Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Desiatka nominovaných na Zlatú loptu
Zdielať na

Desiatka nominovaných na Zlatú loptu

Zdroj: TASR/AP

Portál internetovy francefootball.fr oznámil mená desiatich nominovaných hráčov na ocenenie Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu za rok 2009

Víťaz prestížneho ocenenia bude známy v utorok 1. decembra, cenu mu odovzdajú v nedeľu 6. decembra. Jeho meno prinesie zostavovateľ ankety magazín France Football vo svojom novom vydaní.

Najvážnejším kandidátom na zisk trofeje, o ktorej rozhodujú novinári a od roku 2007 už môžu na svoj zoznam napísať mená nielen hráčov pôsobiacich v Európe (v tohtoročnom širšom zozname nominovaných však nefiguroval nikto obliekajúci klubový dres mimo európskeho kontinentu), je Lionel Messi. Argentínska hviezda v službách FC Barcelona pomohla katalánskemu klubu k triumfu v Lige majstrov gólom vo finále s Manchestrom United a reprezentácii svojej krajiny zasa k postupu na záverečný turnaj majstrovstiev sveta 2010.
V užšej nominácii nechýba ani vlaňajší víťaz Portugalčan Cristiano Ronaldo pôsobiaci v Reale Madrid. Najpočetnejšie zastúpenie má najvyššia španielska súťaž so šiestimi hráčmi, z ktorých sú štyria z FC Barcelona (Ibrahimovič, Iniesta, Messi, Xavi).

Zoznam nominovaných na Zlatú loptu za rok 2009 v abecednom poradí:
Didier Drogba (Pobrežie Slonoviny/FC Chelsea), Samuel Eto'o (Kam., Barcelona/Inter Miláno), Steven Gerrard (Angl., FC Liverpool), Zlatan Ibrahimovič (Švéd., Inter Miláno/FC Barcelona), Andres Iniesta (Šp., FC Barcelona), Kaká (Braz., AC Miláno/Real Madrid), Lionel Messi (Arg., FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portug., Manchester United/Real Madrid), Wayne Rooney (Angl., Manchester United), Xavi (Šp., FC Barcelona)