie je vyriešené. Hráme v Banskej Bystrici a s Podbrezovou, obaja môžu hrať pohár. Zažil som už aj také sezóny, v Kajrate Almaty sme mali päť kôl pred koncom náskok sedem bodov a neuhrali sme titul, preto budem obozretný."