Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Egypt po víťazstve nad Mozambikom istým štvrťfinalistom
Zdielať na

Egypt po víťazstve nad Mozambikom istým štvrťfinalistom

Africký pohár národov vo futbale - C-skupina

O góly obhajcov trofeje sa postarali hráč Mozambiku Khan, ktorý si strelil vlastný gól, a v 81. minúte potvrdil víťazstvo favorita Gado. Egypt na APN neprehral už 14 zápasov v arde. "Sme hrdí na tento rekord, ale oveľa dôležitejšie bolo dnešné víťazstvo nad húževnatým súperom," vyhlásil kapitán "faraónov" Ahmed Hassan. Spokojný s výkonom svojho tímu bol aj holandský kouč Mozambiku Mart Nooji: "Africkému šampiónovi sme poriadne komplikovali situáciu. Ak by sme si nedali nešťastný vlastný gól, mali by to Egypťania potom oveľa ťažšie."

V prvom sobotňajšom zápase základnej C-skupiny si v Benguele Nigéria poradila s Beninom tesne 1:0. O jediný gól zápasu sa v 42. minúte z pokutového kopu postaral útočník anglického klubu Everton FC Yakubu Ayegbeni. Nigéria si pripísala do tabuľky prvé víťazstvo po tom, čo v prvom kole prehrala s Egyptom. Výsledok duelu rozhodol aj o víťazovi stávky medzi dobrými kamarátmi, Nigérijčanom Obafemim Martinsom a reprezentantom Beninu Razakom Omotoyossim. Víťaz podľa internetovej stránky goal.com zinkasuje 25 000 dolárov.

"Očakávali sme náročný zápas, toto víťazstvo nám výraznou mierou zvýši sebavedomie. Pozitívom je, že sme ukázali naše skúsenosti a vyvarovali sme sa zbytočných chýb," povedal po zápase tréner Nigérie Shaibu Amodu. Nigérijčania mali aj trochu povestného futbalového šťastia, v 39. minúte totiž beninský stredopoliar Stephane Sessegnon z 30 metrov opečiatkoval brvno nigérijskej bránky. O dve minúty neskôr rozhodca nariadil pokutový kop pre Nigériu, ktorý Yakubu bezpečne premenil. "Rozdiel medzi snom a realitou bolo v našom prípade brvno," glosoval kľúčový moment kormidelník Beninu Michel Dussuyer.

Výsledky - súhrn:

C-skupina (Benguela):

Nigéria - Benin 1:0
(1:0)
Gól: 42. Yakubu (z pok. kopu)

Egypt - Mozambik 2:0
(0:0)
Góly: 47. Khan (vl. gól), 81. Gado

Tabuľka C-skupiny:
1. Egypt 2 2 0 0 5:1 6 - istý postup do štvrťfinále
2. Nigéria 2 1 0 1 2:3 3
3. Benin 2 0 1 1 2:3 1
4. Mozambik 2 0 1 1 2:4 1