Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Proti USA a Chile si zahrá aj Kucka zo Sparty Praha
Zdielať na

Proti USA a Chile si zahrá aj Kucka zo Sparty Praha

Zdroj: TASR

Slováci si ako víťaz 3. kvalifikačnej skupiny vybojovali priamy postup na šampionát prvýkrát v histórii

Slováci si ako víťaz 3. kvalifikačnej skupiny vybojovali priamy postup na šampionát prvýkrát v histórii. Súboje so súpermi z amerického kontinentu budú pre nich vhodnou prípravou pred turnajom, ktorý v JAR začne v júni budúceho roka. "Šancu dostane aj stredopoliar pražskej Sparty Juraj Kucka, pretože podáva vyrovnané výkony. Nikto ešte nemá isté miesto vo výbere do Afriky, vyskočiť môže aj niekto z reprezentácie do 21 rokov," povedal Weiss na utorňajšej tlačovej konferencii.

V nominácii chýba meno zraneného útočníka Filipa Hološka z tímu tureckého majstra Besiktasu Istanbul, ktorý je v rekonvalescencii po fraktúre nohy. Iba medzi náhradníkov tréner SR zaradil útočníkov Martina Jakubka z FK Moskva a Jána Nováka z MFK Košice.

Američania sa po súboji so Slovákmi, ktorý sa uskutoční na Tehelnom poli 14. novembra, o ďalšie štyri dni stretnú v Aarhuse s Dánmi. USA postúpili už na deviaty záverečný turnaj. V JAR nebudú medzi svetovou elitou chýbať už šiestykrát v rade (1990, 1994, 1998, 2002, 2006). Slovenskí futbalisti mali naposledy šancu zahrať si proti USA ešte v rámci spoločného Československa, na MS 1990 v Taliansku ich v úvodnom zápase deklasovali 5:1. Pod vedením trénera Jozefa Vengloša si vtedy na štadióne vo Florencii zahral aj terajší kouč SR Vladimír Weiss.

Čile sa najprv 14. novembra stretne s Nemeckom v Kolíne nad Rýnom, o tri dni neskôr nastúpia zverenci argentínskeho kormidelníka Marcela Bielsu na štadióne v Žiline. Čiľania ešte odohrajú 4. novembra v Taicahuane priateľský duel proti Paraguaju. Juhoameričania obsadili v kvalifikácii COMNEBOL druhé miesto iba o bod za Brazíliou.

Zraz národného tímu bude v pondelok 9. novembra o 17.00 hod v Senci.

nominácia SR na priateľský dvojzápas s USA (14. novembra, Bratislava) a Čile (17. novembra, Žilina):

brankári: Ján Mucha (Legia Varšava), Ľuboš Kamenár (FC Nantes), Dušan Kuciak (SC Vaslui)
obrancovia: Peter Pekarík (VfL Wolfsburg), Martin Škrtel (FC Liverpool), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Marek Čech (West Bromwich Albion), Radoslav Zabavník (Terek Groznyj), Kornel Saláta (Slovan Bratislava), Martin Petráš (AC Cesena)
stredopoliari: Juraj Kucka (Sparta Praha), Kamil Kopúnek (Spartak Trnava), Dušan Švento (Red Bull Salzburg), Ján Kozák (Slovan Bratislava), Marek Hamšík (SSC Neapol), Miroslav Karhan (1. FSV Mainz), Miroslav Stoch (Twente Enschede), Zdeno Štrba (Škoda Xanthi), Marek Sapara (Rosenborg Trondheim), Vladimír Weiss ml. (Manchester City
útočníci: Róbert Vittek (OSC Lille), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern)

náhradníci: Štefan Senecký (Ankaraspor), Ľubomír Michalík (Leeds United), Csaba Horváth (ADO Den Haag), Mário Pečalka (MŠK Žilina), Ľuboš Hanzel (Schalke 04 Gelsenkirchen), Igor Žofčák (Sparta Praha), Martin Dobrotka (Slovan Bratislava), Ján Novák (MFK Košice), Martin Jakubko (FK Moskva)

Súvisiace články