Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ajax Amsterdam rozdrvil Slovan Bratislava 5:0
Zdielať na

Ajax Amsterdam rozdrvil Slovan Bratislava 5:0

4.predkolo Európskej ligy

Futbalisti Slovana Bratislava podľahli vo štvrtkovom prvom stretnutí play off Európskej ligy 2009/2010 na ihrisku Ajaxu Amsterdam vysoko 0:5. Na slovenského majstra čaká odveta na domácom štadióne 27. augusta, jeho postup do skupinovej fázy sa mu po debakli v Amsterdame dostal do roviny teórie.

Zverenci Dušana Uhrina st. museli počas celého zápasu čeliť trpezlivej útočnej hre favorita. V prvom dejstve sa ešte Slovan držal výsledkovo, na konci prvého polčasu však jeho hráči zabudli na kapitána domácich Luisa Suareza a ten poslal domácich do vedenia. Uruguajčan pokračoval v načatých gólových hodoch po prestávke, ďalšie presné zásahy pridal v 65., 79. a 84. minúte a prakticky tak poslal svoj tím do hlavnej fázy. Rozdiel medzi tímami zvýraznil ešte v nadstavenom čase striedajúci Donald. Všetko ste to mohli sledovať na HUSTE.TV!

1. zápas play off EL 2009/2010:
AFC Ajax Amsterdam - ŠK Slovan Bratislava 5:0 (1:0)

Góly: 43., 65., 79. a 84. Suarez, 90+2. Donald. Rozhodovali: Clattenburg - Richardson, Simpson (všetci Ang.), ŽK: Bičík, Kozák.

Ajax: Stekelenburg - Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Atouba (72. Emanuelson) - Enoh, de Zeuw, De Jong (81. Donald) - Rommedahl, Suarez, Sulejmani (70. Zeegelaar)

Slovan: Bičík - Božič, Dobrotka, Valachovič, P. Petráš - Saláta - Obžera (18. Gaucho), Kozák, Slovák - Halenár (71. Černák)- Masaryk (57. Sylvestr)

Ajax sa snažil hneď v úvode presadiť tým, čím je známy - útočnou hrou, no okrem trojice rohov hosťujúca obrana vážnejšiu situáciu riešiť nemusela. Po 10 minútach sa osmelil aj Slovan a mohla z toho byť studená sprcha pre favorita. V 12. minúte Stekelenburga neprekvapila výborná rana Masaryka z uhla, na konci prvej štvrťhodiny po chybe Atoubu Obžera strieľal z dobrej pozície len mimo. Krídelník Slovana sa pri streleckom náprahu zranil a jeho miesto musel zaujať Gaucho. Slovan na krátku pasáž prevzal iniciatívu, Masarykov prízemný center musel domáci brankár vykopávať spred číhajúceho Kozáka šnúrou. Dvadsiataôsma minúta priniesla dva pokusy kanoniera Ajaxu Suareza, Bičík však ani v jednom prípade zasahovať nemusel. Tlak Ajaxu ku koncu polčasu narastal, do tretice už Uruguajčan preveril Bičíka, ten zachránil svojich od gólu len bravúrnym zákrokom pri zakončení z piatich metrov. Slovan súperovu prevahu do prestávky neustál. Suareza vysunul do tutovky de Jong a útočník sa z ďalšej šance už nemýlil - 1:0.

Obraz hry pokračoval v rovnakej forme aj v druhom dejstve. Ajax držal loptu vo svojej moci a svojmu súperovi ju nepožičiaval často. Šance si však tím trénera Martina Jola vypracovali v úvode len sporadicky. Na druhý gólový úder si bolo treba počkať do 65. minúty, Suarez sa po rohu ocitol sám pred Bičíkom a z uhla ho prestrelil - 2:0. Hetrik mohol zavŕšiť ten istý hráč iba niekoľko desiatok sekúnd po tom, zblízka však trafil len Bičíkovu ruku, podobne ako Rommedahl krátko pred ním. Gól hráčov Ajaxu nabudil, na slovanistickú obranu sa valil jeden útok za druhým, zakončenia však míňali cieľ. Suarez sa odmlčal len na niekoľko minút, v 79. sa ukázal znovu gólovo - tentokrát pekne našiel spoza pokutového územia pravý dolný kút brány Slovana. Galapredstavenie dokončil 22-ročný zakončovateľ 6 minút pred koncom, keď po prečíslení poslal Slovan svojím štvrtým gólom úplne k zemi. Nebolo to však všetko, kalich horkosti si slovenský šampión musel vypiť do dna, keď mu päťgólovú nádielku pripravil po biliardovej akcii v druhej minúte nadstaveného času Donald.

Dušan Uhrin st., tréner Slovana: "Bol to pre nás veľmi nešťastný zápas. Do vyradenia Obžeru sme prejavili silu v útoku i v obrane. Mali sme v tomto čase aj tri gólové príležitosti, nepodarilo sa nám ich však premeniť. Na vývoj zápasu vplýval aj gól do šatne. Bol to pre nás jedenásty zápas v poradí streda–nedeľa a bolo to v závere zápasu vidieť. Mali sme už vystriedané, ale evidentne sme potrebovali striedať ešte ďalších dvoch hráčov, to však už nebolo možné."