Oblačno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Famózni Slováci! Po víťazstve v Poľsku postúpili na MS
Zdielať na

Famózni Slováci! Po víťazstve v Poľsku postúpili na MS

Slovenská futbalová reprezentácia sa dokázala prvýkrát v histórii prebojovať na finálový turnaj MS 2010 v JAR.

Domáci si už v 3. minúte na nesmierne ťažkom teréne strelili vlastný gól, nešťastníkom bol obranca Seweryn Gancarczyk. Slováci napriek veľkým absenciám v zostave dokázali naplniť víťazný imperatív druhou príležitosťou a dokonale nechali zabudnúť na neúspešnú sobotu, keď na Tehelnom poli po prehre so Slovinskom 0:2 premrhali prvú šancu, hoci im stačil bod. Môžu sa tak tešiť na decembrový žreb v dejisku šampionátu, ktorý sa prvýkrát v dejinách uskutoční na africkom kontinente.

3. skupina:
Poľsko - Slovensko 0:1 (0:1)
Gól: 3. Gancarczyk (vlastný.), rozhodovali: Eriksson - Nilsson, Klasenius (všetci Švéd.), ŽK: Weiss ml., 6054 divákov.

Poľsko: Dudek - Rzežniczak, Bieniuk, Glowacki, Gancarczyk - Blaszczykowski, M. Lewandowski, Guerreiro (60. Peszko), Obraniak - Brožek (87. Janczyk), Jeleň (68. R. Lewandowski)
SR: Mucha - Pekarík, Štrba, Saláta, M. Petráš - Kopúnek - Weiss ml. (66. Novák), J. Kozák (85. Karhan), Hamšík - Šesták (75. Švento), Jendrišek

Trávnik chorzowského štadióna Šlaski pokrýval od úvodného hvizdu sneh, futbalistom sťažovalo život aj chladné počasie, keď ortuť teplomera udierala na nulu zdola. V nehostinných podmienkach však nebolo treba čakať slovenskému fanúšikovi na zahriatie. V 3. minúte odcentroval loptu v pokutovom území novopečený kapitán Hamšík, Gancarczyk si v snahe odvrátiť ju dal vlastný gól a posunul Slovákov bližšie k Afrike. Kombinácie viazli na oboch stranách, Poliaci sa skúšali zastreľovať z diaľky, no Brožekov projektil Muchu neprekvapil na konci prvej dvadsaťminútovky, M. Lewandowski o päť minút na to z hranice šestnástky tesne minul.  Tretí poľský pokus znovu od kapitána už po polhodine hry vážne hrozil gólom, odrazenú loptu napálil M. Lewandowski z 20 metrov do brvna slovenskej brány. V tom čase robil obrane Slovákov problémy nebezpečnými centrami agilný Blaszczykowski. Záverečných 15 minút sa vyznačovalo veľkým množstvom nepresností, na samom konci však mohli Poliaci opäť vyrovnať. Do rozhodenej obrany dostal prihrávku Jeleň, v poslednej chvíli mu však strelu zablokoval obetavým zákrokom Saláta.

Sneženie neustalo ani počas druhého dejstva. Aktívnejší boli domáci, mali loptu častejšie na kopačkách, ale k zakončeniu sa nedostali. V 56. minúte musel v poslednej chvíli pred Jeleňom hlavou hasiť Štrba, ten istý scenár v rovnakom obsadení sa zopakoval o štyri minúty neskôr. Tlak domácich narastal, slovenský tím sa zmohol len na odkopávanie lôpt, ale z brejku mohol Šesták zvýšiť vedenie. Jendrišek pekne potiahol loptu dopredu, prihral Kozákovi, no jeho center kvalifikačný kanonier za Dudeka usmerniť nedokázal. Udalostí bolo zrazu viac, Kozák v samostatnom úniku tiesnený nezakončil, Jeleň v dobrej pozícii napálil z 8 metrov len do Muchu. Poliaci mali jasnú prevahu, v 71. mal veľkú príležitosť M. Lewandowski, ale zblízka sklepával presný center len vedľa brány. Tlak po chvíľke oddychu narastal ďalej, šesť minút pred koncom mali obrovské príležitosti zrovnať stav, Peszkovu strelu zblokovala slovenská obrana, pokus M. Lewandowskeho vyrazil po celý zápas spoľahlivý Mucha. Záver si slovenská ekipa už ustrážila a mohli prepuknúť oslavy historického postupu.

Vladimír Weiss, tréner SR: "Ďakujem všetkým, že sme to dokázali. Bol to ťažký zápas, ale sme po ňom všetci veľmi šťastní. Mali sme aj trochu šťastia, ale boli sme dobrí v celej kvalifikácii, dnes sme bojovali, dali do toho srdce. Som rád, že sme urobili ľuďom na Slovensku radosť."
Stanislav Šesták, útočník SR: "Ja som nesmierne šťastný, je to fantázia, čo sme dokázali ako tím. Zvládli sme celú kvalifikáciu, strašne sa už teším domov."
Vladimír Weiss ml., stredopoliar SR: "Je to niečo krásne. Chcel by som sa poďakovať našim fanúšikom, dokázali sme niečo neuveriteľné a môžeme byť hrdí na seba. Dnes sme v prvom rade potrebovali dať gól, zvládli sme to na jednotku a môžeme sa radovať."
Ján Mucha, brankár SR: "Terén bol katastrofálny, ale pomohol nám prvý gól. Mali sme šance aj na druhý, žiaľ, nedali sme. Dosiahli sme však historický úspech, ďakujem všetkým, ktorí nám držali palce."

Súvisiace články