Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
El Clasico s Messim a Ronaldom, história aj súčasnosť praje Realu Madrid
Zdielať na

El Clasico s Messim a Ronaldom, história aj súčasnosť praje Realu Madrid

V poradí 159. španielske El Clasico sľubuje futbal z inej planéty. V derby dvoch nezmieriteľných rivalov sa Real Madrid predstaví v nedeľu večer na ihrisku FC Barcelona

Ronaldo sa po takmer dvojmesačnej pauze zavinenej problémami s členkom predstavil v drese Realu v stredajšom dueli Ligy majstrov proti FC Zürich (1:0). Portugalský krídelník odohral 21 minút, ale dlhý výpadok bol na jeho výkone zreteľný: "Necítim sa ešte stopercentne v poriadku, bol som dosť unavený. Ale myslím si, že sa už čoskoro dostanem do starých koľají a začnem strieľať góly, ktorými pomôžem mužstvu," povedal. Pred šlágrom s FC Barcelona venujú médiá veľký priestor dohadom, či bude najdrahší futbalista planéty hrať od začiatku a v akej forme ho duel zastihne. Ronaldo si však tlak na svoju osobu nepripúšťa: "Nie som spasiteľ. Aj bezo mňa sa mužstvu darilo, vedie španielsku ligu a tiež je najlepšie vo svojej skupine Ligy majstrov. Ak v nedeľu nastúpim, o čom rozhodne v prvom rade tréner, ukážem fanúšikom všetko, čo vo mne je," sľúbil.

"Nebojíme sa nikoho. Chceme v Barcelone predviesť našu hru a získať tri body. Myslím si, že sme toho schopní," netajil maximalistické ciele Ronaldov spoluhráč Pepe. Práve defenzíva, ktorej Pepe je stabilnou súčasťou, sa javí ako silná zbraň Realu. Posledné tri zápasy vyhrali zverenci Manuela Pellegriniho zhodne 1:0. Pravda, ešte majú v živej pamäti vzájomný duel s Barcelonou z 2. mája tohto roku, keď na vlastnom trávniku prehrali vysoko 2:6. Sezóna 2008/2009 vo všeobecnosti "Barce" priala, nad "bielym baletom" dokázala zvíťaziť aj doma 2:0. Ťah na odplatu je tak v poslednú novembrovú nedeľu na jej súperovi. Neúspech si nepripúšťa Xavi, motor stredovej formácie Barcelony: "Chceme vyhrať, zaujímajú nás len tri body. Máme však pred súperom rešpekt, história derby zápasov si pamätá rôzne výsledky. Musíme byť opatrní. Súboje s Realom Madrid rozhodujú detaily," povedal španielsky reprezentant, ktorý ale varoval spoluhráčov pred silou súpera: "V minulej sezóne sa prizerali, ako zbierame úspechy, vyhrali sme ligu a triumfovali aj na medzinárodnom fóre v Lige majstrov. Teraz je situácia iná, Real má tiež najvyššie ambície, v lete sa výrazne posilnil. Bude to ťažký zápas."

Súčasný pohľad do tabuľky Primera Division hovorí jasnou rečou, stretnú sa dva najlepšie tímy najvyššej španielskej súťaže. Real Madrid tróni na jej čele so ziskom 28 bodov, Barcelona je s 27 bodmi druhá. V minitabuľke formy je na tom tiež lepšie Real: z posledných piatich ligových zápasov štyri vyhral a raz remizoval, bilancia Barcelony: dve výhry, tri remízy. Katalánci však majú početnejšie hráčske zastúpenie v tabuľke strelcov: Zlatan Ibrahimovič a Lionel Messi dali sedem gólov, Seydou Keita šesť. Najlepší Madridčan Cristiano Ronaldo ich nastrieľal päť, rovnako aj Gonzalo Higuain.

Derby nikdy nemá vyloženého favorita, o tom medzi Realom Madrid a Barcelonou platí táto téza dvojnásobne. V 80-ročnej histórii El Clasica sa výsledky striedali ako na hojdačke - nechýbali výprasky (1935: Real - Barcelona 8:2) či gólové prestrelky, ktoré víťaza neurčili (1943: Barcelona - Real 5:5). V historickej bilancii vzájomných zápasov vedie Real (bilancia z jeho pohľadu): 158 zápasov - 68 výhier, 30 remíz, 60 prehier (skóre 262:242).

Megašláger španielskej ligy, ale aj európskej klubovej scény sa zakladá na niekedy až "vražednej" rivalite medzi klubmi. Tá je zdokumentovaná aj faktom, že dlhé desaťročia bolo v Španielsku tabu, aby sa realizovali transfery významnejších futbalistov na linke FC Barcelona - Real Madrid a naopak. Predsa sa však vyskytli prípady "zrady", a to aj medzi elitnými hráčmi. Bernd Schuster (1988), Michael Laudrup (1994) a Luis Figo (2000) vymenili dres Realu za barcelonský, z Katalánska do hlavného mesta Španielska si to v roku 1996 namieril Luis Enrique. Ten sa dokonca stal kapitánom "Blaugranas", čo mu fanúšikovia madridského tímu nevedeli odpustiť.

Súvisiace články